Folkloras kopai “Upīte” jauna dziesma un videoklips “Lūgšana”

TVNET
Foto: Publicitātes foto

Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” folkloras kopa “Upīte” jau vairāk nekā gadu iesaistījusies vērienīgā darbā, “Upītes kultūrtelpā” un tās apkārtnē veicot lauka pētījumus, apzinot, ierakstot un mācoties kolhoza laikos dziedātās dziesmas. 

Daļu no savāktajām dziesmām atjauno, dod tām jaunu, mūsdienīgu skanējumu un katru mēnesi 21. datumā publicē jaunu dziesmu. Maijā kopa dāvina jaunu dziesmu – “Lūgšana”.

Jau vairāk nekā gadu folkloras kopa “Upīte” apzina un atjauno “Upītes kultūrtelpā” un tās apkārtnē kolhoza laikos dziedātās dziesmas. Savāktas jau vairāk nekā 200 dziesmas, no kurām katra mēneša 21. datumā tiek publicēta jauna dziesma, kā arī tās videoversija. Maijā folkloras kopa “Upīte” izvēlējās dāvināt dziesmu “Lūgšana”, kura pierakstīta Balvu novada Medņevas pagastā pie teicējas Natālijas Smuškas. Smeldzīga dziesma par mīlestību, sāpēm un mūžību.

Klipa filmēšanas aizkulisēs. 
Klipa filmēšanas aizkulisēs. Foto: Publicitātes foto

Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors Andris Slišāns stāsta: “Upītes Kultūrtelpā kopš 20. gadsimta 70. gadiem novadpētnieks, dzejnieks, publicists Ontons Slišāns (1948-2010) sāka vākt un pierakstīt folkloru, kas ir pamats ne vien Ziemeļlatgales folkloristiem, bet arī Latvijas folkloristiem. Šķita, ka mūsdienās jau viss ir pierakstīts un ierakstīts, bet ļoti priecājos par vērienīgo folkloras kopas “Upīte” projektu, kas mūsu centra krājuma fondus papildinās, saglabājot un popularizējot, kā arī nododot nākošajām paaudzēm nemateriālās kultūras mantojumu.”

Ieraksts tika veikts studijā “Bigmaar’s Records”, bet video versiju dziesmai veidoja “Waltz Visuals” kopā ar video režisori Jolantu Sauleviču Loginu. Video aktieri – Kubulu kultūras nama dramatiskais kolektīvs "Zīds". Karavīrs – Jānis Ivanovs, līgava – Karina Berdņikova, māsiņa – Jolanta Sauleviča Logina, ārsts – Rūdis Kikusts. “Upīte” saka lielu paldies Valsts Kultūrkapitāla fondam par atbalstu.

Nepalaid garām!

Uz augšu