"Nu, cik tad var?" Laikrakstā "Staburags" publicētā karikatūra par karu Ukrainā izpelnās kritiku (14)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Karikatūrists Indulis Buka.
Karikatūrists Indulis Buka. Foto: Facebook/Indulis Buka

Laikrakstā "Staburags", kura mērķauditorija ir Aizkraukles, Kokneses, Jaunjelgavas, Neretas, Pļaviņu, Skrīveru un Vecumnieku novadu iedzīvotāji, publicēta Induļa Bukas karikatūra, kurā bērni taujā mātei, vai arī šogad citu krāsu uz olām nebūs kā tikai zilā un dzeltenā.

Lai pasvītrotu, ka šajā zīmējumā pamattēma ir Krievijas sāktais karš Ukrainā, fonā redzams televizors, kura ekrānā, visdrīzāk, redzams Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska tēls. 

Par karikatūru savu visai skarbo viedokli sociālās saziņas tīklā "X.com" paudis Induļa Buka aroda brālis, karikatūru autors Zemgus Zaharāns. 

Jau daudz diplomātiskāku vērtējumu par publicēto karikatūru devis soctīkla lietotājs Roberts Rambāns.

Kā vēstī Viesītes muzeja "Sēlija" sagatavotā informācija, karikatūrists Indulis Buka dzimis Valmierā, mācījies Saukas arodskolā, Latvijas Policijas akadēmijā, 70. un 80. gadu mijā strādājis par elektriķi Viesītē. Vēlāk strādājis par personāla daļas vadītāju uzņēmumā “Viadukts” un par Valsts probācijas dienesta Jēkabpils struktūrvienības vadītāju.

Pirmie Induļa Bukas zīmējumi tapuši ap 1957. gadu. Zēns vēlējies mācīties Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolā Rīgā, taču ģimenes materiālie apstākļi to nav ļāvuši. Pašmācības ceļā apguvis zīmēšanu un kokgriešanu. Apmēram 24 gadu vecumā Induļa rokās nonācis māls un viņš sācis nodarboties ar veidošanu.

Ar paša izgatavotajām medaļām piedalījies gadatirgos un pat mācījis sīkplastiku Jēkabpils jauno tehniķu stacijā. Indulis Buka zīmējis karikatūras aptuveni 10 avīzēm. Tās savās lappusēs publicējuši izdevumi "Brīvā Daugava", "Staburags" un "Meža Avīze". Ar pseidonīmu "Klusais Mīlētājs" ilustrējis arī grāmatu.

Pēc pensionēšanās mākslinieks pievērsies papjēmašē, par kuru nejauši uzgājis informāciju internetā.

Kādā no savām karikatūrām Indulis Buka "pavilcis uz zoba" iespējamās blaknes, kuras varētu rasties pēc vakcinēšanās pret elpceļu infekcijas slimību Covid-19 .
Kādā no savām karikatūrām Indulis Buka "pavilcis uz zoba" iespējamās blaknes, kuras varētu rasties pēc vakcinēšanās pret elpceļu infekcijas slimību Covid-19 . Foto: Laikraksta "Staburags" arhīvs
Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu