FOTO Prominences ierodas uz pirmizrādi Viestura Kairiša jauniestudējumam "Spīdolas nakts"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Pauls Zvirbulis / TVNET

Ceturtdienas, 16. novembra, vakarā uz Dailes teātra Lielās zāles skatuves tika aizvadīta Viestura Kairiša jauniestudējuma “Spīdolas nakts” pirmizrāde. Ieskaties TVNET sagatavotajā foto atskatā no pirmizrādes!

Izrādi virza stāsts par dzejnieku-ģēniju, kura iekšējās un ārējās pretrunas radīja latviešiem tik spēcīgus tēlus un varoņus, ka tie turpina dzīvot mūsos visos vēl šodien. Ar neparastiem skatuves risinājumiem iestudējumu bagātinās scenogrāfe Ieva Jurjāne; izrādes mūziku komponējis Uģis Prauliņš.

Raiņa pirmā lielā simbolu drāma bija “Uguns un nakts”. Gadu pirms savas nāves lugā “Rīgas ragana” autors brīdināja par briesmām, kas Latvijai draud, ja “Uguns un nakts” varoņa Lāčplēša pēcteči vieglprātīgi noticēs austrumu solījumiem. “Rīgas ragana” bija dzejnieka pirmsnāves pareģojums. Tajā izsacītā brīdinājuma spēku pastiprina dzejnieka noslēpumainā nāve.

Vieni saka, ka vainojama ielaista slimība, citi – ka politiskās intrigas bija dzejnieku novedušas līdz sirdstriekai. Vēl kāds apsūdzēja ārstu, kurš Rainim deva "jaunību atjaunojošās zāles". Raiņa pēdējā fotogrāfijā ir redzams, ka gultai līdzās dzejnieks turējis revolveri. No kā viņš baidījās? Ja nu tās būtu bailes no paša radītajiem nacionālajiem varoņiem? Lāčplēsis taču nevienam nepiedotu pat neapzinātu kolaboracionismu, un Spīdola nodevējus izbaroja pūķim! Spīdolas naktī vienīgā Raiņa cerība izglābties no varoņu atriebības ir Lāčplēša un Spīdolas meita Dedze, kura, pēc nostāstiem, mīlot pat ienaidniekus...

Lomās: Arturs Krūzkops (Rainis), Artūrs Skrastiņš (Līkcepure), Ieva Segliņa (Spīdola), Katrīna Griga (Dedze), Kaspars Dumburs (Lāčplēsis), Dārta Daneviča (Laimdota), Toms Veličko (Kangars), Madara Viļčuka (Žagata), Marta Lovisa Jančevska (Cielava), Mārtiņš Meiers (Melnais Bruņinieks/Čičerins), Indra Briķe (Aspazija), Juris Bartkevičs (Andrejs Pumpurs), Imants Strads (Andrievs Niedra), Meinards Liepiņš (Fallijs), Olga Dreģe vai Lidija Pupure (Anniņa).

Režisors – Viesturs Kairišs, dramaturgs – Matīss Gricmanis, scenogrāfe – Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece – Baiba Litiņa, komponists – Uģis Prauliņš, gaismu mākslinieks – Reinis Zalte, horeogrāfe – Renāta Pjotrovska-Ofrē (Renata Piotrowska-Auffret).

Dailes teātra patrons – “Rietumu Banka”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu