Vasara ir, ballītes ir, tikai kaut kā trūkst... Drīzumā uz ekrāniem – jauniešu filma "Kā tikt pie seksa"

TVNET
Foto: Publicitātes foto

Godalgota Kannu kino festivāla prestižajā “Un Certain Regard” jeb “Īpašā skatiena” programmā, kinoteātros no piektdienas, 7. jūnija nonāk jauniešu filma “Kā tikt pie seksa”. Tajā trīs sešpadsmit gadus vecas anglietes dodas uz Krētu Grieķijā, lai piedzīvotu savas dzīves vislabāko vasaru...

Labākās draudzenes Tara, Ema un Skaja dodas uz Grieķijas ballīšu kūrortu Maliju, kas atrodas Krētas salā, lai tur pavadītu visu laiku labākās brīvdienas, turklāt – bez vecāku klātbūtnes. Viņas ir nolēmušas pilnībā izbaudīt ceļojumu, ar kādu teju katra britu pusaudze atzīmē pilngadības sliekšņa sasniegšanu, un vēl īpašāks plāns ir Tarai. Viņa no draudzenēm ir vienīgā jaunava, tāpēc Tara ir nolēmusi to mainīt.

Ema ir vienīgā no trijotnes, kura zina, ko darīs rudenī – viņa mācīsies koledžā, savukārt Taras un Skajas nākotne vēl ir miglā tīta. Tāpēc, bruņojušās ar jaunības maksimālismu, viņas steidz dzīvot pieaugušo dzīvi un naktis pavada, klubos dejodamas, lietojot alkoholu un citādi apreibinoties, un izbaudot kūrortā satikto puišu uzmanību. Arī Bedžers un Padijs ir nolēmuši izbaudīt šo vasaru, un, saules un uzdzīves nogurdināti, viņi visi kopā izdzīvo vienu dažādiem notikumiem pārsātinātu nedēļu, ko atcerēsies vēl ilgi.

Foto: Publicitātes foto

Mollijas Maningas Volkeres debijas filma “Kā tikt pie seksa” (2023, Lielbritānija, Francija, Grieķija, Beļģija) pirmizrādi svinēja Kannu kino festivālā, kur tā bija iekļauta prestižajā “Un Certain Regard” jeb “Īpašā skatiena” programmā, kur tika godalgota, un tas nebūt nav vienīgais apbalvojums, ko šī filma jau saņēmusi.

Foto: Publicitātes foto

“Kā tikt pie seksa” bija nominēta trim Britu Kinoakadēmijas jeb BAFTA balvām (tostarp kā labākā filma un par labāko debiju), trim Eiropas Kino balvām un ieguva Starptautiskās kinokritiķu asociācijas jeb FIPRESCI balvu, un šo sarakstu varētu turpināt ilgi. Vislielākos aplausus saņēmusi Mollija Maninga Volkere par režiju un jau bērnībā uz Vestendas skatuves karjeru sākusī un par šo lomu Eiropas labākās aktrises nominācijai izvirzītā Mia Makenna-Brūsa par Taras portretu.

Žurnāla “Variety” kinokritiķis Gajs Lodžs viņai prognozē spožu slavu, bet par savu varoni viņa pati saka šādus vārdus: "Tara izmisusi mēģina visiem izpatikt. Un tas, kā zināms, nav veselīgi."

Galvenās lomas filmā atveidojušas arī Lara Pīka un Enva Lūisa, un, kā norādījis ne viens vien kinokritiķis, pateicoties šīm trijām jaunajām aktrisēm, filma ieguvusi teju neiespējamu ticamību, jo, saplūdušas ar savām varonēm, viņas uz lielā ekrāna izdzīvo gan dažādas savstarpējo attiecību situācijas, gan pārlieku seksualizētās sabiedrības noteikumus, gan tik mulsinošo vecuma posmu, kad no pusaudzēm pamazām top par jaunām sievietēm. Filmā piedalās arī Semjuels Botomlijs (Padijs) un Šons Tomass (Bedžers).

Foto: Publicitātes foto

Mollija Maninga Volkere kādā no intervijām atzina, ka scenāriju uzrakstīja, izmantojot arī autobiogrāfiskus elementus. Tajā pulsē mūsdienu elpa, pusaudžu attiecību dažādie modeļi, problēmas un izaicinājumi, bet pāri visam – vasara, ballītes un vēlme pēc iespējas drīzāk būt pieaugušam!

No 7. jūnija filma skatāma kinoteātros “Forum Cinemas”, “Apollo”, “Cinamon”, “Splendid Palace”, “K. Suns” un “Kino Bize”.

Nepalaid garām!

Uz augšu