LTV personība Johansone: "Atbalsts pēcdzemdību periodā Latvijā ir ļoti vājš"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Eva Johansone
Eva Johansone Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Televīzijas (LTV) kultūras žurnāliste, divu bērnu māmiņa Eva Johansone vietnē "Facebook" dalījusies ar ierakstu, kur norāda uz nepilnībām pēcdzemdību depresijas un citu problēmu diagnostiku.

Kā zināms, šobrīd turpinās pazudušās Annas Jansones meklēšana. Viņas četrus mēnešus vecā meitiņa bez dzīvības pazīmēm tika atrasta mežā novietotā automašīnā. 

Mirušā zīdaiņa tēvs sociālajos tīklos stāsta, ka viņa dzīvesbiedre nopietni cīnījusies ar pēcdzemdību depresiju, tajā skaitā apmeklējusi ārstus un lietojusi recepšu medikamentus. Noprotams, ka liktenīgajā dienā viņa mājas atstājusi, vīram par to nesakot. 

Reaģējot uz notikušo, sociālajos tīklos notiek aktīvas diskusijas par pēcdzemdību depresijas problēmām Latvijā. Savā pieredzē dalījusies arī LTV kultūras žurnāliste Eva Johansone.

"Šobrīd, sekojot līdzi traģiskajiem notikumiem, gribu teikt, ka pēcdzemdību depresijas un citu problēmu diagnostika un atbalsts pēcdzemdību periodā Latvijā ir ļoti vājš. Pēc pirmā dēla piedzimšanas ilgstoši mocījos ar bezmiegu (pirmo reizi dzīvē) meklēju palīdzību, maksāju lielu naudu speciālistiem, bet paliku nulles punktā.

Visu atbildes, no Dzemdību nama speciālistiem līdz terapeitiem, - “tas normāli, pēc dzemdībām ķermenis attopas”, ”gan būs labi”, ”pāries”, “zāles tāpat nevar dzert, jo baro”.

Man pietika zināšanu, naudas un spēka šo risināt, lai lēnām tiktu laukā no grūtībām, taču tas bija dārgi. Ne visi ir tik priviliģēti," raksta Johansone.

Viņa turpina: "To redzot, mana mamma toreiz Saeimā ierosināja izveidot vismaz minimālu atbalsta paketi nupat dzemdējušām sievietēm - bezmaksas psihoterapeita, baseina vai fizioterapeita apmeklējumi, palīgs pirmās nedēļas, kurš gan praktiski, gan psiholoģiski atbalsta un pie reizes pamana, ja kaut kas nav labi. Bieži vien tas palīdzētu arī pēc traumatiskām dzemdībām, kas mūsu valstī ir vēl viens sāpīgs temats. Toreiz mammas ideju noraidīja un naudu neatrada. Labu piemēru, ko adaptēt, ārvalstīs netrūkst."

Nobeigumā viņa no sirds aicina politiķus, kas lasa šo ierakstu, atrast iespēju izveidot iejūtīgu un funkcionējošu pēcdzemdību aprūpi.

Ar Johansones ierakstu dalījušies teju 200 cilvēku, un komentāros ar savu pieredzi dalījušās citas sabiedrībā zināmas sievietes. 

Turpinot meklēt pazudušo Annu Jansoni, Valsts policija (VP) aicina atsaukties iedzīvotājus ar videoreģistratoru ierakstiem, kuri šā gada 1. novembrī no plkst.11 līdz 17 brauca pa autoceļu P101 Kalnciems-Kūdra.

Tiek meklēti ieraksti no videoreģistratoriem transportlīdzekļos, kas minētajā laikā pārvietojās starp Liepājas šoseju (A9), apdzīvotu vietu Kaļķis, un Ventspils šoseju (A10), apdzīvotu vietu Kūdra.

VP informē, ka Jansones meklēšana turpinās un viņa pagaidām nav atrasta.

Iedzīvotāji ar videoreģistratoru ierakstiem aicināti sazināties ar VP, zvanot pa tālruņa numuru 67 086 678 vai 110 vai arī rakstot e-pastu "meklesana@riga.vp.gov.lv".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu