Ja jums nepatīk "Cūku komikss", jūs esat atpalicis agresors. Secinājumi pēc viedokļu vētras (19)

Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Latvijas Sabiedrisko mediju portāls LSM.lv sestdien, 24. februārī publiskoja mākslinieces Gundegas Evelones kārtējo “Cūku komiksu”, kurā Ukrainas karavīri attēloti kā cūkas. Portāla redakcija skaidroja, ka šim komiksam ir jau ilggadēja vēsture un ka tajā vienmēr darbojas cūkas, kuras ataino tādu vai citu profesijas pārstāvi, ievietojot viņu kādā aktuālā situācijā un veidojot satīrisku komentāru par to.

Sabiedrības reakcija sociālajos tīklos par publicēto komiksu bija ļoti asa, taču komikss no portāla tika izņemts tikai pēc Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča diplomātiskā komentāra sociālās saziņas vietnē X jeb Twitter: "Jokot var un vajag, bet svarīgs ir arī konteksts."

Savā atvainošanās pavadtekstā LSM.lv galvenā redaktore Marta Cerava skaidroja: “Esam nevietā un nelaikā izveidojuši "Cūku komiksu" par karu Ukrainā. Atvainojamies, nevienu negribējām aizskart.” Uz šīs atvainošanās jēdzienisko trauslumu noreaģēja soctīkla Facebook lietotāja Ligita Zandovska.

Foto: Ekrānšāviņš

Situācija izvērš daudz plašāku problēmu loku, nekā sākotnēji varēja paredzēt. Komiksa aizstāvji pauž neizpratni par tā pēlēju nepietiekamo izglītotību, norādot, ka “Cūku komikss” LSM.lv portālā tiekot publicēts jau vairākus gadus un tā autore savu atbalstu Ukrainai un nosodījumu Krievijai ir paudusi ne vienu reizi vien – arī mākslas akcijā pretī Krievijas vēstniecībai. Tomēr tas vēl nav viss. Vēršanos pret komiksu atsevišķi mākslas vides profesionāļi piedēvē totalitāra režīma izpausmēm.

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu