“Melnais samts” – pašironisks veltījums trīsdesmitgadniekiem

Foto: Publicitātes/LMT Viedtelevīzija
TVNET

Iespējams, Latvijas kino cienītāji lieliski zina, ka katrām bēdām līdzi nāk arī iemesls pasmieties, bet smieklos mēdz noritēt pa kādai asarai. Latviešu kino, šķiet, nav iedomājams bez drāmēdijas elementiem. Šo tēmu turpina arī jaunie Latvijas kino mākslinieki. Pēdējos gados sevi spilgti pieteikusi latviešu kino jaunā paaudze, kas uz ekrāniem ar vieglu humoru portretē paaudzi, kas pieauga deviņdesmitajos un divtūkstošajos. Jaunākais papildinājums šajā jomā ir “Melnais samts” (rež. Liene Linde, 2024), kas šogad nopelnīja deviņas “Lielā Kristapa” nominācijas. Tagad filma pieejama arī LMT Viedtelevīzijas skatītājiem!

Ar humoru par saviem laikabiedriem

“Melnā samta” galvenā varone ir rīdziniece Marta, ko atveido Jaunā Rīgas Teātra aktrise un “Dirty Deal Teatro” dramaturģe Inga Tropa. Marta ir režisore, taču dienas lielākā daļa tiek aizvadīta, nevis strādājot ar filmām, bet darbojoties konceptveikalā un uzņemoties dažādus nelielus projektus, lai varētu savilkt kopā galus un palikt kino cilvēku apritē. Līdztekus nepārtrauktajai jostas savilkšanai, termiņu kavēšanai un bailēm atbildēt uz telefona zvaniem Marta rūpējas par savu kaķi un mēģina rast profesionālo un radošo piepildījumu.

Noskaties filmas kacekli!

“Melnais samts” ir stāsts par mileniāļu paaudzei tik raksturīgajiem nebeidzamajiem sevis meklējumiem, taču vienlaikus tas caur mazliet ironisku humoru vēsta par radošo profesiju pārstāvju ikdienu, cenšoties balansēt starp iztikas pelnīšanu un centieniem strādāt savai mākslai.

Foto: publicitātes

Režisore Liene Linde darbā pie šīs filmas pavadījusi astoņus gadus un savu veikumu dēvē par veltījumu mileniāļu paaudzei – trīsdesmitgadniekiem un četrdesmitgadniekiem, kas piedzīvojuši deviņdesmito gadu haosu un pārkārtošanās laikus, interneta revolūciju un globalizāciju. Režisore atzīst, ka daudzi dialogi filmā ir ņemti no reālām situācijām. Gan reālās dzīves atainojums, gan pašironisks humors filmas autorei Lindei ir būtisks, jo viņa intervijās norādījusi, ka viņai humors ir “kā spilvens, ko visu laiku turēt priekšā dzīves sitieniem”. Autores mākslinieciskais redzējums, šķiet, jau atstājis iespaidu, jo pašmāju kino eksperti izsaka paredzējumus, ka “Melnā samta” dialogi ieies sabiedrības apziņā un taps plaši citēti!

Spilgts Latvijas ekrāna zvaigžņu sniegums

Režisores Lienes Lindes pirmā pilnmetrāžas spēlfilma “Melnais samts” saņēma deviņas Latvijas kino nozares nozīmīgākās balvas “Lielais Kristaps” nominācijas, tostarp kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma, labākais scenārists, labākā spēlfilmas režija. No komandas ar statueti mājās aizgāja Jaunā Rīgas Teātra aktrise Sabīne Tīkmane, kura saņēma atzinību kā labākā aktrise otrā plāna lomā. Viņa šajā filmā atveido Martu jaunībā, kuras stāsts ir teju kā filma filmā. Iespējams, tieši stāsts par savām jaunības dienām ir tā filma, ko sirdī lolo jau pieaugusī Marta?

Foto: publicitātes

Jāpiemin, ka “Lielajā Kristapā” bija nominēta arī Martas atveidotāja Inga Tropa, kurai šī nav pirmā pieredze kino jomā. Viņa filmējusies komēdijā “Circenīša Ziemassvētki” (rež. Aigars Grauba, 2022) un pašmāju šausmu filmā “Upurga” (rež. Uģis Olte, 2022), kuras arī pieejamas LMT Viedtelevīzijā. “Melnajā samtā” skatāma vēl viena skatītāju iemīļota Jaunā Rīgas Teātra aktrise – Baiba Broka, kura attēlo Martas šiko priekšnieci. Jāpiemin, ka LMT Viedtelevīzijā var baudīt aktrises sniegumu filmā “Janvāris” (rež. Viesturs Kairišs, 2022) un LMT oriģinālseriālā “Pilna Pastkaste” (rež. Una Rozenbauma, 2023).

Jaunākais Latvijas kino hits un mileniāļu paaudzes portretējums “Melnais samts” pieejams LMT Viedtelevīzijā, un to var skatīt šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Nepalaid garām!

Uz augšu