Mūžībā devies metālmākslinieks Indulis Urbāns

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas Mākslinieku savienība

Otrdien, 26.martā, mūžībā devies metālmākslinieks Indulis Urbāns, informēja Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) prezidents Igors Dobičins.

Urbāns dzimis mākslinieku ģimenē, tēvs Oļģerts Urbāns bija gleznotājs un māte Marta Urbāne - grafiķe. Urbāns no 1955.gada mācījās Rīgas 6.vidusskolā un no 1959.gada mācības turpināja Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas skolā. No 1963.gada Indulis Urbāns turpināja iegūt izglītību Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas (RLMV) Metāla mākslinieciskās apstrādes nodaļā.

Urbāns absolvēja RLMV Metāla mākslinieciskās apstrādes nodaļu 1968.gadā ar diplomdarbu "Gadalaiki" tērauda materiālā. Pēc RLMV beigšanas Indulis Urbāns uzsāka darbu LPSR Mākslas fonda kombināta "Māksla" Metālmākslas iecirknī. Darbojoties kombinātā "Māksla", Indulis Urbāns pievērsās rotu mākslai.

Pēc obligātā dienesta PSRS armijā 1970.gadā mākslinieks strādāja par zīmēšanas studijas vadītāju bijušajā Kultūras namā "Elektra". Arī vēlāk Indulis Urbāns ilggadēji strādāja LPSR Mākslas fonda (MF) kombinātā "Māksla", bija nozīmēts MF mākslas padomē un MF Lietišķās mākslas kombināta mākslinieku kvalifikācijas un kvalitātes komisijā.

1997.gadā Indulis Urbāns izveidoja savu radošo darbnīcu - salonu Rīgā, kuru atklāja ar mākslinieka rotu un modelētu kažoku ekspozīciju. Patlaban tā pastāv kā SIA "Urbāna radošās metālmākslas darbnīca-salons".

Indulis Urbāns veidojis atjaunoto kausu turnīram "Baltijas kauss futbolā", piedalījies Jūrmalas muzeja ekspozīcijas "Rīgas Jūrmalas un Ķemeru kūrortu vēsture" izveidē kopā ar koncepcijas autori, vēsturnieci Ingu Sarmu, galveno krājuma glabātāju Inesi Helvigu un radošajām dizaina darbnīcām "Dd laboratory", "Dd studio", "H2E", Jūrmalas tehniskās jaunrades, sporta un atpūtas centru, restauratoriem Uģi Baļļu, Ievu Baļļu, Vitu Bogani, Ivetu Priedi, Kristīni Riekstiņu un citiem.

Urbāns izstādēs piedalījās no 1970.gada un no 1978.gada bija pievērsies emaljas mākslai. Mākslinieks rīkoja vairākas personālizstādes, kā arī veidoja nelielas grupu izstādes. Mākslinieks aktīvi piedalījās starptautiskās izstādēs un simpozijos, kā arī nozīmīgas izstādēs.

Urbāna darbi iekļauti LMS muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Jūrmalas muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, kā arī privātkolekcijās Čehijā, Ungārijā, Vācijā, Francijā, ASV, Dānijā, Krievijā, Zviedrijā, Spānijā un citās valstīs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu