Šodienas redaktors:
Krista Garanča

FOTO Spilgtākās sarunu festivāla "LAMPA" diskusijas un vēl neredzēti fotomirkļi

Foto: Kaspars Teilāns

Jūlija sākumā Cēsīs notika jau 10. sarunu festivāls “LAMPA”, kas pulcēja vairāk nekā 25 000 interesentu. Festivāla laikā 62 norises vietās notika 365 pasākumi, kas aptvēra plašu tēmu loku, tostarp tika runāts par tehnoloģijām, personīgo izaugsmi, politikas aktualitātēm un citām sabiedrībā svarīgām tēmām. Ja kādu no diskusijām neizdevās noklausīties klātienē vai ir vēlme pakavēties pie labākajiem sarunu momentiem, LMT Viedtelevīzijā ikvienam bez maksas ir pieejami sarunu ieraksti no diskusijām, kas bija vērojamas arī tiešraidē.

Atraktīvi par aktualitātēm

Sarunu festivāla “LAMPA” lielais noslēgums un daudziem, iespējams, gaidītākais notikums daudzveidīgajā pasākumu piedāvājumā ir Politiķu CEPIENS! Šogad komiķi uz Cēsu skatuves “grilēja” četrus drosmīgus politiķus – 14. Saeimas deputātus Igoru Rajevu un Lindu Liepiņu, politiķi Elīnu Pinto un veselības ministru Hosamu Abu Meri. Vakara vadītāja Jāņa Skuteļa pārraudzībā valstsvīrus un valstssievas uz zoba vilka komiķi Jānis Kronis, Rūdolfs Kugrēns un Edgars Bāliņš. Šogad viņiem pievienojās improvizācijas teātra “Divas” meistares Anete Bendika un Elīna Geida, un to ar smiekliem un atzinības vārdiem novērtēja gan klausītāji, gan soctīklu eksperti.

Politiķiem iepriekšējā dienā lika pasvīst arī cita festivāla tradīcija – Latvijas Ārpolitikas institūta rīkotais “Ārpolitikas čempionāts” –, kura viktorīnā savā starpā sacentās politiķi un politikas eksperti. Zināšanas un erudīciju starptautisko attiecību smalkumos apliecināja bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kādreizējais ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un savulaik prezidenta amatu ieņēmušais Raimonds Vējonis. Viņiem pretī stājās Eiropas Savienības Tiesas tiesnese profesore Ineta Ziemele, Rīgas Stradiņa Universitātes pasniedzēja Lelde Metla-Rozentāle un Latvijas Universitātes profesore Inna Šteinbuka. Kas izrādījās spēcīgāks – politikas praktiķi vai zinātnieki?

Cilvēcīgais jaunāko tehnoloģiju labirintos

Kas nedara, tas nekļūdās, vai ne? Sarunu festivāla “LAMPA” laikā četri inovāciju un tehnoloģiju eksperti “FuckUp nights Riga: inovāciju un neražu stāstu vakarā” dalījās ar kļūdām un neveiksmēm, kas pieļautas profesionālajā dzīvē. Ar smaidu par klupieniem ceļā uz karjeras spozmi stāstīja LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis, “TechHub Rīga” dibinātājs Viesturs Sosārs, RTU inovāciju prorektore Liene Briede un arhitekte Dagnija Smilga. Par vieglu gaisotni, lai sirsnīgi izsmietos par pagātnes neveiksmēm, gādāja komiķis Edgars Bāliņš.

Ko var mākslīgais intelekts, bet nevar cilvēks? Šķiet, ka diezgan daudz, turklāt ārkārtīgi efektīvi. Taču ko var cilvēks, bet nevar mākslīgais intelekts? Par šiem jautājumiem, kā arī iespējām, ko Latvijas ekonomiskajai izaugsmei var sniegt mākslīgā intelekta jauda un pašmāju radošums, diskusijā “Mākslīgais intelekts – kā radīt vērtību, bet nezaudēt cilvēcību?” raidieraksta “Virziens” vadītājs Armands Broks rosināja spriest ekonomikas ministru Viktoru Valaini, mākslīgā intelekta pētnieku Ēvaldu Urtānu, “Meta” reģiona politikas vadītāju Vitniju Saldavu un fotogrāfi Ivetu Gabaliņu.

Caur sarunu mests izaicinājums

Vai Latvijā nav seksa? Šādu izaicinošu jautājumu uzdod diskusija “Nav seksa – nav problēmu?”. Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāji nav pietiekami izglītoti seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumos, tostarp lieto nedrošas izsargāšanās metodes. Vienlaikus valstī krītas gan dzimstības rādītāji, gan abortu skaits. Par Latvijas iedzīvotāju seksualitāti un zināšanām par seksuālo veselību žurnālistes Agneses Drunkas vadībā runāja RSU Sabiedrības veselības institūta direktore Anda Ķīvīte-Urtāne, psiholoģijas doktore Ieva Stokenberga, teologs Kaspars Simanovičs, bērnu un pusaudžu ginekoloģe Lāsma Līdaka un rakstniece Inguna Cepīte.

Šķiet, mūsdienās iemantot savas piecas minūtes slavas ir tik viegli kā nekad. Tomēr tur, kur ir vilinošas iespējas, neizbēgami ir arī lieli riski. Sarunā “Man likās, ka tas jādara, lai kļūtu slavens” pieci Latvijā pazīstami cilvēki pastāsta, kā iemantojuši atpazīstamību un ar kādiem izaicinājumiem nācies sastapties slavas džungļos. Sarunu vadīja “Radio Tev” ētera personība Lauris Zalāns, bet ieskatu slavas aizkulisēs sniedza “Radio Skonto” radio personība Valdis Melderis, režisors Matīss Kaža, digitālā satura veidotājs Ingus Rutulis, dziedātāja Samanta Tīna un Dailes teātra aktieris Niklāvs Kurpnieks.

Vērtīgas sarunas izaugsmei

Sarunu festivāls “LAMPA” ir arī vieta, kur uzklausīt citu cilvēku pieredzes stāstus un rast iedvesmu personīgajai izaugsmei. “Swedbank” podkāsta “Finanšu veselība” izbraukuma ierakstā TV un radio personība Lelde Ceriņa, finansiste un TV personība Ilze Auzere, satura veidotāja Alise Mankus un “Figure Baltic Advisory” valdes locekle Anta Praņēviča ar “Swedbank” Privātpersonu pārvaldes vadītāju Karīnu Kulbergu pārrunāja tēriņu un krāšanas paradumus, finanšu veselības jautājumus, akcentējot tieši sieviešu attiecības ar naudu. Zīmīgi, ka šī bija raidieraksta jubilejas saruna, jo pirmais ieraksts notika pirms pieciem gadiem sarunu festivālā “LAMPA”.

Mūsdienās teiciens “mūžu dzīvo, mūžu mācies” ir tik aktuāls kā nekad. Fonda “AUGT” diskusijā “Kā AUGT, mācoties mūža garumā?” tika meklētas atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar mūžizglītību, tostarp – kas tā ir? Kā un ko mācīt bērniem, ja nezinām, kas nākotnē būs nepieciešams, un ko mācīties pašiem? Sarunu moderēja izglītības izaugsmes un pārmaiņu vadītāja Dana Narvaiša, bet ar zināšanām dalījās izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, “Swedbank” Komunikācijas un ilgtspējas pārvaldes vadītāja Lolita Stašāne, Siguldas Tehnoloģiju izglītības centra direktors Edgars Bajaruns un organizāciju psihologs Uldis Pāvuls.

LMT Viedtelevīzijā pieejamas 58 vērtīgas sarunas no 10. sarunu festivāla “LAMPA”, kas liks aizdomāties, ļaus iedvesmoties un aicinās uz tālākām sarunām. Turpat pieejami ieraksti arī no aizvadītajiem sarunu festivāliem “LAMPA”.

Ieskaties foto!

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Nepalaid garām!

Uz augšu