"Draugi", kas kļuva par ģimeni

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

28. oktobrī negaidīti mūžībā devās aktieris Metjū Perijs, kurš pasaules slavu ieguva ar Čandlera Binga lomu seriālā "Draugi" (Friends). Tieši viņa un piecu draugu ieguldījums ir seriāla veiksmes pamatā.

“Draugi” kļuva par milzīgu hitu 90. gadu beigās - laikā, kas straumēšanas vietnes vēl nebija populāras un televīzija maksāja milzīgas summas par translēšanas tiesībām. Tomēr tas, kas padarīja šo seriālu īpašu bija aktieru stratēģija - “viens par visiem, visi par vienu”.

Par to liecina arī paziņojums, kuru pēc Perija nāves izplatīja seriāla galvenie varoņi - Dženifera Anistone, Kortnija Koksa, Liza Kudrova, Mets Leblāns un Deivids Švimmers. 

"Mēs bijām vairāk nekā tikai kolēģi. Mēs esam ģimene," teikts paziņojumā. 

Seriāls, kas vēsta par sešiem 20-gadīgiem Ņujorkā dzīvojošiem draugiem, pirmizrādi piedzīvoja 1994. gada 22. septembrī un pēc 10 sezonām bija kļuvis par popkultūras fenomenu.

Toms Nunans, pasniedzējs Kalifornijas Universitātē Losandželosā, bija toreizējais "Fox" komēdijas nodaļas vadītājs, kad seriāla veidotāji Marta Kaufmane, Kevins S. Braits un Deivids Kreins nāca klajā ar ideju par šo seriālu.

Toreiz Nunans sacīja, ka "Fox" meklē kaut ko "ārpus kastes", un atmeta projektu ar nosaukumu “Bezmiega kafejnīca” (Insomnia Cafe), kas ir agrīnais "Draugu" nosaukums.

Tā vietā seriāls tika pārdots NBC, un pārējais ir vēsture.

Nunans, 2006. gada Kinoakadēmijas balvu ieguvušās drāmas "Crash" izpildproducents, sacīja, ka "Draugu" popularitāte skaidrojama tieši ar tēliem - varoņiem, kurus skatītāji var iemīlēt, un ainām, kas smīdina.

Viņš salīdzināja "Draugu" ilgstošos panākumus ar grupas "The Beatles" veiksmi. Viņš teica: "Jūs vienkārši nezināt, kā tas ir, kad cilvēku grupa sanāk kopā un, ja piedodat šo izteicienu, kopā veido skaistu mūziku, vai tas būs vienai paaudzei, vai tā paliks uz mūžu?"

"Ar Bītliem mēs droši varam teikt, ka tas ir uz palikšanu. Tas ir iespējams arī ar "Draugiem"."

Seriāls sniedza idealizētu priekšstatu par dzīvi apmēram 20 gadus vecam cilvēkam Manhetenā, sacīja Nunans, norādot, ka varoņi reti slimoja un viņiem nebija nopietnu finansiālu raižu. Tā vietā seriāls koncentrējās uz draudzību un ģimeni.

"Ja "The Beatles" dziesmas bija par mīlestību, tad "Draugu" sērijas bija par draudzību, un tā patiešām ir spēcīga, universāla lieta," tā Nunans.

Viņš uzskata, ka tikai vienreizējs tiešraides pasākums, piemēram, sporta pārraide vai balvu pasniegšanas šovs, spēj apvienot cilvēkus tāpat, kā to dara "Draugi".

"Draugi" piedzīvoja atkalapvienošanos 2021. gadā. "Draugi: salidojums" ("Friends: The Reunion") ir kulta seriāla "Draugi" aktieru vienīgā īpašā atkalsatikšanās, kur viņi svin leģendāro seriālu un runā par neatkārtojamām atmiņām, nevaldāmi smejas, raud prieka asaras, un pie viņiem viesojas arī ļoti īpaši viesi.

8 nezināmi fakti par seriālu "Draugi":

  1. “Draugu” sākotnējais nosaukums bija “Bezmiega kafejnīca”, “Draugi kā mēs” un “Seši kā viens”;
  2. Sākotnēji bija paredzēti vien četri draugi - ar Fēbi un Čandleru otrajā plānā;
  3. Monika un Džoijs bija paredzēti kā pārītis;
  4. Fēbes lomas atveidotāja Liza Kudrova sākotnēji ienīda ģitāru;
  5. Slavenais dīvāns "Central Perk" kafejnīcai tika atrasts Warner Bros. Studios pagrabā;
  6. Lielais baltais suns patiesībā piederēja Dženiferai Anistonei;
  7. Seriāla zvaigznes pirmajā sezonā par sēriju saņēma 25 tūkstošus ASV dolāru, trešajā sezonā - 75 000 ASV dolāru, 85 000 ASV dolāru par sēriju ceturtajā sezonā, 100 000 ASV dolāru piektajā sezonā, 125 000 ASV dolāru sestajā sezonā, 750 000 ASV dolāru septītajā un astotajā sezonā un 1 miljonu ASV dolāru par sēriju devītajā un desmitajā sezonā;
  8. "Draugu" pēdējo sēriju ASV noskatījās vairāk nekā 52,5 miljoni skatītāju.

Noskaties fragmentu no "Draugi: salidojums"!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju". 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu