FOTO Džezs un Mocarts, klarnete un oboja. Aizvadīti Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla pirmie koncerti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Vijolniece Katrīna ten Hāgena (Vācija) sarokojas ar diriģentu Juhu Kangasu (Somija).
Vijolniece Katrīna ten Hāgena (Vācija) sarokojas ar diriģentu Juhu Kangasu (Somija). Foto: Jānis Vecbrālis

32. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla klausītāji šajās brīvdienās novērtējuši divus festivāla programmā piedāvātos koncertus. Piektdienas, 15. marta vakarā džeza cienītāji baudīja latviešu “Trio ELPO” uzstāšanos ar pieredzējušo amerikāņu saksofonistu un klarnetistu Džonu Ruoko. Savukārt sestdien, 16. martā festivāla apmeklētāji piedzīvoja Liepājas Simfoniskā orķestra uzstāšanos somu maestro Juhas Kangasa vadībā kopā ar virtuozo vācu vijolnieci Katrīnu ten Hāgenu un vienu no pēdējo desmit gadu izcilākajām obojistēm pasaulē – Selīni Muanē (Francija).

Piektdienas koncertā latviešu džeza “Trio ELPO” (pianists Edgars Cīrulis, kontrabasists Jānis Rubiks un sitaminstrumentālists Rūdolfs Dankfelds) publiku priecēja gan ar savu oriģinālmūziku, gan koncerta īpašā viesa – ASV dzimušā, bet galvenokārt Beļģijā mītošā džeza mūziķa Džona Ruoko kompozīcijām.

Šis pieredzējušais mūziķis ir viens no pēdējiem, kas savulaik spēlējis kopā ar daudzām džeza leģendām, kā piemēram, Tūts Tīlemans (Toots Thielemann, 1922-2016) un Dizijs Gilespijs (Dizzy Gillespie, 1917-1993).

Orķestra koncerta programmā sestdienas vakarā satikās Volfganga Amadeja Mocarta pārlaicīgā elegance un Pētera Vaska mīlestības pilnās harmonijas. No Vaska daiļrades koncertā skanēja ”Musica serena”, ko viņš veltījis tieši savam ilggadējam draugam – diriģentam Juham Kangasam, un fantāzija vijolei un stīgu instrumentiem “Vox amoris” ar Katrīnas ten Hāgenas solo.

No neaptverami plašās Mocarta daiļrades klausītāji šajā koncertā varēja baudīt Sešas vācu dejas, emocijām piepildīto Hafnera simfoniju un par vienu no nozīmīgākajiem skaņdarbiem obojas repertuārā uzskatīto Obojas koncertu ar solo izcilās francūzietes Selīnes Muanē sniegumā.

Zvaigžņu festivāls ar pašmāju mākslinieku un starptautisku zvaigžņu uzstāšanos Liepājā norisināsies līdz 23. martam. Vēl divi koncerti gaidāmi festivāla pēdējā nedēļā.

21. martā pulksten 19.00 solokoncertu sniegs pianiste Aurēlija Šimkus, ar kuru kopā klaviermūzikas cienītāji varēs piedzīvot izsmalcinātu ceļojumu laikā un iepazīties ar brīnišķīgiem Filipa Glāsa, Sergeja Prokofjeva un Friderika Šopēna skaņdarbiem.

Savukārt vērienīgā festivāla noslēgumā, 23. martā, pulksten 18 skanēs izcilā itāļu operu ģēnija Džuzepes Verdi “Rekviēms” – monumentāls garīgās vokāli instrumentālās mūzikas skaņdarbs, kurā komponists ielicis visu savu ģeniālā melodiķa un lielu muzikālo formu dramaturģijas meistara talantu.

Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā klausītāju priekšā dosies ar savu ilggadējo partneri Valsts akadēmisko kori “Latvija” un solistiem – poļu soprānu Joannu Zavartko, slovēniešu mecosoprānu Moniku Bohinecu, ukraiņu tenoru Oleksandru Čuvpilo un Latvijas Nacionālās operas basu Rihardu Mačanovski.

Operdziedātāji Raimonds Bramanis (no kreisās) un Rihards Mačanovskis uzstājas "Lielās mūzikas balvas 2021" svinīgajā pasniegšanas ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā un baletā.
Operdziedātāji Raimonds Bramanis (no kreisās) un Rihards Mačanovskis uzstājas "Lielās mūzikas balvas 2021" svinīgajā pasniegšanas ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā un baletā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Pilnu Zvaigžņu festivāla programmu var atrast Liepājas Simfoniskā orķestra mājaslapā. Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas “Biļešu Paradīzes” tīklā.

Festivālu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Liepājas pilsēta, SEB banka un Polijas Republikas vēstniecība Rīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu