Kruojas upē pie Pakrojas muižas atklāta lielizmēra skulptūra “Astoņkājas”

Itāļu akrobāte Lorena Di Bello skulptūras "Astoņkājas" atklāšanā.
Itāļu akrobāte Lorena Di Bello skulptūras "Astoņkājas" atklāšanā. Foto: Publicitātes foto

Ziedu, mākslas un mīlas festivālā, kas norit Lietuvā, Pakrojas muižā, tika prezentēta Martīna Gauba iespaidīgā skulptūra "Astoņkājas". Šis jaunākais mākslinieka darbs izceļ pārmaiņas ķermeņa reprezentācijas mākslā, atklāj sabiedrības evolūciju un pauž dažādu laikmetu estētiskās un filozofiskās attieksmes.

"Martīns Gauba ir mūsdienu lietuviešu tēlnieks, kas slavens ar savu radošumu un unikālu pieeju tēlniecības mākslai. Viņa darbi ir pazīstami ar savu oriģinalitāti, humoru un negaidītu pieeju cilvēkiem un ikdienas priekšmetiem. Esam gandarīti, ka varam iepriecināt muižas apmeklētājus ar vēl vienu viņa veidotu skulptūru,” sacīja muižas kanclers Giedris Klimkevičs.

Skulptūras atklāšanu papildināja itāļu akrobātu triki. 
Skulptūras atklāšanu papildināja itāļu akrobātu triki. Foto: Publicitātes foto

Šī lielā skulptūra tika pārvietota uz Kruojas upi, kas tek netālu no muižas, un mehānisms ļauj skulptūrā attēlotajām kājām griezties ūdenī, radot iespaidu, ka vērojat sinhronās peldēšanas dejotāju priekšnesumu.

Skulptors Martīns Gauba.
Skulptors Martīns Gauba. Foto: Publicitātes foto

“Svarīgs kompozīcijas elements ir pats ūdens, kas veido papildu nokrāsas un atmosfēru. Ūdens ne vien atspoguļo skulptūras formas, bet arī iekļauj kustību un gaismas spēli kopējā darba veselumā. To papildina pašas muižas vide, kas sniedz vēsturisku un kultūras kontekstu. Muižas arhitektūra un apkārtējās ainavas veido viengabalainu fonu, kurā skulptūra kļūst par organisku sastāvdaļu,” stāsta skulptūras autors Martīns Gauba.

Jaunatklātā skulptūra piesaistīja lielu sabiedrības uzmanību un izraisīja arī ne vienu vien diskusiju. “Sociālajos tīklos saņēmām vairākus simtus ieteikumu, kā varētu saukt šo mākslas darbu. Apmeklētāji ieteica dažādus variantus, piemēram, Rubensa balerīnas, Kruojas sirēnas, Mūsdienu nāras, Pakrojas nimfas un citus. Beigās nolēmām skulptūrai dot nosaukumu “Astoņkājas”, pastāstīja festivāla rīkotāji.

"Astoņkājas" nav pirmā M. Gaubasa skulptūra Pakrojas muižas teritorijā. Šeit jau prezentēti vairāki tēlnieka darbi, izceļot Viljama Šekspīra lugas "Sapnis vasaras naktī" tēlus.

Pakrojas muiža, kas ir lielākais muižas komplekss Lietuvā, katru gadu piedāvā jaunas skulptūras, kuras pastāvīgi tiek atjaunotas un papildinātas. "Katru gadu cenšamies prezentēt ko jaunu, un vecās skulptūras tiek ietītas citos ziedos, tāpēc katru gadu tās izskatās savādāk," sacīja muižas kanclers Giedris Klimkevičs.

Ziedu, mākslas un mīlas festivāls Pakrojas muižā norisinās katru dienu līdz pat rudenim. Organizatori aicina ikvienu atbraukt un nokļūt unikālajā mākslas un dabas pasaulē, kas ik dienu pārsteidz ar jauniem atklājumiem.

Foto: Publicitātes foto

Pakrojas muiža ir ne tikai lielākais muižas komplekss Lietuvā, bet arī viens no 18 pievilcīgākajiem kultūras tūrisma objektiem Eiropā, Lietuvas "Gada tūrisma objekts - 2018., 2019., 2021., 2022." Katru gadu šeit tiek rīkoti unikāli ziedu un gaismas festivāli un atjaunoti 19. gadsimta muižas dzīves mirkļi.

Vairāk informācijas muižas tīmekļa vietnē.  

Uz augšu