Šodienas redaktors:
Krista Garanča

"Atvainojos visiem, kam izdarīju pāri." Fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs liek punktu karjerai (2)

Foto: No personīgā arhīva

Sabiedrībā labi zināmais fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs, kurš jau vairāk nekā 20 gadus fotografējis sievietes un pārus intīmā gaisotnē, paziņojis, ka pieņēmis lēmumu likt punktu savai fotogrāfa karjerai.

Sokolovs soctīklu ierakstā skaidro: "Labdien, esmu fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs. Nē. Stop. Bijušais fotogrāfs. Izlasīju par sevi visus jaunos rakstus, palasīju komentārus – nekā citādāk noreaģēt es nevaru."

Ieraksta turpinājumā viņš atsauca atmiņā savas karjeras pirmsākumus, atklājot, ka fotogrāfa karjeru sāka, mācoties vēl vidusskolā. "Es baigi sen sāku strādāt šajā jomā. Kad mācījos 11. klasē, mēģināju sadarboties ar modes žurnāliem. Un pirmā lielā publikācija parādījās, kad man bija knapi 18 gadi. Tad es sapratu, ka fotografēšana man padodas, tas ir viegli un to vērts attīstīt.

Aizbraucu mācīties uz Milānu. Atgriezos un veiksmīgi turpināju fotografēt modes žurnāliem un reklāmas aģentūrām. Tad manā radošajā dzīvē notika liels notikums – man beidzot parādījās studija, kur es varēju nobāzēties.

Kad es tiku pie savas privātās telpas, es sapratu, ka tagad varēšu viegli fotografēt arī individuālas fotosesijas - kad pasūtītājs ir nevis žurnāls vai reklāmas aģentūra, bet pati modele.

Tā man atvērās jauns fotosesiju veids. Vesela jauna foto nozare – privātās fotosesijas. Un kaut kā ļoti harmoniski tie portreti pārvērtās – sākumā par bildēm apakšveļā, pēc tam par kailfoto.

Tagad skatos atpakaļ un sapratu, ka tieši to periodu var nosaukt par manu "beigu sākumu"."

Viņš raksta, ka ātri vien sapratis, ka tieši kailfoto pievērš uzmanību un izraisa rezonansi. "Reklamējot sevi caur erotiku, sapratu, ka es visātrāk un vispārliecinošāk sasniegšu popularitātes virsotnes! Tā sākās radošākais posms manā dzīvē.

Mēģināju izdomāt pēc iespējas trakākus un perversākus projektus. Rezultātu – gan bildes, gan aprakstu pats esmu sūtījis visiem lielākajiem ziņu portāliem. Žurnālistiem tāda shēma ļoti patika. Nevajadzēja pašiem neko rakstīt un domāt, jo viņi saņēma no manis pilnīgi gatavu publikāciju. Pie tam, tautai tas viss ļoti interesēja un reitingi bija lielāki nekā hokejam.

Es paliku par Latvijā viennozīmīgi vispopulārāko fotogrāfu. Eļļu ugunī pielēja arī tas, ka mani aktīvi aicināja uz televīziju. Es piedalījos šovos. Tad sapratu, ka arī pats varu izveidot savu šovu. Tā radās TV6 šovs "Sokolovs par seksu". Ko vēl? Mans tēls ir neatdalāmi saistīts ar seksu un erotiku. Skandalozais fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs. Toreiz man bija svēta pārliecība, ka tas viss ir forši un pareizi. Es pat lepojos ar sevi... Laiks gāja. Kopš es pirmo reizi paņēmu rokās glancēto žurnālu ar savām bildēm, pagāja jau 23 gadi... Tūkstošiem sievietes bija bijušas manā studijā," tā Sokolovs.

Viņš uzsver, ka mīl sievietes. Vienmēr centies, lai bildes patiktu sievietēm, lai viņas justos ērti un komfortabli šai procesā. "Lai kā es necenstos, es nevarēju panākt, lai visas modeles būtu 100% apmierinātas. Vienmēr bija kaut kāds procents, kuras vīlās bildēs, procesā vai manī. Parasti viņas neklusēja un rakstīja soctīklos vai kaut kur forumos par savu negatīvo pieredzi. Tā sāka parādīties ļoti nepatīkamas baumas un veidoties mans negatīvais tēls.

Tam pielika roku arī vīrieši ar savu nepamatotu vai pilnīgi pamatotu greizsirdību."

Viņš uzskaitīja arī citus fotogrāfus, cilvēkus, kuriem ne pārāk paticis, kā arī žurnālistus un influencerus, kuru dēļ viņa tēls ticis grauts. "Rezultātā bija arvien vairāk baumu, arvien vairāk negatīvu komentāru un arvien vairāk spiediena.

Es, protams, tēloju stipru un nelokāmu cilvēku. Staigāju ar paceltu galvu un visiem stāstīju, ka mani tas nekā neietekmē un man ir vienalga. Diemžēl ilgi tā nevarēja būt. Pienāca laiks, kad izveidojās neapmierinātu cilvēku kritiskā masa.

Man šī negatīvā kritiskā masa sakrājās pa 23 gadiem. Varbūt ir fotogrāfi, kam tas notiek ātrāk, un ir tādi, kam vēlāk.

Es varēju padarīt laimīgas 5000 sievietes, bet, kad parādījās 50 nelaimīgas, viņas pārsvītroja visu manu iepriekšējo veikumu. Es vairs nevaru izturēt šo spiedienu un stresu."

Viņš izteica nožēlu un atvainošanos visām tām sievietēm un vīriešiem, kuriem kaut kādā veidā esot nodarījis pāri:

"Šobrīd kritiskā masa ir sasniegta. Es vairs neredzu nekādu iespēju turpināt fotogrāfa karjeru. Viss beidzies. Iznīcināju visus savus darbus, arhīvus un projektus.

Es ļoti nožēloju, ka izvēlējos kļūt par erotisko fotogrāfu. Tie ir 23 gadi no manas dzīves, kuri izmesti miskastē. Es ļoti atvainojos visiem, kuriem izdarīju pāri vai kaut kā aizvainoju.

Man nav žēl sevis un nav žēl izdzēstos darbus. Tas viss ir manas kļūdas. Bet man ļoti žēl cilvēkus, kuriem bija problēmas manis dēļ, un ļoti žēl savu vizāžisti Līvu, kura tagad paliks bez darba. Bet viņa ir ļoti talantīga un labākā no visām, ar kurām esmu strādājis. Man ļoti žēl savus vecākus. Laikam nepatīkami apzināties, ka vienīgais dēls neizdevās."

Ar pilnu Sokolova ierakstu vietnē "Facebook" var iepazīties, lasot zemāk. 

Uz augšu