Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Folkloras kopa “Upīte” dalās ar jautru ziņģi no novadpētnieka Ontona Slišāna arhīva

Foto no dziesmas videoklipa uzņemšanas.
Foto no dziesmas videoklipa uzņemšanas. Foto: Publicitātes foto

Folkloras kopa “Upīte” jūlijā klausītājiem dāvina bezbēdīgu dziesmu “Tys viel nav nikas” no teicējas Annas Slišānes pūra. Šo jautro dziesmiņu piefiksējis novadpētnieks Ontons Slišāns, kad tālajā 1970. gadā uzsāka vākt, pierakstīt un ierakstīt Balvu novada Upītes kultūrtelpas folkloras bagātību.

Šogad, strādājot pie vērienīgā projekta – kolhozu laikos dziedāto dziesmu atjaunošanas, izpētot arī Ontona Slišāna arhīvu, tajā tika uzietas vairākas ziņģes. Viena no tām tagad ceļo pie folkloras kopas “Upīte” klausītājiem un skatītājiem.

Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors Andris Slišāns saka: “No 27. jūlija līdz pat 3. augustam Ziemeļlatgalē norisināsies jau IV starptautiskais folkloras festivāls “Lipa kust”, kurā piedalīsies ciemiņi no Kostarikas, Čehijas un Gruzijas, tāpēc liels prieks, ka folkloras kopa “Upīte” ir izvēlējusies pirms festivāla uzdāvināt jautru dziesmu, kurā var pasmieties pašiem par sevi, tā ieskandinot festivālu, parādot, ka nav ko bēdāties, jā vasara jau iesoļojusi otrā pusē, bet tas vēl nav nekas, jā drīz sāksies rudens, bet tas vēl nav nekas, izbaudām!”

Vērienīgais izpētes projekts aizsākās 2023. gada aprīlī, folkloras kopa “Upīte” atjaunotās dziesmas publicē sākot no 2023. gada novembra. 

Ieraksts tika veikts studijā “Bigmaar’s Records”, bet video versiju dziesmai veidoja “Waltz Visuals” kopā ar video režisoriem Andri Slišānu un Kati Slišāni. Video piedalās folkloras kopas “Upīte” dalībnieki. Liels paldies par atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fondam.

Nepalaid garām!

Uz augšu