Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Mākslas centrā "Zuzeum" ar džeza improvizāciju godinās izcilo džezmeni Teloniusu Monku

Teloniuss Monks Amsterdamas lidostā 1964. gadā.
Teloniuss Monks Amsterdamas lidostā 1964. gadā. Foto: Wikimedia Commons

Trešdien, 31. jūlijā, plkst. 19.00 mākslas centra “Zuzeum” Lielajā izstāžu zālē notiks džeza improvizācija, kurā vienosies latviešu un ukraiņu mūziķi, lai kopīgi atsauktu atmiņā amerikāņu džeza pianista un komponista Teloniusa Monka mūzikas raksturu. Koncerts izskanēs izstādē “Straight, Not Chaser”, plūstoši apvienojot dzīvo džeza mūziku ar tajā eksponētajiem mākslas darbiem.

Sasaukšanos ar Teloniusa Monka džeza izpratni laikā un telpā īstenos Toms Mikāls (klavieres), Kārlis Auziņš (tenora saksofons), Jurijs Natsvlišvili (kontrabass) un Rinalds Maksimovs (bungas).

Koncerta rīkotāji stāsta, ka tā norise iekļausies akustiskā un atvērtā formātā, ļaujot brīvi pārvietoties pa izstāžu zāli un atklāt, kā mūzika mijiedarbojas ar apkārtesošo mākslu.

Teloniuss Monks (1917-1982) ir uzskatāms par vienu no ietekmīgākajiem amerikāņu džeza pianistiem un komponistiem, kas pazīstams ar savu unikālo improvizācijas stilu un savdabīgo pieeju ritmam un harmonijai. 20. gadsimta 40. gados Monks kļuva par galveno figūru bībopa kustībā un sarakstīja vairākus skaņdarbus, kas mūsdienās tiek uzskatīti par džeza standartiem. Monka spēles stilam bija raksturīgas asas melodijas, disonējošas harmonijas un novatorisks paužu un klusuma lietojums.

Gleznotāja Romāna Nogina veidotais džezmeņa Teloniusa Monka portrets.
Gleznotāja Romāna Nogina veidotais džezmeņa Teloniusa Monka portrets. Foto: Shutterstock

Izstādes nosaukums "Straight, No Chaser" ir aizgūts no ikoniskās Teloniusa Monka dziesmas un atspoguļo “La Méditerranée” improvizācijā balstīto pieeju izstādes veidošanā. Līdzīgi kā saksofonists vienatnē savā studijā vingrina skaņkārtas, arī mākslinieks bieži vien strādā dziļā vientulībā.

Tomēr, kad mākslinieki un mūziķi sadarbojas, rodas kas pilnīgi jauns un unikāls.

Toms Mikāls ir daudzpusīgs pianists, grupas līderis, komponists, aranžētājs un pedagogs, kas pazīstams ar savu spēju izpildīt un apvienot dažādus mūzikas žanrus. Būdams pieredzējis dzīvās mūzikas izpildītājs un arī darbā ierakstu studijā, viņš nodrošina augstu mūzikas kvalitāti jebkurā vidē. Toms vada džeza kvartetu, kas spēlē oriģinālmūziku, un piedalās dažādu žanru projektos.

2021. gadā viņš izdeva mazalbumu "Teikas", kurā iekļauti četri klavierdarbi, ko iedvesmojušas dažādas lietas, vietas un cilvēki.

Jurijs Natsvlišvili ir ukraiņu mūziķis, komponists un basists, kurš savu muzikālo ceļu sāka kā vijolnieks. Viņš ir studējis Sergeja Prokofjeva mūzikas koledžā Doneckā un uzvarējis starptautiskajā Ukrainas džeza junioru konkursā "DoDj-2003".

Pēc bakalaura grāda iegūšanas 2013. gadā viņš pārcēlās uz Kijivu. Pateicoties sadarbībai ar tādiem māksliniekiem kā Oļegs Skripka, Gaitana un Kosheen, Natsvlišvili kļuva par arvien pamanāmāku Ukrainas džeza un popmūzikas skatuves personību.

Turpretim Kārlis Auziņš ir ievērojams laikmetīgās mūzikas un improvizācijas saksofonists un komponists. Viņš ieguvis maģistra grādu Ritmiskās mūzikas konservatorijā Kopenhāgenā un bakalaura grādu Amsterdamas konservatorijā.

2024. gadā viņa "dubulttrio" koncerts M/Darbnīcā tika atzīmēts kā "Gada muzikālais notikums" Latvijas Radio 3 “Klasika” un nominēts sabiedrisko mediju balvai "Kilograms Kultūras" kā gada mūzikas notikums. Viņa albums "Still Nature" un sadarbība ar citiem mūziķiem saņēmusi nominācijas prestižās mūzikas balvās, tostarp "Zelta Mikrofons 2024".

Kārlis ir uzstājies kopā ar tādiem slaveniem mūziķiem kā Karstens Dāls un Maikls Mūrs, kā arī turpina vadīt un piedalīties dažādos projektos visā Eiropā.

Rinalds Maksimovs, latviešu bundzinieks un komponists, ir guvis plašu pieredzi dažādos mūzikas žanros. Viņš ir studējis džezu Rīgas Doma kora skolā Latvijā un mūziku Ritmiskās Mūzikas konservatorijā Kopenhāgenā.

Dānijā viņš muzicējis kopā ar tādiem ievērojamiem skandināvu mūziķiem kā Jakobs Anderskovs, Tomass Franks un Anderss Kristensens. Šobrīd Rinalds izstrādā bungu solo programmu, kas pievēršas elektroniskajai mūzikai. Viņš ir sadarbojies arī ar tādām vadošajām Latvijas indīroka un popgrupām kā “Juuk”, “Kautkaili” un “Dj Krankenwagen”.

Biļetes uz koncertu meklējamas tīmeklī un “Biļešu servisa” kasēs.

Koncertā pieejamas gan sēdvietas, gan stāvvietas – bez iepriekšējas rezervācijas. Tādēļ pasākuma rīkotāji aicina uz to ierasties laicīgi, lai ieņemtu ērtākās vietas vai arī izbaudītu dzērienus “Zuzeum” kafejnīcā.

Pasākuma sākums 19.00, ieeja no 18.00.

Nepalaid garām!

Uz augšu