Noskaties! Vijolnieks Roberts Balanas ar "Dzimtās valodas" izpildījumu sveic Latviju dzimšanas dienā (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Pasaulslavenais latviešu vijolnieks Roberts Balanas, kurš ikdienā mīt Londonā, ar izjustu grupas “Līvi” dziesmas “Dzimtā valoda” atskaņojumu sveic Latviju un tās iedzīvotājus valsts 105. dzimšanas dienā. Skaņdarbs tapis sadarbībā Lietuvas Nacionālo pūtēju orķestri diriģenta Karoļa Variakoja (Karolis Variakojis) vadībā.

“Grupas “Līvi” dziesma “Dzimtā valoda” un citas atmodas laika dziesmas man ir īpaši tuvas, jo no tām es bērnībā iepazinu mūsu tautas cīņassparu un neatlaidību. Šī dziesma ir arī favorīte mana tēta repertuārā, un viņš to bieži dzied ģimenes lokā, pēc tam ilgi neviens nevar pārstāt dungot tās melodiju. Es uzskatu, ka būt latvietim un dziedāt ir divas neatdalāmas lietas,” stāsta R. Balanas.

Lai gan vijolnieks šobrīd dzīvo Londonā, pašmāju mūzika viņam joprojām ir neatņemama dzīves daļa, kas metropoles troksnī atgādina par mājām. Kopīgi ar orķestri, gatavojoties gaidāmajam koncertam Rīgā, vijolniekam tapa ideja veltīt sveicinu Latvijai dzimšanas dienā. “Ierakstīt šo dziesmu kopā ar mūsu braļukas* - Lietuvas Simfonisko pūtēju orķestri bija fantastiska pieredze, un ar nepacietību gaidu mūsu uzstāšanos Latvijas Nacionālajā operā 5. decembrī. Man vienmēr ir milzīgs gandarījums uzstāties savējiem Latvijā, un šo īpašo atmosfēru nevar salīdzināt ar neko,” atzīst R. Balanas.

Šī gada 5. decembrī Latvijas Nacionālajā operā notiks virtuozā latviešu vijolnieka pirmais solo koncerts Latvijā “Homecoming” (no angļu val. – “Atgriešanās mājās”). Kopā ar R. Balanas daudzveidīgā un krāšņā koncertā uzstāsies arī Lietuvas Nacionālais pūtēju orķestris.

Koncertā mūziķis atskaņos dažādas solo vijoles un elektriskās vijoles aranžijas, kas ir kļuvušas par interneta sensāciju, atzinīgus vārdus izpelnoties arī no slavenā angļu dziedātāja Eltona Džona. Skaņdarbos R. Balanas pieredze klasiskajā mūzikā apvienosies ar popa, roka un fanka skaņu pasaulēm, radot unikālu skanējumu.

Koncertā iekļauts arī starptautiski atzītā Holivudas filmu mūzikas komponista Oskara Navaro (Oscar Navarro) skaņdarbs “Latent Emotions” (tulkojumā no angļu val. “Slēptās emocijas”), kā arī klausītāju iemīļoti klasiskās mūzikas skaņdarbi vēl nedzirdētās aranžijās.

Izskanēs arī Roberta Balanas kompozīcijas “Blurred Paths” (no angļu val. “Neskaidrie ceļi”) orķestra versijas pirmatskaņojums.

Roberts Balanas ir Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas absolvents, kurš jau 16 gadu vecumā uzstājies prestižajās koncertzālēs “Royal Festival Hall” un “Wigmore Hall”. Mūziķis ir regulārs viesis britu radiostacijās "Classic FM", "Scala”, “BBC 3”, un pērn tika nosaukts par "BBC Radio 1" oficiālo vijolnieku. Viņš ir koncertējis daudzās pasaules valstīs, izpelnoties īpašu uzmanību par robežu nojaukšanu starp dažādiem mūzikas žanriem.

Biļetes ir pieejamas "Biļešu servisa" mājaslapā un biļešu tirdzniecības vietās.

*Braliukas – no lietuviešu valodas "mazais brālis".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu