Aktieris Matiass Šonerts un scenārists Vils Treisijs atklāj jaunā seriāla “Režīms” aizkulises

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Keita Vinsleta un Matiass Šonerts HBO jaunajā seriālā "Režīms"
Keita Vinsleta un Matiass Šonerts HBO jaunajā seriālā "Režīms" Foto: HBO

No pirmdienas, 4. marta, skatītājiem HBO platformā Latvijā būs pieejams jauns seriāls “Režīms” (The Regime), kurā galvenās lomas atveido ASV Kinoakadēmijas balvas “Oskars” ieguvēja Keita Vinsleta un Matiass Šonerts. Intervijā kopā ar scenārija autoru Vilu Treisiju viņš atklāj seriāla veidošanas aizkulises, tēlu daudzpusīgo raksturu nozīmi un lielākos izaicinājumus.

Seriāla notikumi risinās kāda fiktīva autoritāra režīma, kurš atrodas uz sabrukuma robežas, centrālajā ēkā jeb pilī. Kanclere Elena Vernema (Keita Vinsleta), kura ilgu laiku nav atstājusi sevis pārvaldītā ideoloģiskā un politiskā cietokšņa telpas, kļūst arvien paranoiskāka un nestabilāka. Savā neaizsargātībā viņa meklē palīdzību un atbalstu pie kareivja Herberta Zubaka (Matiass Šonerts). Pieaugot Zubaka ietekmei pār kancleri, Elenas mēģinājumi paplašināt savu varu noved pie pils un valsts sašķelšanās ap viņu.

Keita Vinsleta (1975) ir viena no vispopulārākajām mūsdienu aktrisēm, kuras sniegums novērtējams dažādu žanru un sarežģītības pakāpes ekrāna darbos. Par galveno lomu filmā "Lasītāja" (The Reader) aktrise saņēma līdz šim savu vienīgo ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" statueti, kopumā šai balvai Vinsleta nominēta septiņas reizes. 

Keita Vinsleta seriāla "Režīms" pirmizrādē. 
Keita Vinsleta seriāla "Režīms" pirmizrādē. Foto: HBO

Jau ievērojamāki panākumi aktrisei ir saistībā ar Britu Kinoakadēmijas balvu BAFTA – saņemtas piecas balvas par aktrises darbu, tāpat piecas Golden Globe balvas, divas Primetime Emmy statuetes un arī viena ASV Mūzikas ierakstu industrijas balva Grammy par audiogrāmatas "Listen to the Storyteller" ierunājumu 1999. gadā.

Savukārt beļģu aktieris Matiass Šonerts (Matthias Schoenaerts, 1977) uz kinoekrāna debitēja 13 gadu vecumā drāmā "Daens" (1992), kas tika izvirzīta ASV Kinoakadēmijas balvai kategorijā Labākā ārzemju filma. Interesanti, ka šajā filmā spēlēja arī Matiasa tēvs, tomēr viņiem tajā nebija kopīgu ainu. 

Matiass Šonerts (Herberts Zubaks).
Matiass Šonerts (Herberts Zubaks). Foto: HBO

Par karjeras pacēluma punktu Šonertam kalpoja 2012. gada romantiskais trilleris "Rūsa līdz kaulam" (Rust and Bone), par kuru viņš saņēma Francijas Kinoakadēmijas Cēzara balvu kā Labākais daudzsološais aktieris. 

Visbeidzot, scenārists Vils Treisijs savu satīriķa un prozaiķa talantu ir apliecinājis gan ironiskajā tīmekļa medijā "The Onion", kura popularitāte iedvesmoja tā autorus radīt arī divus miniseriālus: "The Onion News Network" (2011) un "The Onion's Extremely Accurate History of the Internet" (2012). Trīs gadus viņš strādājis populārajā televīzijas šovā "Last Week Tonight with John Oliver", bet vislielākos panākumus guvis ar darbu pie daudzām balvām titulētās ģimenes un tikumu sāgas "Pēctecība" (2019-2023).

Foto: HBO

Matias, jūsu tēls seriālā “Režīms” ir fascinējošs un daudzšķautņains. No vienas puses, mēs redzam dziļas emocionālas traumas iezīmes, bet no otras – humora izjūtu. Kas jums palīdzēja iepazīt savu tēlu?

Matiass Šonerts: Scenārijs bija izcils, tāpēc mans vienīgais uzdevums to izlasīt un radīt tēlu, kas ir maksimāli līdzīgs uzrakstītajam. Cilvēki ir dažādi, ar vienlaikus tik daudzām emocijām. Es uzskatu, ka tēliem, kurus redzam ekrānos, vajadzētu atspoguļot cilvēkus, kurus ikdienā sastopam sev apkārt. Padarīt tēlus reālus vienmēr ir izaicinājums, bet es uzskatu, ka galvenais ir būt autentiskam un necensties samākslot to, kas ir radīts uz papīra.

Vai sastrādāties ar Keitu Vinsletu palīdzēja fakts, ka jau iepriekš esat kopā filmējušies?

Matiass Šonerts: Strādāt kopā ar Keitu bija viegli. Viņa ir neiedomājami talantīga aktrise, un tāpēc filmēšanās seriālā “Režīms” šķita vairāk kā spēle, nevis darbs. Mūsu tēli ir nesavaldīgi un pretrunīgi, un tas padarīja filmēšanos līdzīgu tango, kuru kopīgi dejojām sešus mēnešus. Pieredze bija jautra, pozitīva un intensīva.

Foto: HBO

Kāpēc jūsu tēls ir tik uzticīgs kanclerei? Vai tas ir baiļu vai mīlestības dēļ?

Matiass Šonerts: Tas ir apzinātu un neapzinātu emociju savienojums. Es par to īpaši neesmu domājis un man to nebija nepieciešams darīt, jo scenārijs bija izveidots ļoti prasmīgi un detalizēti, iekļaujot ikkatra tēla emociju mozaīku. Mans vienīgais uzdevums bija izpētīt bagātīgo attiecību dinamiku un pielāgoties tai. Zubaks, vīrietis, kuru atveidoju, svārstās starp emocionālu un stratēģisku motivāciju. Viņa rīcība dažreiz ir aprēķināta, sasniedzot mērķus, jo viņa mērķis ir atrast patieso dzīves jēgu. Mīlestība padara viņu vēl sarežģītāku un bīstamāku.

Kāda bija jūsu pirmā reakcija, iepazīstoties ar seriāla scenāriju?

Matiass Šonerts: Sākumā biju ļoti apjucis, redzot gan histēriski smieklīgus elementus, gan dramatiskus notikumus. Tomēr es sapratu, ka šo dažādo notikumu sajaukums ir daudz tuvāks realitātei, nekā sākotnēji šķiet, jo cilvēka eksistence ir traģikomiska. Cilvēki iemieso pretrunas.

Kā jums izdevās iemiesot seriāla traģikomisko toni? Vai tev bija viegli atstāt Zubaka tēlu aiz muguras pēc filmēšanās beigām?

Matiass Šonerts: Pirms sākām filmēšanu, mēs tieši neapspriedām, ka veidojam komēdiju vai satīru. Mūsu virsmērķis bija patiesums. Izcilais scenārijs ļāva mums dziļi izpētīt tēlus. Atstāt Zubaku aiz muguras nebija viegli, bet es atradu risinājumu - dramatiski mainīju vidi, dodoties ceļojumā uz salu, kur nodarbojos ar vindsērfingu.

Ekspolitiķa Edvarda Keplingera lomā: Hjū Grānts. 
Ekspolitiķa Edvarda Keplingera lomā: Hjū Grānts. Foto: HBO

Vil, jūs strādājāt pie slavenā un veiksmīgā seriāla “Pēctecība” (Succession) veidošanas. Vai tāpēc izjutāt papildu spiedienu, rakstot seriālu “Režīms”?

Vils Treisijs: Jā, viennozīmīgi. Ir biedējoši strādāt, zinot, ka seriāla “Pēctecība” mestā “ēna” ir diezgan liela. Vienīgais veids, kā es varēju tikt pāri bailēm, bija - nesacensties ar jau radīto, bet izveidot kaut ko atšķirīgu. Mēs centāmies radīt autentisku un reālistisku pasauli, kas atspoguļo dažādas kultūras.

Scenārists Vils Treisijs. 
Scenārists Vils Treisijs. Foto: HBO

Kas bija vislielākais izaicinājums, veidojot šo seriālu?

Vils Treisijs: Nodrošināt, lai ģeopolitiskais stāsts būtu interesants un atbilstošs mūsdienu pasaulei, izvairoties no klišejām un radot pilnīgi jaunu valsti. Iepazīstināt auditoriju ar jauno pasauli, paskaidrot, kur mēs esam un kas ir radītie tēli, bija ļoti izaicinoši.

Foto: HBO

Kā laika gaitā mainījās jūsu sākotnēja ideja par “Režīma” scenāriju?

Vils Treisijs: Seriāls ievērojami mainījās no tā sākotnējās versijas. Sākumā gribēju priekšplānā izvirzīt kancleri, kuru atveido Keita, un viņas iekšējo pasauli, tomēr beigās stāsts ir par Zubaka un kancleres mīlestību. Šī transformācija ļāva izpētīt abu vētrainās attiecības, kas paralēli atspoguļoja kancleres attiecības ar savu tautu.

Foto: HBO

Kā Keitas dalība seriālā ietekmēja tā veidošanu?

Keitas Vinsletas pievienošanās pilnībā pārveidoja visu projektu. Viņai piemīt pārsteidzoša humora izjūta un magnētisms, kad padara Keitu par ideālu centrālo seriāla figūru.

Foto: HBO

Seriāls “Režīms” būs pieejams straumēšanas platformā HBO nākamās paaudzes televīzijā “Go3”, “LMT Viedtelevīzijā” un “Tet TV+” izklaides platformās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu