Publiskots filmas “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” treileris

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kinodokumentālists Juris Podnieks.
Kinodokumentālists Juris Podnieks. Foto: Wikimedia Commons

Piektdien, 1. martā, filmu festivāla “Artdocfest/Riga” laikā kinoteātrī “Splendid Palace” pirmizrādi piedzīvos Antras Cilinskas un Annas Vidulejas režisētā dokumentālā filma “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” par izcilo režisoru un operatoru Juri Podnieku, kas balstīta uz viņa rakstītām dienasgrāmatām.

Režisors Juris Podnieks (1950-1992) bija sava laika liecinieks – drosmīgs, aizrautīgs un līdzjūtīgs. Viņa filmas ir aizkustinājušas miljoniem skatītāju visā pasaulē. Viņš bija viens no spožākajiem latviešu dokumentālā kino saimes pārstāvjiem, kurš tieši un skaudri spēja runāt par laiku, sabiedrību, indivīdu un nāciju. Dzīvē un savās filmās Juris Podnieks meklēja atbildes uz sarežģītiem jautājumiem tautas vēsturē, mudināja skatītājus domāt un celt pašapziņu, meklējot ceļus Latvijas tautas pastāvēšanai nākotnē.

Viņš bieži mēdza atkārtot, ka pie tās pašas bargākās tiesas, kuras priekšā mēs stāsimies, erceņģelis ikvienam režisoram liks noskatīties visas viņa filmas, varbūt kādam tas izrādīsies visbargākais sods. Kā saruna pirms bezgalības ir tapusi filma “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks”, un tēmas tai rastas režisora dienasgrāmatās.

Filma par izcilo latviešu dokumentālā kino režisoru Juri Podnieku tapusi “Jura Podnieka studijā” ar Nacionālā kino centra, LMT, Latvijas Televīzijas un “Hannu Pro” atbalstu. Tās pirmizrāde 1. martā atklās dokumentālo filmu festivālu “Artdocfest/Riga”, un no 18. marta filma būs skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Foto: Publicitātes foto

“Filmā “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” Juri redzēsim viņa darbu un pārdomu spogulī. Mēs nevaram pretendēt uz tiešu portretu, jo Jura vairs nav, bet šis ir mūsu mēģinājums ieklausīties un ieskatīties Jura kinovalodā un personīgajā izteiksmē,” stāsta filmas režisore Anna Viduleja.

Režisore un producente Antra Cilinska.
Režisore un producente Antra Cilinska. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Filmas režisore Antra Cilinska, kura Jura Podnieka komandā strādāja kopš 1983. gada kā montāžas režisore un 1994. gadā pārņēma “Jura Podnieka studijas” vadību, papildina: “Filma ir unikāla iespēja iepazīt Juri kā personību, kā kinocilvēku, atklāt laiku un sajust, ko nozīmē būt radošam cilvēkam, kurš skaudri izjūt esošo laiku un domā par nākotni.

Filmā vēlos runāt par Juri Podnieku kā spilgtu radošu personību, kas savas dzīves laikā ir izveidojusi neaizmirstamus un spēcīgus kinodarbus. Šis būs stāsts par režisoru, kurš visu sev doto laiku šajā dzīvē veltīja dokumentālajam kino, kas savas jaudas un no tās izrietošās ietekmes ziņā ir unikāls un zināmā mērā nepārspēts.

Tik plašu auditoriju visā pasaulē kā J. Podnieka filmas nav pieredzējuši neviena cita latviešu režisora darbi. Kā viņam tas izdevās un kāda tam bija cena, skatieties filmā!”

Režisore Anna Viduleja.
Režisore Anna Viduleja. Foto: Agnese Zeltiņa

Stāsta Anna Viduleja: “Juris Podnieks par kino saka: “Man nebija citas valodas! Tas bija ekrāns.” Jura filmas ir fascinējošas! Viņam izdevās realizēt paša noteikto uzdevumu ‒ apvienot dokumentālo publicistiku ar “līdz jutekliskumam novestu tēlainību”. Bet

es apbrīnoju arī to, cik precīzi un skaidri viņš savās dienasgrāmatās un intervijās formulē sarežģītas domas! Jura tiekšanās pēc pašatklāsmes un sabiedriski politisko notikumu izpratnes mums šodien ir ārkārtīgi būtisks paraugs un iedvesmas avots. Mums trūkst analītisku spēju.

Man šķiet, ka mēs ieslīgstam ģimenes, draugu vai šauros līdzcilvēku lokos. Mēs nealkstam paskatīties uz sevi, notikumiem un sabiedrību plašākā kontekstā. Jurim bija apskaužama spēja iedziļināties notikumā, kādā personībā ‒ līdz detaļai ‒ un vienlaikus arī distancēties, lai it kā no putna lidojuma ieraudzītu kopsakarības. Es ceru, ka ikvienu skatītāju uzrunās un iedvesmos šī harismātiskā un daudzšķautņainā personība.”

Filmu izplata “Baltic Content Media”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu