Rīgā uzstāsies korejiešu reperis "B.I"

TVNET/LETA
Foto: Publicitātes foto

Koncertzālē "Palladium" 20.oktobrī uzstāsies korejiešu reperis, dziesmu autors, producents un dejotājs "B.I", informēja "Positivus Press".

Reperis "B.I", īstajā vārdā Kims Han-Bins, dzimis 1996.gada 22.oktobrī. Par saviem iecienītākajiem hiphopa māksliniekiem, kurus klausoties, jau sākumskolā dzima sapnis arī kādreiz kļūt par reperi, "B.I" dēvē "Nelly", "P. Diddy" un "Murphy Lee", kā arī "Jay-Z" un "Eminem".

Hiphops un "R&B" tā arī palika par iecienītākajiem žanriem un iedvesmas avotiem, bet par skaistu viņš uzskata arī "The Beatles" mūziku. Piemēram, dziesma "Savior", ko "B.I" komponējis citam māksliniekam vārdā "Lee Hi" 2021.gada septembrī, un "Alive" 2021.gada novembrī, ir džeza iedvesmotas. Kaut "B.I" dziesmās lielākoties izmantotas elektroniskas skaņas, viņam ir arī akustiskas dziesmas, piemēram, 2021.gada "Remember Me".

Mākslinieks debitējis mūzikā 2015.gadā ar puišu grupu "Ikon", kas darbojās kompānijas "YG Entertainment" paspārnē, 2019.gadā viņš grupu atstāja, lai pievērstos solodarbībai. Viņš producēja un rakstīja gandrīz visu "Ikon" mūziku, tomēr pēc dažām epizodēm ar nelegālu vielu apriti viņam no grupas bija jāaiziet, un nelīdzēja arī publiskā atvainošanās faniem. Vēlāk tiesa lēma par šo pārkāpumu mūziķim piespriest četrus gadus nosacīta soda.

Tomēr ar grupu jau pirms tam paveiktais 2018.gadā viņam bija atnesis nozīmīgo un prestižo "Melon Music Award", kas ir Dienvidkorejas "Grammy" kā "gada labākajam dziesmas autoram" - godalgotā dziesma "Love Scenario" žurnālā "Rolling Stone" 2023.gadā atzīta arī par vienu no "100 nozīmīgākajām dziesmām Korejas popmūzikas vēsturē", pirms tam nonākot Dienvidkorejas Digitālo topu virsotnē un iegūstot vēl vairākas Korejas mūzikas balvas.

2021.gadā mūziķis debitēja kā solomākslinieks ar labdarības singlu "Midnight Blue" un albumu "Waterfall", pats izveidojot arī savu ierakstu kompāniju "131", ko sākotnēji arī vadīja, bet vēlāk nodeva šīs lietas biznesa profesionāļiem, paliekot tikai pie radošās darbības.

2021.gada maijā izdotajā singlā "Got It Like That" piedalījās amerikāņu mākslinieki "Destiny Rogers" un "Tyla Yaweh", bet dziesmas "Illa Illa" videoklips pirmajās 24 stundās pēc publicēšanas bija guvis 12,7 miljonus skatījumu, kļūstot arī par pirmajās 24 stundās visvairāk skatīto "K-pop" vīriešu kārtas mākslinieka debijas mūzikas video.

"B.I" kļuva arī par pirmo dienvidkorejieti, kurš uzstājies festivāla "Lollapalooza" Vācijas versijā, Berlīnē. 2022.gada janvārī "B.I" kļuva arī par pirmo ne vien "K-pop", bet Āzijas mākslinieku, kurš piedalījies ASV Skaņu ierakstu akadēmijas veidotā digitālo priekšnesumu sērijā "Grammy Global Spin", izpildot versiju ar dzīvo grupu dziesmai "Nineteen" no albuma "Cosmos". 2022.gadā ar singlu "BTBT" un "EP Love or Loved Part.1" viņš pieteica albumu "Love or Loved", kam sekoja sekoja "To Die For" 2023.gada jūnijā.

Savā pirmajā Eiropa turnejā "Love or Die" viņš devās 2023.gada rudenī, uzstājoties četrpadsmit valstīs, un iekļaujot tūres maršrutā arī Luksemburgu, Igauniju un Somiju, kur Dienvidkorejas mākslinieki uzstājušies reti.

"B.I" turpina strādāt dažādos virzienos - šīgada martā izdots pirmais japāņu izdevums "Tadaima" ar diviem singliem, bet pavisam kopā ir piecas dziesmas, kas oriģināli sarakstītas japāņu valodā, piedaloties arī japāņu reperiem "Sky-Hi" and "Chanmina".

Pavasarī izziņota arī "B.I" otrā Āzijas turneja no maija līdz jūlijam, kura atklāta Seulā 17.maijā un 18.maijā, kam sekoja koncerti Honkongā, Bangkokā, Singapūrā, Manilā, Džakartā, Kuala Lumpur un Makau. Ceļojot pa dzimto Āziju, 20.maijā iznāca singls "Tasty", kura veidošanā piedalījušies amerikāņu producenti "Malibu Babie" un "Vaughn Oliver".

No 2016.gada "B.I" regulāri iesaistījies labdarībā, privāti ziedojot naudu, lai palīdzētu nelaimē nonākušiem cilvēkiem un dzīvniekiem pēc milzīgiem mežu ugunsgrēkiem. Covid-19 pandēmijas laikā viņš ziedojis simtiem tūkstošu sejas masku, kas nogādātas senioriem, bērniem, maznodrošinātajiem Dienvidkorejā, Ķīnā, Taizemē, Japānā, Indonēzijā un Vjetnamā.

Uz augšu