Īstais Harijs Poters: skaudrais stāsts par kaskadieri, kurš filmas dēļ upurēja visu

Sejas.lv

Harija Potera vārds komentārus neprasa - teju 30 gadu garumā ar šo burvi ir uzaugusi vesela paaudze. Vairākas grāmatas, kas kļuvušas par veiksmīgām filmām, taču nu pirmo reizi tiek izstāstīts stāsts par īsto zēnu, kurš izdzīvoja, - aktiera Daniela Redklifa dubultnieku-kaskadieri. 

Lai gan Daniels Redklifs ir Harija Potera filmu franšīzes seja, Eseksā dzimušais Deivids Holmss ir cilvēks, kuru fani redz, izpildot asinsstindzinošās ainas - sākot ar lidošanu uz slotaskāta, beidzot ar Harija Potera un Voldemorta cīņām.

2000. gadā toreiz daudzsološais vingrotājs Deivids Holmss tika izvēlēts par aktiera Daniela Redklifa kaskadieri pašai pirmajai filmai "Harijs Poters un filozofu akmens". Viņam bija vien 18 gadi. 

Filmu pēc filmas viņš sadraudzējās ar aktieriem un komandu, īpaši ar jauno Redklifu, kurš viņu uztvēra kā vecāko brāli. “Man bija iespēja pavadīt laiku ar šo foršo, vecāko bērnu, kurš mācēja lēkt atmuguriski,” atminas Redklifs. 

Taču Holmsa dzīve pēkšņi izmainījās filmas "Harijs Poters un Nāves dāvesti: 1. daļa" uzņemšanas laukumā 2009. gadā.

Holmss trenējās ainai, kurā Harijam uzbrūk čūska Nagini un viņš tiek iesviests sienā. Trīšu sistēmai tika pievienots vairāk atsvaru, lai kaskadierim lidotu ātrāk, taču triks nenotika kā plānots - Holmss atsitās pret sienu, salauza sprandu un palika karājoties “kā marionete auklās”.

"Es atceros, ka atsitos pret sienu, krūtis iespiedās man degunā," viņš teica. "Es visu to laiku biju pie pilnas samaņas."

"Es nejūtu savas kājas," viņš sacīja triku koordinatoram Gregam Pauelam. Negadījumā viņš tika paralizēts un nu pārvietojas ratiņkrēslā. 

Dokumentālajā filmā tiek plašāk aplūkots negadījums un tā ietekme uz apkārtējiem, tostarp kaskadieri Marku Mailiju un kaskadieru koordinatoru Gregu Pauelu, kā arī Holmsa dzīvi kopš šī traģiskā brīža.

Holmsam nule apritēja 40 gadi, un viņš dzīvo Eseksā - mājā, kas projektēta tieši viņam ar pielāgojumiem viņa invaliditātei. Pēc negadījuma studija "Warner Bros" par viņu finansiāli gādā.

Notikušais daudzus būtu salauzis, bet ne Holmsu. Viņš cīnās par tiem, kuriem ir muguras traumas, un kopā ar Redklifu veido podkāstu "Cunning Stunts", kur sarunājas ar kaskadieriem. Tāpat viņam ir plāns izveidot kaskadieru apmācības centru.

Holmsa veselība gan pasliktinās - viņš vairs nejūt labo roku, bet, neraugoties uz notikušo, saglabā optimismu.

“Es vienmēr teikšu, ka kakla salaušana mani padarīja par vīrieti. Noteikti, par visiem 100 procentiem," tā Holmss.

Filmas "Deivids Holmss: zēns, kurš izdzīvoja" (David Holmes: The Boy Who Lived) veidošanā piedalījies arī pats Daniels Redklifs. "Dokumentālā filma par pieaugšanu. Stāsts par Danielu Redklifu un viņa kaskadieri Deividu Holmsu, kuru draudzība saskārās ar dzīvi mainošu negadījumu," teikts filmas aprakstā.

Noskaties kacekli!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju". 

Uz augšu