Mūzikas akadēmija savā 104. dzimšanas dienā pasniegs Gada balvas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
JVLMA un LMT Gada balvas 2022 svinīgais koncerts.
JVLMA un LMT Gada balvas 2022 svinīgais koncerts. Foto: Mārtiņš Purviņš

Ceturtdien, 11. janvārī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) 104. dzimšanas dienā, plkst. 18:00 Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks JVLMA un LMT Gada balvas laureātu apbalvošanas ceremonija un svētku koncerts.

Šajā svarīgajā dienā akadēmijas nozīmīgāko apbalvojumu – Gada balvu jaunajam mūziķim – par izciliem sasniegumiem mūzikā un radošu aktivitāti 2023. gadā saņems divi lieliski jaunie mākslinieki – klavierspēles students Daniils Mickevičs un kordiriģēšanas students Artūrs Švarcbahs, savukārt ar JVLMA un LMT Gada balvu mācībspēkam 2023 tiks godināts komponists, studentu vidū cienīts un iemīļots docents Jānis Petraškevičs.

Svinīgajā svētku koncertā dzirdēsim gan pašus Gada balvas laureātus, gan arī virkni solistu, jaunā kursa “Dramatiskā teātra muzikālais aktieris” studentus, JVLMA jaukto kori un arī simfonisko orķestri diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

“JVLMA un LMT Gada balvas 2023 mācībspēkam” laureāts

Foto: Publicitātes foto

JVLMA Kompozīcijas katedras docentam Petraškevičam 2023. gads bija ražīgs un spilgtiem notikumiem bagāts gads gan pedagoģiskajā, gan radošajā dzīvē. Abās šajās jomās viņam bijušas aktivitātes gan Latvijā, gan ārvalstīs. Petraškevičs kā meistarklašu vadītājs viesojās Aristoteļa universitātē Salonikos, Grieķijā, kā arī Igaunijas Mūzikas akadēmijā Tallinā. Petraškeviča kā komponista aizvadītā gada centrālais radošais notikums bija rezidence laikmetīgās mūzikas festivālā “AFEKT” Igaunijā, kur atskaņoja viņa skaņdarbus “Kārtības rituāli”, “Dead Wind” un “Klusā balss”. Petraškeviča klarnetes koncerts “Long Walks” šogad tika nominēts Lielajai Mūzikas balvai.

“Komponista darbs ir vientuļnieka darbs, un pedagoģija to brīnišķīgi atsver,” atklāj Petraškevičs. “Ja komponista balva ir izcils atskaņojums, tad pedagoga balva ir studentu panākumi un kolēģu novērtējums. Esmu laimīgs saņemt abas!”

“JVLMA un LMT Gada balvas 2023 jaunajam mūziķim” laureāti

Foto: Publicitātes foto

Viens no balvas saņēmējiem Daniils Mickevičs klavierspēli apgūst pie profesora Sergeja Osokina. 2023. gadā ieguva 1. vietu Jāzepa Vītola 8. starptautiskajā pianistu konkursā, kā arī specbalvu – stipendiju “Feuerwerk” klavieru akadēmijas meistarklasēm Ainbekā. Pērn viņš ar spilgtu sniegumu piedalījies arī Eiropas operas akadēmijā (Florencē, Itālijā); klavieru akadēmijā “Glafsfjordens Winter Piano academy 2023” un meistarklasēs pie profesora Pāvela Nersesjana un Jūlijas Mustonenas-Dahklvistes (Arvikā, Zviedrijā); koncertā Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijā un Sibēliusa akadēmijā projektā “Crossing Keybords”, Tallinā un Helsinkos, kā arī citos koncertos.

“Esmu ļoti pateicīgs Mūzikas akadēmijai par mana un manu neatlaidīgo pedagogu darba novērtējumu. Tādi brīži māksliniekam, kad apzinies, ka tavu darbību redz un atzīst, ir īpaši svarīgi, jo rodas iedvesma strādāt tālāk un priecēt klausītājus uz skatuves,” atzīst Mickevičs.

Foto: Publicitātes foto

Otrs jaunais mūziķis, Gada balvas saņēmējs, ir Artūrs Švarcbahs, kurš kora diriģēšanu apgūst pie prof. Andra Veismaņa. Pērn ieguva 1. vietu un trīs specbalvas Starptautiskajā kordiriģēšanas konkursā “Aegis Carminis” Slovēnijā, dziedājis ne vien ar visiem Latvijas profesionālajiem koriem, bet arī tādiem izceļamiem kolektīviem kā Zviedrijas Radio kori un Norvēģu Solistu kori. Pērn Artūrs stājās pie diriģenta pults Vidzemes koncertzālē, diriģējot Vidzemes kamerorķestri koncertā “Vidzemes talanti ģimenei”. Balvas ieguvējs piedalījās arī diriģēšanas akadēmijas “Gstaad Menuhin” festivālā, iestudējot Gustava Mālera 2. simfoniju kopā ar kori “Zürcher Sing-Akademie”.

“Esmu ļoti gandarīts un pateicīgs par man piešķirto apbalvojumu,” teic Švarcbahs. “Pēdējo gadu laikā vairāk atzinības biju guvis ārzemēs, nevis Latvijā. Tieši tāpēc man ir milzīgs gandarījums par to, ka mans darbs un panākumi tiek novērtēti arī mājās. Protams, bez savu pedagogu atbalsta šo pēdējo gadu laikā nebūtu tik daudz sasniedzis, tāpēc esmu ļoti pateicīgs JVLMA docētājiem un profesoriem, īpaši manam specialitātes pasniedzējam, asociētajam profesoram Andrim Veismanim.”

Rektors vērtē balvu saņēmējus

Izvērtēt, kuri no Gada balvai pieteiktajiem pretendentiem būtu pelnījuši saņemt JVLMA prestižāko gada apbalvojumu, ir īpaši atbildīgs darbs, uzsver rektors profesors Guntars Prānis.

JVLMA un LMT Gada balvas 2022 laureāti – profesors, komponists, diriģents un muzikologs Andris Vecumnieks un JVLMA klavierspēles maģistrants Roberts Aleksandrs Flaics. Viņus sveic JVLMA rektors Guntars Prānis un LMT prezidents Juris Binde. 
JVLMA un LMT Gada balvas 2022 laureāti – profesors, komponists, diriģents un muzikologs Andris Vecumnieks un JVLMA klavierspēles maģistrants Roberts Aleksandrs Flaics. Viņus sveic JVLMA rektors Guntars Prānis un LMT prezidents Juris Binde. Foto: Mārtiņš Purviņš

“Mēs lepojamies, ka balvas ieguvējs docents Petraškevičs pasniedz ne tikai Mūzikas akadēmijā, bet kā pedagogs tiek augstu vērtēts arī ārpus Latvijas,” par Gada balvas 2023 mācībspēkam ieguvēju saka rektors. “Viņam ir neordinārs, “svaigs” skats uz laikmetīgo mūziku, un katrs viņa jauns opuss kļūst par notikumu.” Savukārt abus Gada balvas 2023 jaunajam mūziķim ieguvējus prof. Prānis raksturo: “Katrs no viņiem īpašā, radošā veidā dara savu darbu, izceļoties citu studējošo vidū, un viņus jau patlaban var uzskatīt par nobriedušiem māksliniekiem, neskatoties uz viņu agro vecumu.”

Īsumā par svētku koncertu

Virsdiriģents Kaspars Ādamsons XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" mēģinājumā Mežaparka Lielajā estrādē 2023. gada jūlijā.
Virsdiriģents Kaspars Ādamsons XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" mēģinājumā Mežaparka Lielajā estrādē 2023. gada jūlijā. Foto: Evija Trifanova/LETA

JVLMA 104. dzimšanas dienas koncertā uzstāsies gan abi Gada balvas laureāti, gan "JVLMA Brass" ansamblis, simfoniskais orķestris un jauktais koris, kā arī solisti Ieva Saliete, Artūrs Noviks, Brigita Čirkše, Laura Grušina, Evita Martinija, Valters Gleške, Emīls Gilučs, Toms Kursītis, Agate Grīnhofa, Markuss Rūtentāls, Kate Kokamegi.

Diriģents – Kaspars Ādamsons. Programmā: V. A. Mocarts, Dž. Verdi, R. Šūmanis, F. Šopēns R. Leonkavallo, F. Lehārs, A. Kubica-Cipera, J. Vītols, M. Zariņš, P. Vasks, E. Igenberga un J. Petraškevičs.

Biļetes uz koncertu – tikai iepriekšpārdošanā “Biļešu paradīzē”.

Gada balva tika iedibināta 2004. gadā. Sākotnēji tā tika piešķirta Mūzikas akadēmijas studentiem par radošo aktivitāti un izciliem panākumiem mūzikā, bet kopš 2005. gadā – arī akadēmijas mācībspēkiem par izcilu pedagoģisko un radošo darbu. 2017. gadā šis apbalvojums ieguvis LMT vārdu un šodien godina visu Mūzikas akadēmijā pārstāvēto jomu sasniegumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu