FOTO Latvijas pirmizrādi piedzīvo režisora Dāvja Sīmaņa vēsturiskā drāma "Marijas klusums"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Kinoteātrī "Splendid Palace" ceturtdienas, 4. aprīļa vakarā notika Latvijas pirmizrāde režisora Dāvja Sīmaņa jaunākajam veikumam – vēsturiskajai drāmai "Marijas klusums". TVNET jau iepriekš ziņoja, ka filma 74. Berlīnes Starptautiskajā filmu festivālā šogad saņēma Ekumeniskās žūrijas balvu. 

Jaunā filma veidota pēc slavenās teātra un kino aktrises Marijas Leiko (1887-1938) dzīvesstāsta un vēsta par viņas dzīves pēdējiem gadiem, kad aktrise dodas uz Padomju Savienību, lai parūpētos par savu mazmeitu, tā kļūstot par Staļina iniciētās latviešu iznīcināšanas akcijas liecinieci un upuri.

Marija Leiko bija latviešu izcelsmes vācu teātra un mēmā kino aktrise, kura pirms Pirmā pasaules kara spēlēja Jonatāna biedrības (Rīgas strādnieku savstarpējās palīdzības biedrības) teātra trupā un "Apollo" teātrī Grīziņkalnā. Vēlāk studēja Vīnes ķeizariskajā muzikālās un dramatiskās mākslas akadēmijā, strādāja dažādos vācu teātros.

1917. gadā Leiko sāka filmēties mēmajā kino, paralēli strādājot izcilā režisora Maksa Reinharta aktieru trupā Berlīnē. Filmējusies pie vācu kino ekspresionisma klasiķa Frīdriha Vilhelma Mūrnava. Pēc Hitlera nākšanas pie varas Leiko 1933. gadā atgriezās Latvijā, bet, uzzinot par meitas nāvi un mazmeitas piedzimšanu 1935. gadā, viņa ar vilcienu devās uz PSRS, kur Maskavas kolēģi viņu pierunāja vienu sezonu strādāt latviešu teātrī "Skatuve".

Filmas radošā komanda ir režisors Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts, scenārija autori Dāvis Sīmanis, Magali Negroni, Tabita Rudzāte, filmas māksliniece Kristīne Jurjāne, grima māksliniece Beata Rjabovska. 

Galvenajās lomās: Olga Šepicka, Artūrs Skrastiņš, Ģirts Ķesteris, Inese Kučinska, Vilis Daudziņš. Filmas komponisti: Paulis Kilbausks, Justs Štars, montāžas režisore Ieva Veiverīte, producenti Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu