[Ex] da Bass: Latvija ir ierakstījusi savu vārdu pasaules elektroniskās mūzikas vēsturē

[Ex] da Bass
[Ex] da Bass Foto: Пресс-фото

16. augustā Rīgā, "Wondersalā" uzstāsies pasaules deju skatuves zvaigzne - leģendārais dīdžejs un producents ATB. Viņu iesildīs viens no Latvijas pazīstamākajiem dīdžejiem - [Ex] da Bass.

Biļetes jau ir nonākušas pārdošanā. Sīkāka informācija par pasākumu atrodama "Wondersalas" mājaslapā. ATB koncerts Rīgā solās būt neaizmirstams notikums 2024. gada vasarā, kur apmeklētāji varēs iegremdēties brīvdabas mūzikas un deju pasaulē, baudot paša ATB uzstāšanos.

TVNET GRUPAI izdevās aprunāties ar latviešu dīdžeju [Ex] da Bass (īstajā vārdā - Mareks Dainis), kurš uzstāsies kā iesildošais mūziķis. 2000. gados spēlējis daudzos leģendāros Latvijas klubos, tostarp "Essential" un "Nautilus".

Cik ilgi tu nodarbojies ar dīdžejošanu?

Izklaides industrijā darbojos jau 27 gadus – gan kā dīdžejs, gan kā pasākumu organizators. Kā lielākā daļa dīdžeju tajā laikā, es sāku spēlēt ballītēs pamatskolā. Tam sekoja pirmie panākumi skolas un reģionālajos dīdžeju konkursos, un hobijs kļuva ne tikai par nopietnu aizraušanos, bet arī par darbu.

Kādu mūziku tu labprātāk spēlē?

Tagad spēlēju to, ko saucu par enerģisku un modernu elektronisko deju mūziku, kas apvienota ar veco labo klubu klasiku. Būtībā tā ir house mūzika dažādu apakšžanru variācijās. Man ir svarīgi, lai cilvēki dejotu un izklaidētos, bet tajā pašā laikā tai jābūt klubu mūzikai, kas skan spēcīgi, emocionāli un pacilājoši. Agrāk es spēlēju tehno vinila platēs, bet laiki bija citi un publika cita. Kopš tā dzīves perioda daudz kas ir mainījies.

[Ex] da Bass
[Ex] da Bass Foto: Пресс-фото

Kuras ir tavas iecienītākās dziesmas, lai radītu atmosfēru deju laukumā?

Mana visu laiku mīļākā dziesma ir Westbam – "Hard Times". To es ik pa laikam spēlēju, lai gan ir daudz labu mūsdienu klubu himnu, kas "nones" jumtu. Piemēram, Solardo un Maura sadarbība - "Power". Manā repertuārā ir daudz labu, gaumīgu dažādu elektroniskās deju mūzikas laikmetu remiksu.

Westbam – "Hard Times"

Kā tu izvēlies savu mūziku? 

Katram dīdžejam ir sava specifiska gaume, pēc kuras viņš izvēlas, ko spēlēt savos setos. Mūzikas vecumam nav tik lielas nozīmes, cik sajūtai un atmosfērai, ko tā rada, kad tā tiek atskaņota konkrētā brīdī pūļa priekšā klubā, festivālā vai privātā pasākumā. Esmu daudzpusīgs. Manos setos pat dažreiz var dzirdēt kādu drum'n'bass.

Kādu padomu tu dotu dīdžejiem - iesācējiem?  

Pirmkārt, iesaku nopietni izsvērt plusus un mīnusus, jo profesionāla dīdžeja darbs ir ļoti smags. Īpaši mūsdienās, kad dīdžejam jābūt ne tikai skatuves cilvēkam ar savu stilu un vīziju, bet arī labam mārketinga speciālistam, producentam, videogrāfam un redaktoram, kā arī sociālo mediju menedžerim, influencerim un tā tālāk. Viens ir izvēlēties dziesmas un tās atskaņot, otrs – iemācīties tās pareizi novirzīt īstajai auditorijai.

Kādas tehniskās prasmes ir nepieciešamas?

Manuprāt, ir jābūt spējām izprast dziesmu uzbūvi, jāiemācās tās labi miksēt un jāprot improvizēt. Kas attiecas uz izmantoto tehniku, lai katrs pats izlemj, kas viņam ir vispiemērotākais. Esmu "vecās skolas" dīdžejs, kuram patīk "sazināties" ar mūziku un pašam to miksēt, nevis paļauties, teiksim, uz datoru. Kāds izvēlēsies kontrolieri, kāds skaņas sistēmu, kāds datoru. Tehniskās iespējas mūsdienās ir ļoti plašas. Lai gan uzskatu, ka svarīgi ir tas, kā un ar kādu atdevi tu uzstājies.

[Ex] da Bass
[Ex] da Bass Foto: Пресс-фото

Kā tu mijiedarbojies ar skatītājiem uzstāšanās laikā?

Es ne tikai miksēju dziesmas, bet arī nebaidos uzstāšanās laikā lietot mikrofonu un ik pa laikam uzspēlēt digitālās bungas, miksējot dziesmas. Manuprāt, ļoti svarīga ir komunikācija ar publiku. Ja esi uz viena viļņa, tad viss kārtībā!

Kas ir tavas karjeras neaizmirstamākā uzstāšanās?

Tā noteikti ir uzstāšanās "Loveparade" festivālā Vācijā 2006. gadā. Es nekad to neaizmirsīšu! Mums, Baltijas valstīm, bija sava ceļojošā skatuve, uz kuras Latviju pārstāvēju es, Bogdans Tarans un DJ Lona, Lietuvu — Mariuss Ivanofs un Mindaugelis, bet Igauniju — DJ Kolzar. Balstoties uz starptautiskā balsojuma rezultātiem, mūsu projekts Baltic Groove Union 420 pretendentu konkurencē ieņēma 2. vietu uzreiz aiz Polijas. Polija ir vismaz trīs reizes lielāka nekā visas trīs Baltijas valstis kopā. Tas bija satriecoši. Vēl tagad atceros brīdi, kad uzzināju balsošanas rezultātus un paziņoju tos Bogdanam. Mums izdevās ierakstīt savu vārdu Baltijas un pasaules elektroniskās deju mūzikas vēsturē.

Kādos klubos esi spēlējis kā dīdžejs?

Es esmu uzstājies gandrīz visos lielākajos Baltijas klubos, daži no tiem jau ir beiguši pastāvēt, bet joprojām ik pa laikam uzstājos tādos kā "First", "Tower", "Hollywood". Spēlēju arī Somijā, Norvēģijā, Turcijā, Zviedrijā, Anglijā, Apvienotajos Arābu Emirātos un citās valstīs. No Latvijas klubu kultūras zelta laikiem visvairāk atmiņā palikuši klubi "Essential", "Nautilus" un "Banzai".

[Ex] da Bass
[Ex] da Bass Foto: Пресс-фото

Ar ko Latvijas publika ir unikāla?

Ar savu maināmību. Vienu dienu tā var būt enerģiska un laimīga, bet nākamajā – gluži otrādi. Bet vislabāk ir tad, ja visi ir atslābinājušies un atrodas uz viena viļņa ar ārvalstu publiku.

Tu iesildīsi leģendāro ATB. Padalies savos iespaidos par to!

ATB ir viens no lielākajiem vārdiem vācu deju mūzikā kopš maniem skolas laikiem. Esmu viņa fans kopš bērnības. Pēdējo reizi dzirdēju viņu uzstājamies diezgan sen - domāju, ka Igaunijā, bet man būs liels prieks viņu atbalstīt 16. augustā Rīgā. Plānoju "uzsildīt" salīdzinoši mierīgi, bet gana enerģiski un gaumīgi. Uz drīzu tikšanos!

ATB - Ecstasy

Raksts tapis sadarbībā ar "Wondersala". Atbalsta MIX FM.

Uz augšu