Džezmenis Indriķis Veitners: "Savus skaņdarbus es mēdzu nosapņot"

TVNET
Daļa no "Third Stream Quartet" – no kreisās Ēriks Miezis, Andris Grunte un Indriķis Veitners.
Daļa no "Third Stream Quartet" – no kreisās Ēriks Miezis, Andris Grunte un Indriķis Veitners. Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 27. jūnijā, visi mūzikas un atpūtas cienītāji ir ielūgti pavadīt kārtējo skaisto vasaras ceturtdienas vakaru Kalnciema kvartālā – šoreiz džeza noskaņās. Vispirms tēmas kamertoni uzslēgs mūzikas izdevniecības "Jersika Records" vadītājs Mareks Ameriks ar savu plašo vinila ierakstu kolekciju, savukārt vainagojumu sarūpēs jaunie džezisti – “Dzene’s sextet” un džeza kvartets “Third Stream Quartet”.

“Dzene’s sextet” sastāvā muzicē jaunie talanti Madras Dzene (vokāls), Eduards Bariss (ģitāra), Gustavs Vilsons (kontrabass), Emīls Knubis (saksofons), Enriko Korvisons (saksofons) un Oskars Nejs (bungas). Sekstets ceturtdienas vakara programmai izvēlējies džeza standartus un dažādas oriģinālaranžijas.

Savukārt kvarteta “Third Stream Quartet” sastāvā muzicē Ēriks Miezis (vibrofons), Andris Grunte (kontrabass), Prans Kentra (ģitāra) un Indriķis Veitners (klarnete). Grupas sastāvā nav sitaminstrumentu, jo mūziķu fokuss ir cool jazz/third stream stilistika jeb kameransambļa skanējums.

Apzīmējumu “third stream” lieto džeza un klasiskās mūzikas saplūsmei. Šādu skanējumu var sastapt tādu džeza leģendu kā Mailza Deivisa un Gila Evansa ierakstos. Kvartets spēlēs gan grupas dalībnieku komponētus skaņdarbus, gan džeza tēmu aranžējumus.

Turpinājumā – kvarteta dalībnieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza mūzikas katedras vadītājs Indriķis Veitners.

Džezmenis Indriķis Veitners. 
Džezmenis Indriķis Veitners. Foto: Toms Treibergs/TVNET

TVNET: Ja jūs varētu uzstāties kopā ar jebkuru mūziķi, mirušu vai dzīvu, kurš tas būtu un kāpēc?

Indriķis Veitners: Es noteikti vēlētos uzstāties kopā ar saksofonistu Soniju Rollinsu (Sonny Rollins). Viņš ir leģendārs džeza saksofonists, viens no nedaudzajiem vēl dzīvajiem leģendārajiem džeza mūziķiem, kurš ir veidojis džeza vēsturi un ierakstījis neskaitāmus džeza "zelta fonda" ieskaņojumus, kā, piemēram "Saxophone Collosus", "Way Out West", "The Bridge", "Sonny Side Up" un daudzus daudzus citus. Sonijs vienmēr bijis mans elks un iedvesma, gan kā mūziķis, gan kā personība.

Kāds ir jūsu mīļākās dziesmas, kuru esat uzrakstījis vai izpildījis, stāsts?

Šai programmai savus skaņdarbus visus esmu nosapņojis – burtiskā nozīmē. Pamostoties galvā skan melodija, reizēm tikai pat motīvs, taču ar pavisam konkrētu noskaņu. tad svarīgākais ir to pierakstīt, un tad jau mēģinājumu procesā izveidojas skaņdarbs. Svarīgākais ir saglabāt sākotnējo noskaņu, kas reizēm ir tikai sajūta. Šādi notika ar tēmu "Nostalģija", ko arī mūsu topošajā platē ieskaņojām ar vienu – pirmo reizi (first take recording).

Aprakstiet dīvaināko vietu vai situāciju, kurā jums radās iedvesma jaunai mūzikai.

Mans hobijs ir makšķerēšana, un nereti, esot vienatnē dabā, rodas iedvesma dažādām melodijām. Kaut gan ar dabas skaņām, manuprāt, nekas nevar sacensties.

Kāds ir viens albums, kuru, jūsuprāt, ikvienam būtu jādzird vismaz vienu reizi dzīvē no sākuma līdz beigām un kāpēc?

Man ir daudz mīļu albumu visdažādākajās mūzikas stilistikās. Ir ļoti grūti izvēlēties vienu no tiem, bet mans ieteikums būtu katram vismaz reizi mūžā noklausīties grupas "Pink Floyd" albumu "The Dark Side of the Moon" – manuprāt, šis albums ir viens no nozīmīgākajiem veikumiem mūzikā 20. gadsimtā.

Ja jūs varētu uzstāties duetā ar jebkuru izdomātu varoni, kurš tas būtu un kādu dziesmu jūs dziedātu?

Es ļoti labprāt nodziedātu dziesmu "Always Look On The Bright Side of Love" kopā ar Braienu no "Monty Python" filmas "Braiena dzīve". Man ļoti patīk šī dziesma.

Vai jums ir kāds rituāls pirms koncertiem, lai noskaņotos pirms uzstāšanās? Ja jā, kāds?

Tā ir koncentrēšanās, noskaņošanās pirms koncerta. Taču galvenā sajūta tomēr ir drīzāk nepacietība, ātrāk kāpt uz skatuves un sākt uzstāšanos, piedzīvot neatkārtojamo koncerta sajūtu kopā ar kolēģiem.

Ja jūsu mūzikai būtu garša, kāda tā būtu un kāpēc?

Man šķiet, ka mūsu programma garšo pēc laba, kvalitatīva un noturēta heresa, ko var nesteidzoties izbaudīt labu draugu kompānijā.

Runājot par atspirdzinājumiem – arī šajā ceturtdienas vakarā visus izslāpušos un izsalkušos sagaidīs gādīgas rokas – “Vīna veikals un kafe” piedāvās Itālijas Markes reģiona vīnus un kafiju, strādās jau iecienītās street food izbraukuma kafejnīcas, kā arī būs iespējams atveldzēties verandas pop-up dzirkstošo dzērienu stacijā.

Norises vieta – Kalnciema iela 35, Rīga, koncertvakars apmeklējams bez maksas.

Nepalaid garām!

Uz augšu