Atjaunotajā Liepājas okupācijas muzejā atklās Gulagā tapušu mākslas darbu izstādi (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Ebrejs no Gomeļas, zāģētavas strādnieks".
"Ebrejs no Gomeļas, zāģētavas strādnieks". Foto: Liepājas muzejs

Piektdien, 1. decembrī, plkst. 17:00 Liepājas okupācijas muzeja izstāžu zālē Klāva Ukstiņa ielā 7/9 atklās gleznotāja Solomona Geršova darbu izstādi “Māksla Gulagā. Vorkuta 1948.–1956.” no Vācijā dzīvojošās mākslas kolekcionāres Taņas Rubinšteinas-Horovicas kolekcijas.

Šī ir pirmā izstāde, kas būs skatāma atjaunotajā Liepājas okupācijas muzeja ēkā. Kaut arī pašlaik spraigi tiek veidota jauna interaktīva vēsturiskā ekspozīcija, Liepājas muzejs no šī gada 1. decembra ver durvis apmeklētājiem, kuriem būs iespēja apskatīt izstādi par Gulaga tēmu.

"Apcietinātais no Benderas" (1953)
"Apcietinātais no Benderas" (1953) Foto: Liepājas muzejs

Izstādes atklāšanas pasākumā piedalīsies izstādes idejas autore Taņa Rubinšteina-Horovica, spēlēs kamerorķestra “Kremerata Baltica” čellists Kristers Šīmanis. Klātesošos uzrunās Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš.

Mākslinieks Solomons Geršovs. 
Mākslinieks Solomons Geršovs. Foto: art.gov.ge

Solomona Geršova (1906-1989) dzīves ceļš ilustrē daudzu mākslinieku likteņus, kurus samala Josifa Staļina represīvais režīms. Mākslinieks dzimis 1906. gadā Daugavpilī grāmatsējēja ģimenē. 1910. gadā ģimene pārceļas uz netālo Vitebsku, kur zēns apmeklē ebreju izglītības iestādi, kam seko mācības reālskolā.

"Nav pasta no mājām" (1954)
"Nav pasta no mājām" (1954) Foto: Liepājas muzejs

Vecāki sapņo izskolot dēlu par rabīnu, taču mākslinieciski apdāvinātais zēns jau vienpadsmit gadu vecumā dodas mācīties pie gleznotāja Jehudas Pena – Krievijā pirmās ebreju mākslas skolas dibinātāja.

Vēl pēc trīs gadiem viņš sāk mācības pie Marka Šagāla un Kazimira Maļeviča Vitebskas Valsts brīvmākslinieku darbnīcās. 1922. gadā Geršovs pārceļas uz Petrogradu, kur mācās Mākslas un pedagoģijas tehnikumā un Augstākajā mākslas un tehnoloģiju institūtā, kā arī Pāvela Filonova darbnīcā, vienlaikus strādādams visdažādākajās tēlotājmākslas jomās. Petrogradā Geršova draugu un domubiedru pulkā ir gados jauni un visu veidu inovācijām atvērti teātra mākslinieki, dejotāji, literāti un komponisti, tostarp Dmitrijs Šostakovičs.

"Atbrīvotā no Gulaga".
"Atbrīvotā no Gulaga". Foto: Liepājas muzejs

Solomona Geršova pirmā personālizstāde notiek jau 1926. gadā, taču agrīnie darbi tiek iznīcināti 1932. gadā, kad Geršovu apcietina “par Revolūcijas mākslinieku asociācijas nomelnošanu”. Kopā ar draugiem, māksliniekiem Borisu Erbšteinu un Jeļenu Sofonovu, viņu uz diviem gadiem izsūta uz Kursku.

1948. gadā Solomonu Geršovu apcietina otrreiz, un tuvinieki ir spiesti no viņa oficiāli atteikties. Astoņu gadu laikā, kurus viņš pavada Gulagā, viņu vairākkārt pārvieto. Viņš strādā Vorkutas šahtā, reizēm veic arī mākslinieka darbu.

Pēc atbrīvošanas 1956. gadā Geršovs atgriežas Ļeņingradā, kur līdz pat mūža galam aktīvi un ražīgi strādā, rīko personālizstādes un piedalās grupu izstādēs, kā arī ceļo, galvenokārt uz Latviju un Gruziju.

"Atceroties Gulagu", 1970./80. gadi.
"Atceroties Gulagu", 1970./80. gadi. Foto: Liepājas muzejs

Šajā izstādē skatāmi Vorkutā tapušie zīmējumi, par kuru pastāvēšanu kļuvis zināms vien nesen. Tajos dramatiski dokumentēti Gulaga ieslodzīto tēli un lēģera ikdiena. Vorkutas upes lēģeris, kura raktuvēs galvenokārt tika iegūtas ogles, bija viena no lielākajām spaidu nometnēm visā Gulaga sistēmā ar teju vissmagākajiem dzīves un darba apstākļiem.

Solomona Geršova radošā daudzpusība izrādījās pieprasīta un faktiski izglāba viņam dzīvību: reizēm, kad bija steigšus jāapglezno nometnes kluba sienas, viņš uz veselu mēnesi bija brīvs no darba šahtā; citkārt tas nozīmēja sīkus, taču ieslodzītā dzīvē kritiski svarīgus atvieglojumus.

Vorkutas zīmējumus Solomons Geršovs radījis ar vienkāršu zīmuli un divām trim ūdenskrāsām uz sliktas kvalitātes papīra, iepakojuma vai pat tapešu atgriezumiem. Darbos ieskicēti tie, kuros Staļina represīvā sistēma saskatīja eksistenciālu apdraudējumu, – dažādu tautību ieslodzītie (ebreji, lietuvieši, moldāvi, rietumukraiņi), tostarp dažādu profesiju pārstāvji (zobārsts, inženieris, konservatorijas students, mālderis, pavārs), tie, kas jau izcietuši piespriesto sodu, bet spēku un līdzekļu trūkuma dēļ palikuši Vorkutā (“Šuvēja”), un visbeidzot arī nometnes priekšniecības tuvinieki (“Divas meitenes. Zīmēšanas stunda”).

"Apcietinātais. Pašportrets raktuvēs". 
"Apcietinātais. Pašportrets raktuvēs". Foto: Liepājas muzejs

Viens no zīmējumiem ir mākslinieka pašportrets. Geršovs uzmanīgi ielūkojas sevī, it kā mēģinot saprast, kādi notikumi satricina Gulagā nonākuša cilvēka iekšējo pasauli.

Gulaga tēmu mākslinieks turpina līdz pat nāvei. Viens no Geršova zīmīgākajiem vēlīnajiem darbiem ir “Atmiņas par Gulagu” – dziļi jēgpilns simboliska rakstura attēls, izteikti atšķirīgs no dokumentālajiem un nesamākslota tiešuma caurstrāvotajiem Vorkutas ieslodzījuma laika zīmējumiem.

Izstāde “Māksla Gulagā. Vorkuta 1948.–1956.” skatāma līdz 2024. gada 25. martam no trešdienas līdz svētdienai no plkst. 10:00 līdz 18:00.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu