Tradicionālā kultūra: kur tās vieta pilsētvidē, jauniešu interesēs un kas paveikts no jauna?

Gadskārtu svinēšanas ceļveža "Devums" atklāšanā Rīgas domē muzicē folkloras kopa "Grodi" Foto: Eduards Mellups
Ernests Spīčs
, horeogrāfs, tautas dejas pētnieks
CopyDraugiem X Whatsapp

Mēs nevarētu sūdzēties, ka Rīgā trūkst kultūras iestāžu – kultūras nami mikrorajonos, kultūras un tautas mākslas centri “Mazā ģilde” un “Ritums” Vecrīgā un pat vesela VEF kultūras pils! Tālāk no vecpilsētas arī mecenāta Augusta Dombrovska lolojums – kultūras pils “Ziemeļblāzma”. Un, ja atgriežamies galvaspilsētas centrā, tad tur mūs gaida visas mūsu tautas lepnums un gods – Māmuļas nams. Taču, neskatoties uz šo uzskaitījumu, var un vajag uzdot jautājumu: vai ar to gana?

Ja domājam, ka kultūra ir tikai amatiermāksla, tad laikam jau kultūras centru ir pietiekami daudz. Neviens baletpulciņš Vērmaņdārzā mēģinājumus nerīko, kā tas bija kovidlaikā. Ja raugāmies atbildīgi, tad jāsaprot, ka ar amatiermāksla pilsētā nevar nosegt visas kultūras vajadzības. Šajā kontekstā ļoti iederīgs ir nupat Rīgas Domē notikušā foruma "Tradicionālās kultūras attīstības izaicinājumi Rīgā" mērķis – aktualizēt iedzīvotāju līdzdalību kultūras dzīvē, kas ir viens no veidiem, kā izveidot ciešāku piederību Rīgai, Latvijai, latviskajam; tradīcijām un to pēctecībai nākotnē.

Līgas un Dāvja cerību centrs

Mums tik mīļajā un skaistajā Vecrīgā ir tādi kaktiņi un pat laukumi, kuros tūristi reti iemaldās. Tā vēl nebūtu bēda, bet novārtā pamestas ielas un vietas taču godu nedara ne pilsētai, ne pilsētas galvenajam arhitektam. Tūristu plūsmu Vecrīgā forumā analizēja Rīgas galvenais arhitekts Pēteris Ratas, piebilstot, ka jaunā amatniecības un tradicionālās kultūras centra izveidošana dos iespēju tūristus novirzīt uz ielām, kurās parasti tos neredzam. Kur tad atradīsies jaunais tūristu, vietējo amatnieku un tradicionālās kultūras interesentu plūsmu krustpunkts? Izrādās – turpat līdzās Domes ēkai, aiz bijušā Rīgas Tehniskās universitātes korpusa.

RKTMC “Ritums” direktore Līga Lukašunas.
RKTMC “Ritums” direktore Līga Lukašunas. Foto: Eduards Mellups

Rīgas kultūras un tautas mākslas centra (RKTMC) “Ritums” direktore Līga Lukašunas ir cerību spārnota. Jau veikta virkne priekšdarbu, lai pārskatāmā nākotnē taptu viņas un Rīgas Domes deputāta Dāvja Stalta lolotais tradicionālās kultūras un amatniecības centrs. Dāvis Stalts savā foruma ievadrunā atzīmēja, ka iets cauri dažādiem tradicionālās kultūras kopšanas un nekopšanas posmiem un uzsvēra, ka mēs varam meklēt netradicionālo tradicionālajā. Paradoksāli? Protams. Tomēr, tas strādā.

Par top liecina labās prakses piemēri Rīgā, kurus minēja foruma dalībnieki – Jāņi Dzegužkalnā un alus darītavas kultūrvietā “Labietis”; “Skyforgrer”, “Raxtu Raxti” un Fiņķa koncerts beidzot atbrīvotajā Uzvaras laukumā.

Grupa "Skyforger" uzstājas koncertā "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam – 100" Lāčplēša dienā. 
Grupa "Skyforger" uzstājas koncertā "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam – 100" Lāčplēša dienā. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Protams, labās prakses piemēru par to, kā tradicionālā kultūra tiek integrēta pilsētvidē, ir daudz vairāk, no savas puses pielikšu tos, kuros pašam gadījies būt klāt – tautas mūzikas koncerts "Trejdeviņi spēlmanīši" un tautas mūzikas instrumentu izstāde Hanzas peronā Dziesmusvētku laikā, brīnišķīgie Rīgas apkaimju svētki vasaras beigās, aizrautīgie mazie rīdzenieki Brīvdabas muzeja Mārtiņos un koklētāju aktivitātes turpat, izstādē „Dvēseles stīgas".

Nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas „Sprīdīša skolas“ tradīciju nodarbības Rīgas skolās. Tāpat arī nemateriālā kultūras mantojuma apgūšanas un pārmantošanas programmas “Pulkā eimu, pulkā teku” anekdošu konkursu “Anekdošu virpulis” un Zelta dančus Zelta zālē Latvijas 105. dzimšanas dienā Māmuļā. Tātad, tradicionālajai kultūrai veltīto notikumu – svētku, pasākumu un sarīkojumu blīvums ir diezgan liels un tajos iesaistās daudz bērnu un jauniešu. Tajā pašā laikā forumā izskanēja viedokļi, ka stāvoklis ar tradicionālo kultūru jaunatnes vidū nemaz nav tik spīdošs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu