Profesore Signe Bāliņa par zinātnes sekmīgumu: "Jo trakākas idejas, jo labāk!"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

“Tā ir ļoti interesanta pasaule un ļoti aizraujoša pasaule,” par zinātni kopumā, viesojoties “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi”, stāsta profesore un Latvijas Universitātes rektora amata kandidāte Signe Bāliņa. Tāpat viņa dalās pārdomās par zinātnes sekmīgumu un to, kāpēc ir svarīgi ģenerēt pēc iespējas trakākas idejas.

Taujāta par to, cik ir sekmīgu zinātnes ideju, raidījuma vadītājam Paulam Timrotam Bāliņa norāda, ka tas ir atkarīgs no jomas. “Nereti zinātnē ir vēl tā, ka tev kaut kas sanāk un tu pēc tam nesaproti, kā tev tas sanācis, un tu pēc tam strādā un domā, bet kā es nonācu? Kāda bija tā ķīmijas formula? Ko es izdarīju? Kas man tur notika un kāpēc sanāca? Un es domāju, ka zinātnē tie izaicinājumi tur ir vēl lielāki. Viens ir tas, ka tev sanāk, un tev ir jāpierāda, ka tas ir nevis gadījums, bet ka tas tā tiešām ir. Tev ir jābūt atkārtojumam.”

Viņa turpina: “Es vienmēr saviem studentiem saku – domājiet trakas idejas, domājiet – jo trakākas idejas, jo labāk, jo dzīve jūs noliks pie vietas, bišķīt apsitīs, bet, ja jums nebūs trakās idejas, tad nebūs ko apsist. Otrs ir arī – ja tev nesanāk vienreiz, mēģini vēl.”

Profesore norāda, ka latviešiem raksturīgs – ja kaut kas nesanāk, tad tas ir slikti.

“Tā ir pieredze, ko tu gūsti. Man šķiet, ka tas ir ļoti svarīgi un būtiski arī studijās parādīt, ka tev ne vienmēr viss var sanākt, bet dari vēl un lai tev sanāktu tas viss,” viņa skaidro, atminoties savus 18 un tēva sacīto, ka zināšanas rodas tur, kur saskaras vairākas nozares. “Tas ir tas Latvijas Universitātes spēks, ka mums ir tik daudz to speciālistu,” piebilst Bāliņa.

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu