Jāzepa Grosvalda darbus Nacionālajā mākslas muzejā novērtējis 51 tūkstotis apmeklētāju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jāzeps Grosvalds Spānijā 1913. gadā. Fotogrāfija no LNMM Jāzepa Grosvalda memoriālās kolekcijas.
Jāzeps Grosvalds Spānijā 1913. gadā. Fotogrāfija no LNMM Jāzepa Grosvalda memoriālās kolekcijas. Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā noslēgusies latviešu modernisma aizsācējam Jāzepam Grosvaldam veltīta apjomīgā retrospekcija “Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai”, kopumā piesaistot 51 020 skatītāju uzmanību.

Pavadošie izstādes pasākumi piesaistīja 3866 interesentus. 4,5 mēnešu laikā novadītas 78 ekskursijas dažādām auditorijām ar apmēram 1600 dalībniekiem. Izstāde ilga 115 dienas, un pēdējā dienā 30. martā, kad muzejs speciāli pagarināja darba laiku, to aplūkoja 824 apmeklētāji.

“Sarunu vakari” izstādē ““Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai”. Jāzeps Grosvalds. 1891-1920” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. 01.03.2024.
“Sarunu vakari” izstādē ““Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai”. Jāzeps Grosvalds. 1891-1920” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. 01.03.2024. Foto: Anna Pūtele

Projekts izpelnījās lielu skatītāju atzinību, saņemot daudz pozitīvu atsauksmju no sociālo tīklu lietotājiem:

  •  “Paldies LNMM par fantastisko Jāzepa Grosvalda izstādi un ap to veidoto sarunu un papildmateriālu plūsmu. Labs piemērs, kā mākslas pasauli atklāt kopsakarībās ar vispārnotiekošo.”
  •  “Varētu būt mana mīļākā izstāde, uz kuru esmu bijusi jebkad, iespējams.”
  •  “Tik bagāta izstāde visās atklāsmēs!”
  •  “Aizgāju uz LNMM atvadīties no Jāzepa Grosvalda izstādes. Pazīstu jau katru gleznu, katru dienasgrāmatas ierakstu, jo esmu redzējusi jau vairāk nekā desmit reizes. Žēl šķirties tik un tā.”
  •  “Brīnišķīga izstāde! Viennozīmīgi viens no izcilākajiem latviešu māksliniekiem!”
Foto: Ģirts Raģelis

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce: “Izstādes apmeklējuma rādītāji un pēdējo mēnešu atmosfēra muzejā ļauj mums ar pārliecību apgalvot, ka Jāzepa Grosvalda darbu izstāde “Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai” ir devusi neizmērojamu prieku un gandarījumu daudziem apmeklētājiem. Zinošākai auditorijai tā bija atkalredzēšanās un priekšstatu paplašināšana. Savukārt lielai daļai skatītāju izstāde bija jaunatklāsme, kur piedzīvotā spilgtums ilgi paliks atmiņā.

Mani savukārt uzrunāja kādas apmeklētājas pēdējā apskates stundā paustie pateicības vārdi ar precizējumu, ka izstāde apmeklēta četras reizes.

Šobrīd mēs uz vairākām lietām raugāmies ar citu piedzīvotā mēru, izpratni un attieksmi, ne tikai pieļaujot, bet reizēm arī pieprasot jaunas interpretācijas un skaidrojumus. Tomēr vienmēr paliks tā brīnišķīgā sajūta, kas rodas, sastopoties ar patiesu talantu."

Foto: Marta Logina

Izstādes kuratore Ieva Kalnača:

"Mūsu galvenais mērķis bija ekspozīciju veidot tā, lai pēc tās apskates apmeklētājam rastos sajūta, ka Jāzeps Grosvalds nu ir (kaut daļēji) iepazīts, izprasts, kļuvis par labu paziņu, pat draugu Džo, taču tai pašā laikā runāt par nacionāli ļoti būtiskām tēmām un mākslinieka lielo nozīmi to atklāsmē un nodošanā tālākām paaudzēm.

Šī izstāde, kā arī pārizdotā Jāzepa Grosvalda grāmata “Persijas ainas”, bija apliecinājums lieliskajai sadarbībai un draudzībai, kas izveidojusies ar Vermlandes muzeju Kārlstadē, kur glabājas vairāk nekā 220 autora darbu. Nākamais solis mākslinieka dzīvesgājuma iepazīšanā būs viņa rakstīto dienasgrāmatu publicēšana, kas plānota tuvāko divu gadu laikā."

Foto: Ģirts Raģelis

Kā paliekoša vērtība projekta sakarā sadarbībā ar apgādu “Neputns” izdots vizuāli krāšņs izdevums – Jāzepa Grosvalda grāmata “Persijas ainas [Tableaux persans]”, kuras manuskripts tapis Parīzē 1919. gadā, neilgi pēc mākslinieka atgriešanās no Persijas teritorijas, bet pati grāmata pirmo un vienīgo reizi tikusi izdota 1978. gadā Stokholmā. Tajā ietverti ceļojuma spilgtāko vērojumu un pārdzīvojumu apraksti, kas tiešā veidā sasaucas ar viņa Austrumu ciklā atspoguļotajām emocijām.

Foto: Publicitātes foto

Par godu izstādei vietējie kafijas grauzdētāji “Kalve Coffee Roasters”, turpinot atzīmēt leģendāru Latvijas vizuālās mākslas meistaru sasniegumus, savu aktuālāko espresso maisījumu “Džo” veltīja Jāzepam Grosvaldam, bundžas etiķetei izvēloties autora gleznas fragmentu “Alkazara dārzs Seviljā” (1913, LNMM kolekcija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu