"Dzīves pipars” ir nenormāli cilvēki. Trimdas pieredze šodienas acīm Elles ķēķa mantinieku stāstos

Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
Elles ķēķī. No kreisās: fotogrāfs Bruno Rozītis, dzejnieki Linards Tauns un Gunars Saliņš, gleznotājs Frīdrihs Milts, rakstnieks un žurnālists Teodors Zeltiņš, pianiste Mirda Nāruna-Bogdanoviča un literatūrkritiķis, dzejnieks Vitauts Kalve. Nezināma autora foto. Attēls no Ingunas Daukstes-Silasproģes grāmatas “Latviešu literārā dzīve un literatūra ASV un Kanādā. 1950-1965”. Valters un Rapa, 2007.
Elles ķēķī. No kreisās: fotogrāfs Bruno Rozītis, dzejnieki Linards Tauns un Gunars Saliņš, gleznotājs Frīdrihs Milts, rakstnieks un žurnālists Teodors Zeltiņš, pianiste Mirda Nāruna-Bogdanoviča un literatūrkritiķis, dzejnieks Vitauts Kalve. Nezināma autora foto. Attēls no Ingunas Daukstes-Silasproģes grāmatas “Latviešu literārā dzīve un literatūra ASV un Kanādā. 1950-1965”. Valters un Rapa, 2007. Foto: Arhīva foto/TVNET kolāža

2024. gadā aprit gan vairāku Ņujorkas latviešu dzejnieku – Elles ķēķa grupējuma dalībnieku simtgades, gan arī franču dzejnieka Andrē Bretona pieteiktā sirreālisma manifesta simtgade. Godinot trimdas literātu devumu un iepazīstinot ar trim jaunām grāmatām no tā, no 16. līdz 19. maijam Rīgā, Drustos un Vecpiebalgā norisinājās kultūras festivāls “Gunars Saliņš un Elles ķēķis”.

Festivāls aicināja apmeklētājus gūt atklāsmes ne vien Rīgā, apmeklējot ieskaņas koncertu un konferenci, tiekoties ar Elles ķēķa otro paaudzi un izzinot gleznotāja Rolanda Kaņepa gleznu izstādi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, bet arī doties ārpus Rīgas uz sezonas atklāšanu brīvdabas mākslas telpā “Savvaļa”, kas atrodas Drustos, un Piebalgas muzejiem – Antona Austriņa “Kaikašiem” un Kārļa Skalbes “Saulrietiem”.

Kultūras festivāls “Gunars Saliņš un Elles ķēķis” mākslas vietā "Savvaļa" Drustos. Centrā – viens no festivāla organizatoriem, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš.
Kultūras festivāls “Gunars Saliņš un Elles ķēķis” mākslas vietā "Savvaļa" Drustos. Centrā – viens no festivāla organizatoriem, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš. Foto: Aleksejs Beļeckis

Festivāla programmā Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunajā korpusā norisinājās apaļā galda diskusija “Elles ķēķa otrā paaudze”, kurā piedalījās Laris, Laila un Lalita Saliņi, Nora Teikmane, Indra Avena, Jānis un Zuze Krēsliņi un Ilze Auzere. Elles ķēķa dalībnieku bērni dalījās savās atmiņas par savu vecāku literārajām un mākslinieciskajām aktivitātēm un savos iespaidos par uzaugšanu Elles ķēķī un trimdas latviešu kopienā ASV.

Lalita Saliņa un Kārlis Vērdiņš festivāla norises laikā mākslas vietā "Savvaļa".
Lalita Saliņa un Kārlis Vērdiņš festivāla norises laikā mākslas vietā "Savvaļa". Foto: Aleksejs Beļeckis

Arī pēc festivāla noslēguma ikviens, kuru interesē trimdas latviešu literatūras savdabā filozofija un pasaules redzējums, var turpināt ar to iepazīties jaunos izdevumos: Gunara Saliņa dzejas izlasē “Apmežosim Ņujorku”, Voldemāra Avena dažādu laikmetu dzejoļu krājumā “pagaidi” un Mudītes Austriņas autobiogrāfiskajā īsprozas darbu sakārtojumā “Saules spēles”.

Nepalaid garām!

Uz augšu