Tu esi derīgs tur, kur tu esi dzimis. Viesos pie rokgrupas “Vecās mājas”

Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
"Vecās Mājas": (no kreisās) Andris Alviķis, Uģis Prauliņš, Armands Alksnis un priekšplānā – Tālis Gžibovskis.
"Vecās Mājas": (no kreisās) Andris Alviķis, Uģis Prauliņš, Armands Alksnis un priekšplānā – Tālis Gžibovskis. Foto: Justs Kravalis/TVNET GRUPA

Progresīvā roka grupa "Vecās mājas" atkal apvienojusies pamatsastāvā, kurā kopš 1989. gada kopā muzicē Uģis Prauliņš (balss, taustiņinstrumenti), Armands Alksnis (ģitāra), Andris Alviķis (basģitāra) un Tālis Gžibovskis (sitaminstrumenti). Rīt, 17. februārī, kultūras namā “Ulbrokas Pērle” notiks īpašs apvienības koncerts.

Koncerta programma sastādīta par godu grupas pirmajam albumam, kurā apkopoti laikā no 1989. līdz 1992. gadam tapušie ieraksti un kurš vinila plates formātā klajā nāca aizvadītā gada septembrī.

Grupu pēc dienesta padomju armijā izveidoja Uģis Prauliņš un Andris Alviķis - kādreizējie rokgrupas “Salve” mūziķi. 80. gadu otrajā pusē abiem domubiedriem pievienojās Armands Alksnis (“Credo”) un Tālis Gžibovskis (“Modo”, “Eolika”, “Sīpoli”).

Grupa "Vecās mājas" mēģinājumā Rīgas Doma kora skolā. Armands Alksnis 
Grupa "Vecās mājas" mēģinājumā Rīgas Doma kora skolā. Armands Alksnis Foto: Justs Kravalis/TVNET GRUPA

Lai gan “Veco māju” aktivitāte 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā bija visai intensīva – dalība festivālā “Liepājas dzintars”, uzstāšanās Lietuvā, Zviedrijā, Dānijā, Vācijā, Nīderlandē un ASV – viņu dziesmas līdz šim tā arī nekad netika apkopotas un izdotas. Pirms dažiem gadiem apjomīgo repertuāra kopā vākšanas pasākumu uzņēmies Tāļa Gžibovska dēls Reinis.

Secināms, ka savam laikam (80. gadu nogalei) neierastas un svaigas izteiksmes pagriezienu “Vecās mājas” guva tādēļ, ka grupas dalībnieki novirzījās katrs no savas ierastās pieejas dziesmu radīšanā, producēšanā un atskaņošanā koncertos, citam ar cita palīdzību un izpratni saslēdzoties pavisam jaunā radošā kanālā.

Andris Alviķis (no kreisās) un Tālis Gžibovskis. 
Andris Alviķis (no kreisās) un Tālis Gžibovskis. Foto: Justs Kravalis/TVNET GRUPA

Latvijas populārajā mūzikā pilnīgi noteikti “Veco māju” skanējumu nav iespējams sajaukt ar kādas citas apvienības sniegumu. Protams, jebkuram solo mūziķim un apvienībai ir sava unikalitātes iezīme, par to nav nekādu šaubu. Tomēr šīs četrotnes muzikālajā devumā jaušas reti pieredzēts skaņu gleznu plašums. Līdzība ar tēlotāju mākslu rokmūzikā īpaši spilgti ievijas ar progresīvā roka klasiķu “Emerson, Lake and Palmer” koncertalbumu Pictures at an Exhibition, kura melodiju satvars bija krievu komponista Modesta Musorgska klaviercikls “Izstādes gleznas” (1874).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu