Klusie liecinieki Vēderu un maku piepildītājs – Rīgas Centrāltirgus

Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Transporta nobrauktuves uz laivu piestātni kanāla krastā pie Rīgas Centrāltirgus.
Transporta nobrauktuves uz laivu piestātni kanāla krastā pie Rīgas Centrāltirgus. Foto: Attēls no atklātnes.

Rīgas Centrāltirgus galvaspilsētas vidē “ieradās” kā tiešs turpinājums Daugavmalas tirgum, kurš pēckara augošajai pilsētai bija kļuvis par šauru un neestētisku. Vajadzība pēc jaunas un slēgtas pilsētas galvenās pārtikas tirdzniecības vietas pilsētas domē vairākkārt tikusi apspriesta jau 20. gadsimta pirmajā gadu desmitā, bet Pirmais pasaules karš attīstības plānus nobremzēja līdz pat 1922. gada 18. decembrim. Šajā datumā Rīgas dome pieņēma lēmumu par Centrālā pilsētas pārtikas tirgus celtniecību.

Arī Centrāltirgus komplekss ir viens no 221 attēla, kuru uzlūkot fotoalbumā “Pastaiga pa skaisto Rīgu”, kas izveidots, lai lasītāji varētu iepazīt kopumā 75 dažādu pilsētas lokāciju izskatu pagātnē un mūsdienās. Izmantojot papildinātās realitātes tehnoloģijas dotās iespējas, tas paveicams arī ar vēsturisko kinohroniku palīdzību.

Foto: Publicitātes foto

Pēckara gados, kad pilsētas saimnieciskā dzīve kļuva daudzmaz normālāka, jautājums par jauna tirgus nepieciešamību atkal kļuva aktuāls. Tas arī bija saprotams, jo Daugavmalas tirgū preču apgrozība bija daudz lielāka nekā visos pārējos Rīgas pārtikas tirgos kopā ņemtos, bet pati tirdzniecība Daugavmalā noritēja ārkārtīgi nelabvēlīgos, pat antisanitāros apstākļos.

Daugavmala iepretim Iekšrīgai, kur kopā atradās ostas kuģu piestātne, iela ar tramvaja dubultsliedēm un Daugavas tirgus. Attēls no grāmatas "Rīgas tirgi pirms 100 gadiem".
Daugavmala iepretim Iekšrīgai, kur kopā atradās ostas kuģu piestātne, iela ar tramvaja dubultsliedēm un Daugavas tirgus. Attēls no grāmatas "Rīgas tirgi pirms 100 gadiem". Foto: Foto no atklātnes

Tas, ka Daugavmalas tirgus būs jāpārvieto, kļuva arvien skaidrāks arī pašvaldībām uzliktais pienākums rūpēties par veselīgu un lētu pārtikas produktu piegādi savu iedzīvotāju vajadzībām.

Kā jau minēts iepriekš, lēmumu par Centrāltirgus ierīkošanu Rīgas dome pieņēma 1922. gada ziemas sākumā. Tirgus haļļu uzcelšanu stipri atviegloja izdevīgais dzelzs konstrukciju pirkums no Latvijas valdības. Netālu no Liepājas, Vaiņodē, vācu okupācijas vara bija uzbūvējusi divus milzīgus dzelzs konstrukcijas angārus dirižabļu (tā saukto “cepelīnu”) glabāšanai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu