Kā blēdis pārvērta skolas apšaudē ASV nogalināto bērnu vecāku dzīves par īstu murgu?

TVNET
Apšaude Sendijas Hukas pamatskolā 2012. gada 14. decembrī
Apšaude Sendijas Hukas pamatskolā 2012. gada 14. decembrī Foto: ADREES LATIF/REUTERS

2012. gada 14. decembrī Sendijas Hukas pamatskolā Ņūtaunā, Konektikutā, ASV, notika apšaude, kurā tika nogalināti 20 bērni un seši pieaugušie. Traģēdija drīz vien pārvērtās par īstu murgu bojā gājušo bērnu vecākiem, jo sazvērestības teoriju piekritējs Alekss Džonss gan savā mājaslapā, gan arī raidījumos sāka izplatīt melus, ka apšaude esot izdomājums. Dokumentālā filma "Patiesība pret Aleksu Džonsu" ("The Truth vs Alex Jones") atklāj, ka ceturtā daļa amerikāņu tic viņa apgalvojumam, ka apšaude nekad nav notikusi. Kā tas iespējams?

ASV varasiestāžu oficiālais ziņojums vēsta, ka 20 gadus vecais Ādams Lanca Sendijas Hukas pamatskolā nošāva 20 bērnus sešu līdz septiņu gadu vecumā, kā arī skolas direktori, psiholoģi, divas skolotājas un divas skolotāju palīdzes un visbeidzot nošāvās pats.

Ziņojums atklāj arī notikušās traģēdijas hronoloģiju.

Lanca vispirms nošāva savu māti, kamēr viņa gulēja. Pēc tam viņš devās uz pamatskolu, kur kādreiz bija mācījies, tur nogalināja skolas direktori un psiholoģi un ievainoja vēl divus skolas darbiniekus. Pēc šo cilvēku nošaušanas viņš devās uz astoto un desmito klases telpu. Astotajā telpā viņš nošāva skolotāju, skolotājas palīdzi un 15 bērnus, bet desmitajā – skolotāju, palīdzi un piecus bērnus.

Policija ieradās nepilnas četras minūtes pēc izsaukuma. Lanca nošāvās mirkli pēc tam.

Pēc slaktiņa skolā tika atrastas vairāk nekā 300 lodes, pusautomātiskā pistole pie Lancas līķa, pusautomātiskais ierocis Lancas automašīnā un šautene uz grīdas Lancas mājās pie viņa mātes līķa.

Visus ieročus likumīgi bija iegādājusies Lancas māte.

Zināms, ka Lancam bijušas nopietnas garīga rakstura problēmas un viņš bijis apsēsts ar masu slepkavībām, sevišķi 1999. gada masu slaktiņu ASV Kolorādo štata Kolumbainas vidusskolā, kuri divi pusaudži nogalināja 12 skolēnus un skolotāju, norādīts izmeklētāju ziņojumā.

Foto: Apšaude Sendijas Hukas pamatskolā 2012. gada 14. decembrī

Jau vien dažas stundas pēc traģēdijas ASV populārais "sazvērestības teoriju pārdevējs" Džonss paziņoja, ka  apšaudē "neviens nenomira" un ka slaktiņu esot "iestudējusi" ASV valdība, lai ar to pamatotu šaujamieroču aizliegumu.

Apšaudes upuru vecākus, kuri publiski komentēja notikušo, viņš devēja par "krīzes aktieriem" un par dažiem pat apgalvoja, ka tādi cilvēki vispār nepastāvot.

Bojā gājušo un apšaudē izdzīvojušo bērnu vecāku dzīves turpmākajos desmit gados pārvērtās par īstu murgu, jo arvien vairāk amerikāņu sāka ticēt Džonsa melīgajiem apgalvojumiem, ka viņi ir krāpnieki.

Dažu bērnu vecāki tika atpazīti uz ielas, kur viņiem nācās paciest verbālus uzbrukumus un nāves draudus no Džonsa sekotāju puses.

Sazvērestības teoriju izplatītājs Alekss Džonss.
Sazvērestības teoriju izplatītājs Alekss Džonss. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

Džonss savā mājaslapā un raidījumā "Infowars" darīja visu, lai vairāku gadu garumā popularizētu savu melīgo sazvērestības teoriju. Viņa veidotais saturs par Sendijas Hukas pamatskolas apšaudi no 2012. līdz 2018. gadam tika skatīts 550 miljonus reižu.

Neskatoties uz šiem meliem, izrādījās, ka Sendijas Hukas pamatskolas apšaudes upuru vecāki nemaz nebija tik salauzti vai bezspēcīgi, kā viņš to bija iedomājies...

Britu režisora Dena Rīda dokumentālā filma "Patiesība pret Aleksu Džonsu" ("The Truth vs Alex Jones"), kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", stāsta ne tikai par traģēdijā bojā gājušo vecāku pārdzīvojumiem par savu bērnu zaudēšanu un cīņu par patiesības triumfu, bet arī atmasko patieso Aleksu Džonsu - zemisku blēdi, kas ir gatavs uz visu, lai uz citu cilvēku nelaimes nopelnītu pēc iespējas vairāk naudas.

"Viņš ir briesmonis. Viņš pārstāv īpašu briesmoņu tipu, kas parādījās interneta laikmetā. Viņam ir plašs sekotāju pulks, un tieši tas ir galvenais iemesls, kas pamudina viņu melot. Meli ir veids, kā gūt peļņu no vecāku ciešanām. Un tā ir zvērīga un nežēlīga rīcība," akcentē Rīds.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Nepalaid garām!

Uz augšu