Latvijas Nacionālais teātris 2024./2025. gada sezonai apņēmies sagatavot 12 jauniestudējumus, no tiem septiņus – Lielajā zālē. Viena no tradīcijām, kuru gadu gaitā Nacionālais teātris ir ievērojis, ir iesākt sezonu ar kāda latviešu autora lieldarba iestudējumu. Šoreiz tā būs izrāde “Cilvēki laivās”, kura veltīta izcilā latviešu rakstnieka Alberta Bela (1938-2024) piemiņai un veidota pēc tāda paša nosaukuma romāna (1987).

Ceturtdienas, 1. augusta priekšpusdienā rīkotajā tikšanās reizē ar medijiem Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols stāstīja, ka šī izvēle nostiprinājusies sarunās ar teātra direktora vietnieci repertuāra un mākslinieciskās stratēģijas jautājumos Ievu Struku: “Domājot par šo tradīciju, kopā ar Ievu apsvērām iespējamos variantus, kāds autors tas varētu būt šoreiz. Spriedām, ka tam ne vienmēr ir jābūt Rainim vai Blaumanim – ka latviešu literatūrā ir patiešām spoži darbi, īstas pērles, kuras nevienu reizi nav ne dramatizētas, ne ekranizētas.”

Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols (no kreisās) un režisors Matīss Kaža piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra 106.sezonas repertuāru un aktualitātēm.
Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols (no kreisās) un režisors Matīss Kaža piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra 106.sezonas repertuāru un aktualitātēm. Foto: Zane Bitere/LETA

Izrādās, dažādi mēģinājumi vērsties pie šogad mūžībā aizgājušā autora ar vēlmi iestudēt un arī filmēt tieši romānu “Cilvēki laivās” no rakstnieka puses vienmēr tikuši noraidīti.

“Tas bija izaicinājums no manas puses, bet ar mērķtiecību es pagājušajā gadā uzrunāju meistaru,” turpina Māris Vītols. “Garās tējas dzeršanas stundās pārrunājām gan šo romānu un viņa redzējumu par to, gan mūsu iespējamo radošo komandu.