Mītu simbolika poļu mākslinieces Lauras Makabresku izstādē "Mierinājums"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Vitolds Gabrāns

Laura Makabresku (īstajā vārdā Kamila Kansy) ir starptautiski pazīstama vizuālā māksliniece un stāstniece. Dzimusi 1987. gadā Bžeško, Polijā. Studējusi literatūru Krakovas Pedagoģijas universitātē. Pašlaik kopā ar vīru dzīvo un strādā Polijas laukos. Savukārt Ogres Vēstures un mākslas muzejā skatāma autores veidotās sakrālās mākslas izstāde “Mierinājums”.

Laura Makabresku ir vairāku nozīmīgu mākslas foto konkursu laureāte. Mākslinieces darbi ir tikuši izstādīti Venēcijā, ASV, Kanādā, Francijā, Beļģijā, Polijā un citur, kā arī publicēti vairākos starptautiskos mākslas žurnālos.

Baltijas valstīs mākslinieces izstāde novērtējama pirmoreiz.

Autores fotogrāfiju pamatā ir gleznieciski estētisks vēstījums, kurā, izmantojot sirreālismu un simbolismu, notiek atraušanās no reālās pasaules, nokļūstot aizlaicīgā telpā.

Foto: Vitolds Gabrāns

Katrā fotogrāfijā ir sava mīkla un stāsts aiz tās - tikpat noslēpumains kā pati fotogrāfija. Lauras veidotie darbi ir piepildīti ar garīgumu, Bībeles un apokrifiskām atsaucēm, mītu simboliku un savdabīgu noskaņu. Jāpiebilst, ka ar terminu "apokrifs" apzīmē senu, anonīmu, ar Bībeles sižetiem saistītu sacerējumu, kuru oficiālā baznīca neatzīst un tādēļ neizmanto savā garīgajā praksē.

Foto: Vitolds Gabrāns

Fotogrāfijām nav robežu – tās rosina iztēli un turpina mājot to uzlūkotāju apziņā. Darbojoties tuvu simbolisma virzienam, Lauras Makabresku fotogrāfijas veido vizuālas metaforas. Mierinājums kā dvēseles mūžīgais transcendentālais virziens ir mākslinieces daiļrades centrālā tēma, kā manifests.

Foto: Vitolds Gabrāns

Pati Autore stāsta, ka viņu iedvesmo klusums, pareizticīgo ikonas un maģiskā reālisma literatūra.

Foto: Vitolds Gabrāns

Izstādes kuratore: Elīna Cērpa, tā tapusi sadarbībā ar scenogrāfu Artūru Arni.

Projektu atbalsta Ogres novada pašvaldība un Polijas Republikas vēstniecība Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu