Soctīklu skandāls: ukrainiete uzvar konkursā "Mis Japāna" (3)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

"Esmu piedzīvojusi rasu barjeru, un ir bijis izaicinoši tikt pieņemtai kā japānietei," tā nevainojamā japāņu valodā sacīja Karolīna Šiino pēc tam, kad viņa tika kronēta par "Mis Japānu".

26 gadus vecā modele, kura dzimusi Ukrainā, piecu gadu vecumā pārcēlās uz dzīvi Japānā un uzauga Nagojā.

Viņa ir pirmā naturalizētā Japānas pilsone, kas uzvarējusi konkursā, taču viņas uzvara ir no jauna izraisījusi diskusijas par to, ko nozīmē būt japānietei.

Lai gan daži atzina viņas uzvaru par "laika zīmi", citi ir teikuši, ka viņa neizskatās tā, kā vajadzētu "Mis Japānai".

Šiino uzvara seko gandrīz 10 gadus pēc tam, kad Ariana Mijamoto kļuva par pirmo divu rasu sievieti, kas 2015. gadā tika kronēta par "Mis Japānu". Mijamoto mamma ir japāniete, bet tēvs afroamerikānis. Toreiz viņas uzvara raisīja jautājumus par to, vai jauktas rases persona ir tiesīga uzvarēt konkursā.

Arī šoreiz Šiino uzvara ir satraukusi vairākus sociālo tīklu lietotājus. 

"Šī persona, kas tika izraudzīta par "Mis Japānu", nav pat jaukta japāniete, bet gan 100% tīra ukrainiete. Saprotiet, viņa ir skaista, bet šī ir "Mis Japāna". Kur ir japānisms?" raksta kāds vietnē "X" (Twitter). 

"Ja viņa būtu pa pusei [japāniete], noteikti nekādu problēmu. Taču viņa etniski ir 0% japāniete un pat nav dzimusi Japānā," teikts citā komentārā.

Citi pauda, ka viņas uzvara sūta "nepareizu vēstījumu" citiem valstī.

"Es domāju, ka japāņi (saņemtu) nepareizu vēstījumu, ja cilvēku no Eiropas nosauc par skaistāko Japānā."

Tāpat citi izteica minējumu, ka Ukrainā dzimušās modeles izvēle bija politisks lēmums.

"Ja viņa būtu dzimusi krieviete, viņa neuzvarētu. Neiespējami. Acīmredzot kritēriji tagad ir politisks lēmums. Cik skumja diena Japānai," apgalvoja kāds soctīklu lietotājs. 

"Mis Japāna" konkursa organizatore Ai Vada BBC sacīja, ka žūrija Šiino pasludināja par uzvarētāju ar "pilnu pārliecību".

"Viņa runā un raksta skaistā un pieklājīgā japāņu valodā," sacīja Vada. "Viņa ir vairāk japāniete nekā mēs."

Pati Šiino vietnē "Instagram" pagājušā gada sākumā paziņoja, ka ieguvusi Japānas pilsonību. 

Pieņemot savu trofeju, viņa sacīja, ka titula iegūšana bija "sapnis". "Tas, ka šajā konkursā esmu atzīta par japānieti, mani piepilda ar pateicību."

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu