FOTO Pirmās atsauksmes pēc Rozes Stiebras filmas "Sirds likums" pirmizrādes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Gints Ivuškāns

Ceturtdienas, 1. februāra, vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvoja latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras jaunā pilnmetrāžas animācijas filma “Sirds likums”, kas veidota sadarbībā ar pazīstamo gleznotāju Alekseju Naumovu. 

Pirmizrāde bija arī Nacionālā kino festivāla “Lielais Kristaps” atklāšanas seanss, ko apmeklēja ne tikai filmas radošā komanda, bet arī Rozes Stiebras un mākslinieka Alekseja Naumova daiļrades cienītāji ar saviem bērniem un krustbērniem. Pirmizrāde noslēdzās ar skatītāju stāvovācijām, paužot sirdssiltu pateicību māksliniekiem par skaisto piedzīvojumu.

Filma veidota pēc latviešu literatūras klasiķa, ievērojamā novelista Jāņa Ezeriņa darba “Jaunais likums” motīviem. Tā vēsta par kādu tālu karaļvalsti, kurā mīt Karalis un Princese. Viņu dzīve rit rāmi un paredzami, pavalstnieki gatavojas karaļmeitas kāzām. Taču kādu nakti Princese pils dārzā sastop Svešinieku, kurš viņu apvelta ar neparastu dāvanu, un no šī brīža viss sagriežas kājām gaisā. 

No 2. februāra filmu skatāma kinoteātros visā Latvijā. Dažos seansos tiek piedāvāta ekskluzīva iespēja tikties ar izcilo gleznotāju, Latvijas Mākslas akadēmijas profesoru Alekseju Naumovu, lai viņa vadībā zīmētu un krāsotu mākslinieka radītos filmas tēlus – jau sestdien, 3. februārī "Apollo Kino Domina", kā arī 17. februārī Forum Cinemas. 

Kino zinātniece, Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma pēc filmas noskatīšanās vērtē: “Filma “Sirds likums” ir brīnišķīgs devums Latvijas animācijas kontekstā – tas ir skanisks un vizuāls piedzīvojums ārkārtīgi krāšņā vidē, izteiksmīgu un savdabīgu tēlu pasaulē. Filma, kas balansē uz robežas, kur kino satiekas ar tēlotājmākslu. Mākslinieka Alekseja Naumova brīnišķīgie Venēcijas Burano salas iespaidi ir sastapušies ar latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras poētiskumu un kopā rada aizkustinošu, filosofiski piepildītu un emocionālu stāstu par patiesajām vērtībām šai dzīvē. Bet vienlaicīgi tas ir arī stāsts par princesi, princi, karali, kaķiem un citiem zvēriem. Brīnišķīgs piedzīvojums – nāciet un skatieties!” 

Savukārt māksliniece Kristīne Jurjāne pēc “Sirds likuma” pirmizrādes ir patiesi aizkustināta: “Esmu pilnīgi nohipnotizēta šī kino iespaidā šovakar. Man šķiet absolūti terapeitisks kino, ko vajadzētu rādīt ne tikai kinoteātros, bet arī, piemēram, aizvest uz pansionātiem, lai cilvēki, kuri dzīvo absolūti noslēgtā, pelēkā ikdienā, gūst spēku un atjaunošanos caur šo brīnumaino krāsu terapiju. Uz mani kā vizuālas profesijas pārstāvi šīs krāsas un gleznieciskums, Alekseja Naumova spēks atstāj ārkārtīgi spēcīgu iespaidu.”

Aktieris Kaspars Znotiņš, kurš noskatījās filmu kopā ar meitu, uzsver: “Temats ir visai komplicēts un daudzslāņains. Sirdsapziņa, kas parādās caur karaļa tēlu – reizē tik vienkārši un sarežģīti, bet tai pašā laikā dzīvnieki, putni, vilki un guvernante Gaigala – tas viss kopā ar Naumova krāšņo Burano salu krāsu gleznojumu stāstu atdzīvina un padara par skaistiem svētkiem. Jāmēģina runāt viegli par šādām nopietnām, netriviālām tēmām, tā, kā ar Valta Pūces mūziku. Un tagad jābrauc vēlreiz Burano skatīties!”

Skaņas celiņu komponējis Valts Pūce, to ieskaņojuši grupas “DAGAMBA” mūziķi, bet filmas tituldziesmu iedziedājusi talantīgā Grēta Grantiņa.

“Sirds likums” kļuvusi par Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” nominanti četrās kategorijās. Tā nominēta kā Labākā animācijas filma, Roze Stiebra – kā Labākais animācijas filmas režisors, Aleksejs Naumovs kā Labākais animācijas filmas mākslinieks un Valts Pūce kā Labākais komponists.

Lomas ierunājuši Jaunā Rīgas teātra kursa aktieri – Telma Auziņa, Jānis Ēriks Grūtups, Ritvars Logins, Gerds Lapoška, Marta Lovisa Jančevska, Toms Harjo un citi.

Filmas “Sirds likums” scenārija autori ir Roze Stiebra un Matīss Gricmanis. Filmu trīs gadu garumā veidoja 50 profesionāļu komanda, kas ik dienu plecu pie pleca strādājuši pie tēlu zīmēšanas, krāsošanas, iekustināšanas un ieskaņošanas.

Filmas “Sirds likums” producenti ir Roberts Vinovskis un Dominiks Jarmakovičs. Arī iepriekšējā režisores Rozes Stiebras pilnmetrāžas animācijas filma “Saule brauca debesīs” tapa “Studijā Lokomotīve” un pirmizrādi piedzīvoja Latvijas simtgadē – 2018. gada novembrī.

Filma tapusi ar Latvijas Nacionālā Kino centra finansiālo atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu