Topošie džeza mūziķi saspēlēsies ar bundzinieku Andri Buiķi un dziedātāju Paulu Saiju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dziedātāja Paula Saija.
Dziedātāja Paula Saija. Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 14. decembrī, plkst. 18:00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē izskanēs koncertcikla “Saspēles” trešais koncerts, kurā apvienotais mūzikas audzēkņu bigbends Dāvja Jurkas vadībā uzstāsies saspēlē ar komponistu, bundzinieku Andri Buiķi un dziedātāju, JVLMA studenti Paulu Saiju.

Koncertprogrammā skanēs Paulas izvēlētie Andra skaņdarbi – trīs ar Agneses Rutkēvičas un viens ar Normunda Beļska dzeju. “Šķirstīt dzejoļu krājumus ir, iespējams, visgrūtākais uzdevums komponistam,” atklāj Andris Buiķis. “Tāpēc, ja man ir jāizvēlas rakstīt dziesmas vai instrumentālo mūziku, uzvar instrumentālā mūzika. Bet ir daži dzejnieki, kuri, manuprāt, ļoti labi iederas manā muzikālajā ceļojumā, tāpēc arī šajā reizē vairāki skaņdarbi ir veidoti no dzejoļiem, kurus rakstījusi viena no manām favorītēm – Agnese Rutkēviča.”

Dzejniece un rakstniece Agnese Rutkēviča savas eseju grāmatas "Skumjais laikmets" atvēšanā šīgada janvārī.
Dzejniece un rakstniece Agnese Rutkēviča savas eseju grāmatas "Skumjais laikmets" atvēšanā šīgada janvārī. Foto: Toms Treibergs/TVNET

Koncertā skanēs arī džeza mūzika, ko radījis amerikāņu džezmenis Badijs Ričs (Buddy Rich), kurš tiek uzskatīts par vienu no visu laiku talantīgākajiem bundziniekiem un kurš pazīstams ar savu virtuozo tehniku, spēku un ātrumu. “Ģeniāls bundzinieks, smaga personība, vienlaikus arī perfekts bigbenda līderis – tādi mūsdienās ir reti sastopami, ja vispār ir,” otro koncerta “Saspēles” skaņradi raksturo mūziķis.

“Man vienmēr ir prieks muzicēt kopā ar jauniem mūziķiem,” par gaidāmo koncertu teic viens no atzītākajiem latviešu bundziniekiem. “Atceroties savus jaunieša gadus, lielākā dzīves skola bija tieši tie brīži, kad bija iespēja kopā uzmuzicēt ar meistariem. Tā ir kā ilgtermiņa vitamīnu deva, tāpēc es ticu, ka arī šoreiz kopā ar studentiem un klausītājiem kopā izdzīvosim spēcīgu mūziku. Un, protams, nevar nepieminēt to, ka koncerta dalībniece dziedātāja Paula Saija ir viena no manām mīļākajām jaunajām dziedātājām ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē!”

Komponists un bundzinieks Andris Buiķis.
Komponists un bundzinieks Andris Buiķis. Foto: Publicitātes foto

Koncerta “Saspēles” bigbendu sastāvu veido Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA), Rīgas Doma koras skolas (RDKS) un Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas (JMRMV) jaunie džeza mūziķi.

Pērn šī koncertcikla ietvaros koncertā “Šis piens man par stipru” (This milk is too strong for me) apvienotais bigbends diriģenta Dāvja Jurkas vadībā Gunāra Rozenberga oriģinālmūziku un aranžējumus atskaņoja kopā ar džeza saksofonistu, klarnetistu, JVLMA Džeza mūzikas katedras vadītāju, profesoru Indriķi Veitneru. Savukārt šogad novembrī jaunie džezisti saspēlējās ar komponistu un saksofonistu Kārli Vanagu, atskaņojot viņa skaņdarbus.

Biļetes uz koncertu pieejamas tikai iepriekšpārdošanā “Biļešu paradīzē”.

Koncertu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu