Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Torņakalna baznīcā notiks Mārtiņa Brauna cikla “Daugava” pilns atskaņojums

Foto: Publicitātes foto

Pirmdienas, 13. maija vakarā Torņakalna baznīcā notiks Mārtiņa Brauna leģendārā cikla “Daugava” pilns atskaņojums, ko izpildīs viens no lielākajiem koriem Latvijā – Rīgas Lutera Draudzes koris kopā ar taustiņinstrumentālistu Austri Kalniņu, ģitāristu Kasparu Zemīti un basistu Oskaru Zemīti. Solo dziedās tenors Kārlis Rūtentāls, koncerta režisors un vadītājs Dainis Gaidelis.

Pasākumam tiek veidota īpaša gaismas režija (Those Guys Lighting), kas kopā ar jaudīgo muzikālo materiālu un kora skanējumu piešķirs vakaram īpašu atmosfēru sniedzot iespēju piedzīvot patriotisma piepildītu baudījumu.

Koncertā “Rainis. Brauns. Daugava” tiks atskaņotas visas 18 cikla daļas, no kurām slavenākā ir tautā iemīļotā “Saule. Pērkons. Daugava”, bet 2023. gada Dziesmu svētkos klausītājiem bija iespēja dzirdēt arī vēl trīs no tām – “Krauklītis”, “Zvērests” un “Dusmu dziesma”.

Rīgas Lutera draudzes kora vadītājs un diriģents Matīss Tučs.
Rīgas Lutera draudzes kora vadītājs un diriģents Matīss Tučs. Foto: Rīgas Lutera draudze

Stāsta Matīss Tučs, Rīgas Lutera draudzes kora vadītājs un diriģents: “Šo ciklu izjūtu kā ļoti patriotisku vēstījumu ar skaidru, tiešu valodu, kas uzrunā 21. gadsimta trešās desmitgades cilvēku – gan mani kā diriģentu, gan kora dziedātājus, gan arī klausītājus. Tajā nav tukšu un banālu frāžu – ne tekstā, ne mūzikā. Darba gaitā jo īpaši jūtu, cik ģeniāls komponists un dramaturgs ir bijis Mārtiņš Brauns.

Mūzika ir plaša, krāšņa kā ērģeles, polifoniska vai vietām vienbalsīga kā vienots vēstījums, apņēmību un pārliecību paudošs darbs! Dziedot mums iztaisnojas mugurkauls un tirpiņas skrien pār kauliem.”

Matīss Tučs aicina uz koncertu visus, īpaši tos, kuri katros Dziesmu svētkos aizkustinājumā elpu aizturējuši gaida tieši “Saule. Pērkons. Daugava” atskaņojumu: “Torņakalna baznīcā gaidāmajā koncertā viss cikls kopumā sniegs vēl jaudīgāku līdzpārdzīvojumu!”

Foto: Publicitātes foto

Mārtiņa Brauna leģendārais cikls ar Raiņa vārdiem ir tapis 1988. gadā kā partitūra Valmieras teātra izrādei “Daugava”.

Koncerts notiks ar Rīgas Lutera draudzes un Rīgas valstspilsētas pašvaldības finansiālu atbalstu. Ieeja koncertā par ziedojumu.

Rīgas Lutera draudzes koris muzicē kopš 2015. gada un ir kļuvis par nozīmīgu Latvijas draudžu koru kustības dalībnieku, kā arī Torņakalna kultūras dzīves sastāvdaļu. Kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents ir Matīss Tučs, kormeistare Terēze Elza Roze. Rīgas Lutera draudzes kora mērķis ir veicināt draudzes muzikālās dzīves nepārtrauktību un attīstīt dziedāšanu kā neatņemamu garīgu praksi 21. gadsimta indivīda un sabiedrības izaugsmei kvalitatīvā kormūzikas izpildījumā.

Nepalaid garām!

Uz augšu