Par bezvēsts pazudušo uzskatītais filozofs Arnis Rītups uzrunā skatītājus "YouTube" video (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Trešdien, 15. novembrī plašsaziņas līdzekļos parādījās informācija, ka filozofs, žurnāla "Rīgas Laiks" izdevējs un Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Arnis Rītups 12. novembrī ap plkst. 7:00 izgāja no savas dzīvesvietas Rīgā, Zaļajā ielā, un līdz tam brīdim nebija atgriezies. Rītupa meklēšanā iesaistījās Valsts policija. Savukārt vakar, 22. novembrī, platformā YouTube parādījies video, kurā, visticamāk, Rītups (gan ar vārdu “Aldis Tīrups”) uzrunā skatītājus no kādas lauku teritorijas.

Maskā un melnā virstērpā tērpies vīrietis, kura balss atgādina filozofa un žurnāla “Rīgas Laiks” izdevēja Arņa Rītupa balsi, savu vēstījumu iesāk ar latviešu valodas nozīmīguma uzsvēršanu.

“Latviešu valodas sargu ir daudz. Viens no tādiem jau 30 gadus izcilu valodas redaktoru un korektoru vadībā ir bijis žurnāls “Rīgas Laiks”, kas nesen nosvinēja savu 30 gadu jubileju. Lai to nosvinētu, ne Valsts kultūrkapitāla fonds, ne kāda cita organizācija mūs nekādā veidā neatbalstīja. Ar nulles budžetu mēs ieņēmām bijušo Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ēku Elizabetes ielā 2 un četru mēnešu laikā to pārvērtām par Brīvības teritoriju Rīgas centrā."

"Pārvērtām to par Nākotnes laboratoriju – radot tur gan mākslas, gan arhitektūras un dizaina mūzu templi, gan, sekojot Kārlim Skalbem, veidojot Brīvības tempļa iedīgļus. Gan – pamazām pārvēršot žurnālu par māju, neko neatņemot žurnālam. Pārvēršot to par māju ar sarunu palīdzību. Šajā mājā notika daudzas sarunas, kuras jūs varbūt kādreiz redzēsiet un dzirdēsiet,” stāsta video redzamais vīrietis.

Pēdējā laikā žurnāla “Rīgas Laiks” tematiku caurvij sēņu, īpaši – mušmiru pieminējumi. Tālākajā stāstījumā video varonis paskaidro šo tendenci.

“Lai pievērstu pasaules uzmanību tam, ar ko mēs nodarbojamies “Rīgas Laika” Muļķu mājā, bijušajā komunistu centrālkomitejā, bijušajā Pasaules tirdzniecības centrā, kuru vēl nesen taisījās nojaukt, mēs esam izsējuši mušmires, sekojot Kārļa Skalbes pasakai “15”. Izsējuši viņas virs Ņujorkas, Londonas, Parīzes, Berlīnes, Romas, Jeruzalemes un virs Cēsīm, no kurienes stratosfērā devās pirmā “Rīgas Laika” sarkanā mušmire, kas vesela atgriezās Gulbenes rajonā. Mācieties no sēnēm! Visu varu muļķiem, visu slavu muļķiem, visu naudu muļķiem, visu baudu muļķiem – darbu visiem pārējiem!” noslēgumā piebilst maskā tērptais tēls.

Žurnāls “Rīgas Laiks” ir nespecializēts žurnāls latviešu valodā, kurš regulāri iznāk kopš 1993. gada novembra. Tā izdevējs ir SIA “Rīgas Laiks”. Galvenais redaktors – filozofs, publicists un režisors Uldis Tīrons. Žurnāls iznāk reizi mēnesī un ir pieejams arī elektroniski.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu