"Pārmaiņas ir." LTV žurnāliste Johansone par seksuālās uzmākšanās skandālu augstskolās (1)

Sejas.lv
Pasākuma vadītāja Eva Johansone
Pasākuma vadītāja Eva Johansone Foto: Zane Bitere/LETA

LTV kultūras žurnāliste Eva Johansone bija viena no diskusiju vadītājām, kad viņas kolēģe Anete Ašmane-Vilsone raidījumā "Kultūršoks" aizsāka sarunu par seksuālo uzmākšanos augstskolās. Nu viņa atklāj, kas šajā laikā mainījies. 

Kopš skandāla pagājuši trīs mēneši. Uz žurnāla "Ieva" jautājumu, kas ir mainījies, Johansone teic: "Man liels lepnums par Anetes drosmi, un es viņu ļoti apbrīnoju. Un cik drosmīgi bija pēc tam stāvēt uz Lielās mūzikas balvas skatuves, kad zālē sēdēja arī visi tie, kas to darījuši!"

Viņa turpina: "Ir aizgājis Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis ar savu komandu, tiek spriests par likumu maiņu, studentus aicina ziņot par pārkāpumiem. Daudzi zākāja mūsu kultūras redakcijas žurnālistus un sauca to par politisku pasūtījumu. Emocionālais spiediens ir milzīgs.

Bet pārmaiņas ir, un es nedomāju, ka augstskolās ko tādu vēl atļausies.

Un arī studentu attieksme būs mainījusies." 

"Skumji, ka komentāros tieši sievietes rakstīja, ka jaunām meitenēm jāiemācās pateikt nē. Bet vai mums jādzīvo pasaulē, kur cilvēki spiesti iemācīties teikt šos nē, vai tomēr profesori ievēro savu ētisko kodeksu? Esmu studējusi citās valstis, un tur robežas ir skaidras," teic Johansone. 

Vaicāta, vai viņai pašai nācies saskarties ar ko līdzīgu, Eva atklāj: "Man ir foršs draudzeņu loks, un tajā nācies dzirdēt drausmīgus stāstus par izvarošanu un izvarošanas mēģinājumiem ģimenē, fakultātē, ceļojumos, attiecībās. Taču es esmu sargāta, man neko tādu nav nācies piedzīvot. Nevaru iedomāties, kā tas ir, kad tu dzīvo ēnā, kur tev bail no kāda radinieka vai profesora.

Tas, ko mēs varam darīt, - pateikt stingru, publisku nē.

Mēs lēnām kļūstam par nobriedušu sabiedrību."

Jau ziņots, ka līdzšinējais JVLMA rektors Guntars Prānis aprīļa otrajā pusē atkāpās no amata pēc ilgāka sabiedrības spiediena saistībā ar atsevišķu augstskolas pedagogu seksuālās uzmākšanās skandālu. Prānis saglabā amatu JVLMA kā profesors un pētnieks, bet pagaidām rektora pienākumus pilda līdzšinējā akadēmijas Senāta vadītāja Ilona Meija.

Vairāk lasi žurnāla "Ieva" 29. maija numurā!

Uz augšu