FOTO Gleznotājas Līgas Ķempes variācijas par Veneras tēlu mākslas telpā "Aminori"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Agris Semēvics

No 5. februāra izdevniecības “Aminori” mākslas telpā Krišjāņa Valdemāra ielā 69 aplūkojama izstāde, kurā savijusies klasiskā un laikmetīgā māksla. Gleznotāja Līga Ķempe savus modeļus atradusi Eiropas glezniecības klasiķu darbos, kuros autoru personiskie iekšējās apgarotības meklējumi iegleznoti mīlestības un skaistuma dievietes Veneras tēlā.

Pāršķirstot mākslas vēstures lappuses, par Līgas iedvesmas avotiem kļuva itāļu mākslinieki Sandro Botičelli un Ticiāns, vācu meistars Lūkass Krānahs, franču dižgars Žans Ogists Dominiks Engrs, spāņu mistiķis Francisko Goija un asredzīgais flāms Pīters Pauls Rubenss. Līga Ķempe izstādes apmeklētājiem piedāvā savu interpretāciju par viņu gleznotajām Venerām.

Mākslinieces redzējumā dievietes brīžiem iegūst visai kuplas formas, pieprasot atbilstošus lielformāta audeklus, bet brīžiem tās sarūk līdz pavisam niecīgam elfu izmēram, tai pašā laikā neko nezaudējot neko no sava rakstura un skaistuma.

Gleznainās varones raksturo smalka līnija, plastiska izteiksme, skaidra kompozīcija un pārdomātas detaļas. “Viņu kuplajās formās ir sievietes spēks,” uzskata gleznotāja, “bet viņu kailums ir dievišķs.”

Īpaša uzmanība jāpievērš Līgas jaunākajai gleznai ar nosaukumu “Meldra”, kas tapusi par godu Daces Rukšānes romāna “Džikī” galvenajai varonei un interpretē angļu gleznotāja Solomona Džozefa Solomona (1860-1927) Afrodītes tēlu. Šo darbu izstādē varēs aplūkot tikai vienu nedēļu – no 5. līdz 12. februārim (ieskaitot), jo tūlīt pēc tam tas atgriezīsies savās mājās privātkolekcijā.

Līga Ķempe ir dzimusi liepājniece un 1995. gadā absolvējusi toreizējo Liepājas Lietišķās mākslas koledžu. 2003. gadā ieguvusi mākslas maģistra grādu gleznošanas apakšnozarē, pabeidzot studijas Latvijas Mākslas akadēmijā, profesoru Normunda Brasliņa, Jura Jurjāna un Kristapa Zariņa meistardarbnīcā. Līgas diplomdarbs bija viņas pirmā personālizstāde “Carpe Diem” Rīgas galerijā “Bastejs” 2002. gadā.

Grupu izstādēs Līga Ķempe piedalās jau kopš 1999. gada, bet starp daudzajām personālizstādēm īpaši jāizceļ “Karaļvalstība” Rīgas galerijā “Bazar’t”, kas notika 2022. gadā un kurā māksliniece vienlaicīgi atzinās mīlestībā abām savas dzīves kaislībām – glezniecībai un futbolam.

Līgas Ķempes darbi eksponēti Beļģijā, Dānijā un Francijā un atrodas Liepājas muzeja, privātu kolekcionāru kolekcijās, kā arī privātīpašumos Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Beļģijā, Dānijā, Anglijā, Vācijā, Francijā, Portugālē, Spānijā, Somijā, Krievijā, Zviedrijā, Norvēģijā un ASV. Viņas gleznas izmantotas kompaktdisku un grāmatu vāku noformējumā.

Izstādi “Aminori” telpā Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 69, varēs aplūkot līdz 14. martam. Ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu