Mūžībā aizgājusi teātra zinātniece Anda Burtniece

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kā savā soctīkla "Facebook" profilā vēstī Latvijas Televīzijas Kultūras radījumu redakcijas raidījumu vadītāja un veidotāja Henrieta Verhoustinska, mūžībā devusies teātra zinātniece un vairāku monogrāfiju autore Anda Burtniece (1931-2023).

Anda Burtniece dzimusi 1931. gadā Rīgā, skolotāju ģimenē. 1941. gadā kopā ar ģimeni deportēta uz Sibīriju un Latvijā atgriezusies 1946. gadā. Beigusi Cēsu skolotāju institūtu (1954). Profesionālās gaitas iesāktas, strādājot par skolotāju Dobelē un Rīgā.

1961. gadā Anda Burtniece absolvējusi Teātra zinātnes fakultāti Lunačarska Teātra mākslas institūtā Maskavā. Kopš šī brīža aktīvi publicējusi rakstus un recenzijas, tapušas arī vairākas zinātniskas monogrāfijas – "Antra Liedskalniņa" (1984), "Lūcija Baumane" (1988), kopā ar Māri Grēviņu sastādīts almanahs "Teātris un dzīve" (1967-1968). 

Kritiķes tālākais ceļš aizvedis gan uz LPSR Kultūras ministriju, gan laikraksta „Literatūra un māksla” redakciju, bet speciālistes nozīmīgākais devums Latvijas teātra zinātnē saistāms ar žurnālu „Teātra Vēstnesis”. Anda Burtniece bijusi žurnāla galvenā redaktore no 1996. līdz 2012. gadam, radot augstvērtīgu teātra izdevumu pārmaiņu laikos.

Portāls TVNET izsaka līdzjūtību Andas Burtnieces ģimenei, kolēģiem un draugiem. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu