Roga atklāti par Gruzdova cīņu ar slimību: "Mūsu valstī viss ir labi, kamēr ar tevi nekas slikts nenotiek."

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Indra Roga
Indra Roga Foto: Zane Bitere/LETA

2023. gada 12. februārī 69 gadu vecumā mūžībā devās režisors un aktiermeistarības pasniedzējs Mihails Gruzdovs. Viņa dzīvesbiedre režisore Indra Roga intervijā žurnālam "Ieva" atklāti runā par Mišas pēdējiem dzīves brīžiem.

Kā atklāj Roga, pirms daudziem gadiem Gruzdovam diagnosticēja Hodžkina slimību, vēlāk viņš saslima ar vēzi.

"Šī slimība ilga sešus garus gadus, kuru laikā gāja kā pa viļņiem: viss labi, Miša atgriezās darbā, strādāja pilnu krūti un tad atkal krita. Atkal cēlās, atkal krita. Pa vidu reanimācija. Viņam toreiz nācās mācīties no jauna pilnīgi visu. Visu! Staigāt. Rakstīt.

Es viņu iesaucu par avatāru, jo varēja redzēt tikai ausis un milzīgas acis. Viss pārējais - kauli un āda.

Taču rehabilitācijas centra speciālisti ar dažādām terapijām viņu uzcēla atpakaļ uz kājām. Viņš no jauna iemācījās staigāt, rakstīt... un atgriezās," atklāj Roga.

Viņa gan uzsver, ka palīdzību no valsts saņēmusi Mišas pēdējā dzīves nedēļā. "Kad viņš sāka slimot... Mūsu valstī viss ir labi, kamēr ar tevi nekas slikts nenotiek. Pirmās grupas invaliditātes piešķiršanu nemaz nesagaidījām.

Vairāk nekā trīs mēnešus gaidījām, lai kāds pie mums atnāktu un pārliecinātos, ka cilvēks tiešām nestaigā.

Un tā palīdzības sistēma... Neko nevar saprast, nav neviena, kas paskaidrotu. Tikai pateicoties ģimenes ārstes iedotajam telefona numuram, sazvanīju samariešus (Latvijas Samariešu apvienību - aut.) un vēl gandrīz divus mēnešus gaidījām, līdz saņēmām palīdzību. Tikmēr mēs ar meitu visu darījām pašas, lai palīdzētu viņam. Meita iemācījās visu izdarīt! Palīdzība mums bija vienu nedēļu. Tad viņš aizgāja."

Mihails Gruzdovs dzimis 1953. gadā Valmierā. Studēja Vahtangova teātra augstskolas režijas fakultātē, deviņdesmito gadu sākumā strādāja par Pēterburgas studijteātra "Krustceles" režisoru, bija arī šī teātra galvenais režisors un pasniedza aktiermeistarību un režiju Pēterburgas Teātra akadēmijā.

1993. gadā sāka iestudēt izrādes Latvijas teātros. No 2001. gada bija Latvijas Kultūras akadēmijas docents, aktiermeistarības pedagogs, kā arī maģistrantūras režijas meistarības docētājs. 2002. gadā, aktieru trupas aicināts un atbalstīts, kļuva par Dailes teātra māksliniecisko vadītāju. No 2005. līdz 2009. gadam Mihails Gruzdovs bija Dailes teātra galvenais režisors. Gruzdovs iestudējis izrādes arī citos Latvijas teātros, tostarp Jaunajā Rīgas teātrī, Nacionālajā teātrī, Liepājas teātrī, Valmieras teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Iestudējis virkni spožu izrāžu uz Latvijas teātru skatuvēm, vairākkārt saņēmis gan “Spēlmaņu nakts” nominācijas, gan balvas par labākajām izrādēm.

Režisors 2008. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Par režisoru sacīts, ka viņa darbi piesaistīja uzmanību ar augstvērtīgu saturu, garīguma meklējumiem, bet pats režisors - ar prasību pēc maksimālas aktieru personiskās klātbūtnes, cilvēciskas atvērtības un atdeves.

Mihails Gruzdovs arvien paliks aktieru un teātra cilvēku ļoti cienīts un iemīļots režisors.

Vairāk lasi žurnāla "Ieva" 3. janvāra numurā!

CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu