Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Kā es kļuvu par tostermaizīti jeb piedzīvojumi aktiermeistarības nometnē

Foto: No personīgā arhīva.

Ja pie apvāršņa kopā ar meža pīļu kāsi parādās iespēja mācīties aktiermeistarību pie tādiem grandiem kā Indra Roga, Pēteris Krilovs, Rita Lūriņa un Māra Liniņa, kā arī apgūt improvizācijas teātra pamatus pie Jāņa Skuteļa, tad šo iespēju ne tikai nedrīkst laist garām, bet par šīs iespējas neizmantošanu būtu jāsoda ar pieciem līdz piecarpus gadiem cietumā, tāpēc es, protams, pieteicos uz aktiermeistarības kursiem, kurus ar lielu degsmi, plašu smaidu un vēl plašāku sirdi jau otro vasaru pēc kārtas Subatē organizē aktieris Jēkabs Reinis sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un Augšdaugavas novadu.

Dažādās meistarklases bija kā gardas, bet cietas končas – smeķīgas, bet bez piepūles pie našķa izbaudīšanas netikt. Starp meistarklasēm velobraucieni, laivošana, ekskursijas, kā arī ekskluzīva diskotēka vietējā kultūras namā pēdējā nometnes vakarā – bija padomāts pilnīgi par visu.

Viens no uzdevumiem Jāņa Skuteļa vadītajā improvizācijas meistarklasē bija izvēlēties kādu objektu sev apkārt, to pāris minūtes pētīt, pēc tam iejusties izstādes gida ādā un par izvēlēto objektu kaut ko pastāstīt pārējiem grupas biedriem. Es izvēlējos gliemezi. Mēs atradāmies meža malā, un es pietupusies pētīju, kā gliemezis, ērti iekārtojies zālītē, pretēji stereotipiem par lēnīgu un kuslu radījumu atrodas nemitīgā kustībā – radziņi te izstiepjas garāki, te saraujas –, turklāt tas nebija vientuļš, jo pa gliemeža mājiņas jumtu rāpoja mazi dzelteni kukainīši. Atminējos, cik ļoti mana vecmamma savulaik cīnījās ar gliemežiem savā dārzā, kas viņai aprija visu, ko varēja aprīt. Iedomājos, ar kādu nicinājumu mana mamma mēdz gliemežus samīt, ka nokrakšķ vien, bet te, mežmalā, gliemezis nebija ienaidnieks vai kaitēklis, pret viņu netika vērsts nicinājums un dusmas, viņš atradās absolūta beznaida zonā.

Nepalaid garām!

Uz augšu