Ar noslēguma stāvovācijām aizvadīts Mārtiņa Brauna cikla “Daugava” koncerts Torņakalna baznīcā

TVNET
Foto: REINIS INKENS

Klausītāju pilnā baznīcā Torņakalna baznīcā izskanējis koncerts “Rainis. Brauns. Daugava”, kurā Rīgas Lutera draudzes koris izdziedāja Mārtiņa Brauna leģendāro ciklu “Daugava”.

“Neaprakstāmi pasakains pārdzīvojums līdz asarām,” “patiesi dvēseli sildošs koncerts”, “izcili iedvesmojošs koris” – tādas bija pirmās atsauksmes, ko Rīgas Lutera draudzes koris un koncerta radošā komanda saņēma pēc koncerta, tā gūstot vēl klausītāju papildu atbalstu iecerei atkārtot “Rainis. Brauns. Daugava”.

Foto: Andris Kalinka

Rīgas Lutera draudzes kora diriģents Matīss Tučs ir aizkustināts, ka pirmais kora paša pilnībā izsapņotais, izlolotais un producētais koncerts izvērties par tik skaistu notikumu: “Joprojām esmu pozitīvi pacilāts par tik lielu publikas interesi – baznīca bija pilna kā Ziemassvētkos, ar visdažādāko paaudžu cilvēkiem! Tas liecina, ka Brauna mūzika un Rainis šajā laikā ļoti daudziem radījuši iekšēju vilkmi.”

Foto: Līva Vilnīte-Panteļējeva

Diriģentam liels prieks par to, kā visa radošā komanda – gan koristi un mūziķi, gan gaismotāji un režisors Dainis Gaidelis – ļāvās radošiem eksperimentiem, lai radītu šo mazo brīnumu.

Foto: Linda Dilba

Īpašs izaicinājums tas bija mūziķiem, jo Brauna apstiprinātajā kantātes versijā tikai epizodiski ir ierakstītas klavieru notis, tāpēc tās nācās interpretēt radoši. “Mēs ļoti uzticējāmies viens otram, un iespējams, ka mums izdevās pieskarties Brauna spurainajam raksturam un vīzijai. Par to liecināja gan mūsu pašu, gan publikas emocijas. Tas bija maģisks vakars, kurā izdevās padauzīties Brauna garā, un viņam tas droši vien būtu paticis,” domā Matīss Tučs. Koncerta goda viešņa bija arī Mārtiņa sieva Juta Brauna.

Foto: Līva Vilnīte-Panteļējeva

Gandrīz 700 sanākušajiem klausītājiem dziedāja deviņdesmit Rīgas Lutera draudzes kora dziedātāji diriģenta Matīsa Tuča vadībā, bet kori pavadīja taustiņinstrumentālists Austris Kalniņš, ģitārists Kaspars Zemītis un kontrabasists Oskars Zemītis.

Foto: Linda Dilba

Solisti - Kārlis Rūtentāls, Anda Zemīte, Kristians Krievāns un Aigars Vilnītis.

Koncertu režisēja un vadīja Dainis Gaidelis, kurš starp muzikālajiem priekšnesumiem arī lasīja Raiņa dzejas fragmentus, bet īpašu atmosfēru piešķīra “Those Guys Lighting” veidotā gaismas režija, kas piepildīja baznīcu kā krāsains kaleidoskops.

Foto: Līva Vilnīte-Panteļējeva

Koncerta apmeklētāju atsauksmes:

Ieva Iltnere, māksliniece:

“Rīgas Lutera draudzes kora koncertu „Rainis. Brauns. Daugava” gribas salīdzināt ar dārgakmeni. To klausoties, skatoties un sajūtot, ir skaidrs, ka mūsu priekšā ir šedevrs. Viss savijas vienā veselumā - teksts, mūzika, gaismas, režija, Torņakalna baznīcas atmosfēra un skaistais maija vakars. Izcils koncerts!”

Ilze Auzere, finansiste un kultūras mecenāte, Rīgas Lutera draudzes kora dalībniece, kas šoreiz koncertu baudīja skatītāju rindās: “Milzīgs paldies par dvēselisko piedzīvojumu. Tas bija daudz vairāk nekā koncerts! Spēka, dzīvības, ticības, cerības, lepnuma, skaistuma, inteliģences, latviskuma un mīlestības pārpilnības avots. Smēlos, un viss kļuva gaišāks un labāks!”

Foto: Līva Vilnīte-Panteļējeva

Savukārt Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte sociālajos tīklos padalījusies ar pateicību: “Vēlos no sirds pateikties Rīgas Lutera draudzes korim un tā diriģentam Matīsam Tučam par "Rainis. Brauns. Daugava" lielisko atskaņojumu Torņakalna baznīcā šī gada 13.maijā.

Cieņa un apbrīna par kora dziedātāju kuplo skaitu – tas neapšaubāmi liecina par diriģenta un citu kora speciālistu degsmi veltīt savus radošā darba pūliņus kordziedāšanai un kora izaugsmei.

Šis un citi draudzes kori līdzās amatierkoru darbībai Latvijā ir būtisks potenciāls Dziesmu un deju svētku kustībai. Lai skan tagad un turpmāk, bagātinot savu un Latvijas kultūras dzīvi!”

2024. gada 11.novembrī gaidāms koncerta “Rainis. Brauns. Daugava” atkārtojums.

Koncerts “Rainis. Brauns. Daugava” pirmdien, 13. maijā notika ar Rīgas Lutera draudzes un Rīgas valstspilsētas pašvaldības finansiālu atbalstu.

Foto: Andris Kalinka

Rīgas Lutera draudzes koris muzicē kopš 2015. gada un ir kļuvis par nozīmīgu Latvijas draudžu koru kustības dalībnieku, kā arī Torņakalna kultūras dzīves sastāvdaļu. Kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents ir Matīss Tučs, kormeistare Terēze Elza Roze, vokālais pedagogs Kristians Krievāns.

Rīgas Lutera draudzes kora mērķis ir veicināt draudzes muzikālās dzīves nepārtrauktību un attīstīt dziedāšanu kā neatņemamu garīgu praksi 21. gadsimta indivīda un sabiedrības izaugsmei kvalitatīvā kormūzikas izpildījumā.

Nepalaid garām!

Uz augšu