Viņas vārds nozīmēja "inde". Kas ir slavenā transpersona, kura iekaroja daudzu sirdis

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Par vienu no LGBTQ+ kopienas ikonām tiek uzskatīta spāniete Kristīna Ortisa Rodrigesa jeb Veneno. Viņas vārds tulkojumā nozīmē inde, un viņas dzīve pavisam noteikti nebija salda, taču viņas ieguldījums šajā kopienā ir nenovērtējams. 

Kristīna Ortisa Rodrigesa jeb La Veneno piedzima 60. gadu vidū Adrā, Andalūzijā, un auga diskriminējošā un kultūras ziņā nesagatavotā vidē, lai pieņemtu viņas personību un saprastu ar dzimuma disforiju saistītās sajūtas. Viņai bija sarežģītas ģimenes attiecības, un arī sabiedrībā viņa saskārās ar vardarbību, taču spēja izmainīt savu likteni un atrada savu patieso būtību, pārceļoties uz dzīvi Madridē.

Viņa sāka ģērbties kā sieviete un uzstāties "drag" šovos, kā arī 90. gadu sākumā sāka dzimuma maiņas operāciju. 

Sākotnēji viņa pieņēma pseidonīmu Tanja, ko vēlāk nomainīja uz Kristīna, kā veltījumu viņas pāragri mirušajai draudzenei.

Kristīna kļuva par seksa strādnieci, kur izcēlās ar savu milzīgo pārliecību un žilbinošo personību.

Pateicoties kādas žurnālistes reportāžai, viņa nonāca televīzijā, kur drīz vien pati sāka veidot karjeru.

Viņas īpaši sievišķīgais stils, kurā ir kultūras atsauce uz burleskas pasauli un Tuvajiem Austrumiem, radīja pilnīgi jaunu ideju un kvīra tēlu 20. gadsimta beigās. Viņa bija "gaismas gadu attālumā" no stereotipiem par transpersonām, kādi valdīja deviņdesmitajos gados, - viņa nebija klasiskā "vīrietis, kas ģērbjas kā sieviete" figūra un tieši tāpēc kļuva par ikonu Spānijā. 

Ar televīzijas starpniecību La Veneno iekļuva visu spāņu mājās, kur ar savu pārliecību spēja izmainīt viedokli par minoritāti, kuru pārstāvēja. Viņai sekoja daudzi, un par to tapis jauns "HBO" seriāls "Veneno".

2000. gadu sākumā viņa iekļuva skandālā, un viņai tika piespriests trīs gadu cietumsods par ļaunprātīgu dedzināšanu un krāpšanu. Viņa tika saukta pie kriminālatbildības par sava dzīvokļa tīšu aizdedzināšanu, lai pieprasītu apdrošināšanas polisi. Kristīna nonāca vīriešu ieslodzījuma vietā, no kura atgriezās ar fiziskām un emocionālām traumām. Viņa neslēpa, ka sirgst ar ēšanas traucējumiem, trauksmi un depresiju, taču, spītējot tam, viņai izdevās atgriezties šovbiznesā.

Veneno paguva savu dzīvi aprakstīt autobiogrāfijā. Taču viņas dzīve aprāvās mēnesi pēc tās iznākšanas. 2016. gada 5. novembrī viņa tika atrasta savā mājā pusnemaņā ar galvas un citām traumām. Viņa tika nogādāta slimnīcā, kur tika ievietota mākslīgajā komā, taču traumas bija tik nopietnas, ka pēc četrām dienām viņa nomira no vairāku orgānu mazspējas. 

Notikušā iemesli joprojām ir neskaidri - tiek norādīts, ka tā bijusi sadzīviska trauma nokrītot, taču daudzi izsaka minējumus, ka viņa iepriekš bija saņēmusi nāves draudus saistībā ar savas autobiogrāfijas publicēšanu, kurā tika pieminēti vairāki ietekmīgi cilvēki. Iespējams, kādam tiešām viņa bijusi inde - kā viņas vārda tulkojums.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju". 

CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu