Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Viļņošanās rakstu pārzinātāju vidū: kā latviski pareizi rakstāms ASV viceprezidentes uzvārds? (9)

ASV viceprezidente Kamala Herisa pirms uzrunas savā prezidenta kampaņas galvenajā mītnē Vilmingtonā. 2024. gada 22. jūlijs.
ASV viceprezidente Kamala Herisa pirms uzrunas savā prezidenta kampaņas galvenajā mītnē Vilmingtonā. 2024. gada 22. jūlijs. Foto: Reuters/ScanPix

Pēc ASV prezidenta Džo Baidena lēmuma atkāpties no otrreizējas kandidēšanas uz prezidenta amatu īpašu uzmanību izpelnījies ASV viceprezidentes Kamalas Herisas vārds. Latvijas soctīklu vidē – sevišķi politiķes uzvārds. Kā tas būtu pareizi atveidojams, kā Harisa vai Herisa?

Ministru kabineta noteikumos par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā norādīts, ka angļu valodā rakstītus personvārdus latviešu valodā atveido atbilstoši to izrunai angļu valodā. To angļu valodas skaņu un burtu vietā, kuru nav latviešu valodā, lieto angļu valodas skaņām atbilstošākās latviešu valodas skaņas un burtus.

Šie paši noteikumi aicina ņemt vērā, ka angļu valodā izruna atšķiras no rakstības un patskaņa izruna atkarīga no tā novietojuma. Tādēļ precīzai vārda atveidei izvērtē attiecīgā vārda izrunu. Patskaņus atveido atbilstoši to izrunai:

Uz augšu