Brīvdabas mākslas telpa aicina uz muzikāli literāru priekšnesumu "Donbasa aprikozes Savvaļā"

TVNET
Ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka uzstājas Ukraiņu dzejas lasījumos Edinburgā.
Ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka uzstājas Ukraiņu dzejas lasījumos Edinburgā. Foto: Kate Motylova

Svētdien, 7. jūlijā, plkst. 18.00 Savvaļā notiks ukraiņu dzejnieces Ļubas Jakimčukas, mūziķes Latvītes Cirses un tulkotājas Māras Poļakovas literāri skanisks priekšnesums "Donbasa aprikozes Savvaļā", kuru papildinās mūziķa un dzejnieka Aleksandra Barona uzstāšanās.

Ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka ieradīsies Latvijā, lai tiktos ar lasītājiem – dzejas un ukraiņu literatūras interesentiem. Notikumā piedalīsies koklētāja Latvīte Cirse un šobrīd aktīvākā tulkotāja no ukraiņu valodas Māra Poļakova.

Ļuba Jakimčuka un Latvīte Cirse veidos kopīgu literāri skanisku priekšnesumu, sapludinot ukraiņu valodu ar latviešu kokles skaņām. Jakimčukas ievērojamākais dzejas krājums ir "Абрикоси Донбасу", (Donbasa aprikozes). Tas ir tulkots vairākās valodās, tostarp angļu, franču un igauņu.

Foto: Publicitātes foto

Žurnāls “Forbes” to ir nosaucis par vienu no 10 būtiskākajām ukraiņu grāmatām par karu. Arī Jakimčukas likteni smagi ietekmējusi Krievijas agresija jau 2014. gadā, kad viņa bija spiesta doties projām no mājām okupētajā Luhanskas apgabalā. Šī pieredze ievijusies viņas radošajā darbībā.

Savukārt koncerta otrajā daļā uzstāsies mūziķis un dzejnieks Aleksandrs Barons. Savvaļā dzirdēsim viņa laikmetīgās folkmūzikas žanra dziesmas – gan no 2022. gada debijas “tīra patiesība”, gan no otrā albuma “Gaidot sniegu”, ko iecerēts izdot šogad.

“Ja katru vasaru tava bālā āda nolād sauli, tad šīs skumjās dziesmas atgādinās par tām patīkamajām dienām, kad priekšā aizlien kāds trekns un pelēks mākonis,” saka Aleksandrs Barons.

Savvaļa ir brīvdabas mākslas telpa, kuru veido mākslas izstādes meža takās, mūzikas un dzejas pasākumi dabai pietuvinātās situācijās, kā arī daudzveidīgas radošu cilvēku rezidences.

Dzejas lasījums sāksies 18.00, bet, ja ir vēlēšanās, apmeklētāji ir aicināti ierasties jau pēcpusdienā. Savvaļas takas šogad papildinājuši Latvijas Mākslas akadēmijas “POST” nodaļas studentu darbi, bāzē arvien ir pieejama bibliotēka ar labas dzejas un mākslas grāmatām. Ir iespēja nopeldēties dīķī un baudīt nepiespiestu jūlija svētdienas gaisotni. Vēlams ņemt līdzi nepieciešamo pusdienu piknikam, tostarp dzeramo ūdeni, vilkt ērtus apavus un katram gadījumam bruņoties ar pretodu līdzekli.

Pasākums tapis sadarbībā ar Valmiermuižas etnomūzikas festivālu un Valmiermuižas alus darītavas atbalstu.

Nepalaid garām!

Uz augšu