Diriģentu asociācija: Dziesmu svētku procesa finansējums jāiekļauj valsts budžeta prioritātēs

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
II Virsdiriģentu svētki Irlavā, 2023. gada 16. septembrī
II Virsdiriģentu svētki Irlavā, 2023. gada 16. septembrī Foto: Reinis Oliņš

Latvijas Diriģentu asociācija (LDA) aicina nākamā gada budžeta prioritātēs iekļaut Dziesmu svētku ikdienas procesam nepieciešamo finansējumu, informē LDA valdes priekšsēdētāja Agita Rimšēviča.

Atklātajā vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV), finanšu ministram Arvilam Ašeradenam (JV), Saeimas Izglītības, kultūras un sporta komisijas priekšsēdētājai (JV), LDA norāda, ka par Dziesmu svētku fenomenu kā nacionāli svarīgu lomu rakstīts vairākos Latvijas valsts dokumentos, taču "realitāte ir skarba" un "diriģentu profesionālais ikdienas darbs ir apdraudēts".

Vēstulē uzsvērts:

"Esam konstatējuši, ka Dziesmu svētku procesa nepārtrauktībai un pēctecībai svarīgā un nozares izstrādātā kolektīvu vadītāju atalgojuma modeļa ieviešana Kultūras ministrijā (KM) diemžēl nav prioritāte. No tā izriet, ka nākamā gada budžeta prioritātēs nav iekļauti ne konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšanai nepieciešamie 16 miljoni eiro, ne minimālais izdzīvošanas budžets atalgojuma nodrošināšanai 4,9 miljonu apmērā." 

LDA ieskatā, ja finansējums netiek iekļauts nākamā gada budžetā, tad Dziesmu svētki 2028. gadā būs apdraudēti un "tādā emocionālā, daudzskaitlīgā apjomā un mākslinieciski augstvērtīgi" kā šovasar tie vairs nenotikšot. LDA brīdina, ka diriģenti "pazemojošā atalgojuma dēļ" Dziesmu svētku procesa regulāru sagatavošanas darbu pārtraukšot jau tuvākajā laikā.

Dziesmu un deju svētku Goda virsdiriģents Jānis Erenštreits II Virsdiriģentu svētkos Irlavā
Dziesmu un deju svētku Goda virsdiriģents Jānis Erenštreits II Virsdiriģentu svētkos Irlavā Foto: Reinis Oliņš

Nacionālās apvienības (NA) frakcija pagājušajā nedēļā aicināja kultūras ministri Agnesi Loginu (Progresīvie) uz tikšanos, lai sniegtu skaidrojumu par plānoto finansējumu Dziesmu svētku kolektīvu vadītāju atalgojumam, neiekļaujot to budžeta prioritāšu sarakstā.

NA atklātā vēstulē apgalvo, ka, neiekļaujot budžeta prioritāšu sarakstā sagatavoto Dziesmu svētku kolektīvu vadītāju atalgojuma sistēmu, ir sperts "milzīgs un, iespējams, liktenīgs" solis atpakaļ latviešu tautas nozīmīgākās tradīcijas nodrošināšanā. Šāda prioritāšu maiņa nopietni apdraudot Dziesmu un deju svētku kustības nākotni.

Kā norāda politiskais spēks, patlaban Dziesmu svētku kustības kolektīvu (koru, deju kolektīvu, kokļu ansambļu un pūtēju orķestru) vadītāji par darbu ar vienu kolektīvu no valsts saņem 39,69 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas.

Dziesmu un deju svētku virsdiriģente Aira Birziņa. 
Dziesmu un deju svētku virsdiriģente Aira Birziņa. Foto: Reinis Oliņš

Savukārt pārējie Dziesmu svētku kolektīvu vadītāji par viena kolektīva vadīšanu saņem 19,84 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Atlikušo finansējumu kolektīviem nodrošina pašvaldības, taču šie apjomi var būtiski atšķirties no katras pašvaldības budžeta.

26. septembra Ministru kabineta sēdē, izskatot un apstiprinot nozaru ministriju prioritāro pasākumu valsts budžeta pieprasījumus, lēma par papildu 13,6 miljonu eiro piešķīrumu KM atbildības jomām – kultūras nozarei nākamgad piešķirti papildu teju 8,1 miljoni eiro, savukārt mediju politikai – 5,5 miljoni eiro.

KM izvirzītajai prioritātei – valsts kultūras iestādēs strādājošo darbinieku atalgojuma fondam 2024. gadā – panākts 3,8 miljonu eiro palielinājums, lai pietuvinātu kultūras darbinieku atlīdzību sabiedriskajā sektorā strādājošo vidējam atalgojumam.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš" Mežaparka Lielajā estrādē 2023. gada 6. jūlijā
XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš" Mežaparka Lielajā estrādē 2023. gada 6. jūlijā Foto: Jānis Škapars/TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu