Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Trīs kases grāvēji, ko baudīt, nepametot dīvānu

Foto: Publicitātes/Warner Bros

Vasara ir kases grāvēju laiks, kad pēc aizraujošas izklaides izslāpuši kinomīļi, bruņojušies ar atspirdzinošiem dzērieniem un popkorna tūtām, dodas uz lielajiem ekrāniem skatīt kinostudiju sarūpētos lieliskākos piedzīvojumus. Tomēr, ja nav izdevies savulaik paspēt noskatīties kādu kases grāvēju kinoteātrī, to ar mierīgu prātu var izdarīt savā atvaļinājumā, izmantojot LMT Viedtelevīziju. Tā piedāvā filmu izlasi gan ar svaigākajiem kases grāvējiem, gan filmām, kas gadu gaitā iemantojušas neizsīkstošu skatītāju mīlestību. Skaties tās savā atvaļinājumā, lai kur arī būtu – mežā, pie jūras vai mājīgā viesu namā kaut kur Latvijas laukos!

Dzīvespriecīgais saldumu meistars “Vonka”

Britu autora Roalda Dāla grāmata “Čārlijs un šokolādes fabrika” un tās ekranizācijas iemantojušas vairāku paaudžu mīlestību. Gan bērni, gan viņu vecāki dega nepacietībā uzzināt vairāk par ekscentrisko izgudrotāju Villiju Vonku un to, kā viņš uzbūvēja savu iespaidīgo šokolādes fabriku. Pērn kino mīļotāji beidzot saņēma ilgi gaidītās atbildes – uz lielajiem ekrāniem nonāca muzikālā komēdija “Vonka” (rež. Pols Kings, 2023), kurā Villijs Vonka cīnās pret alkatīgu šokolādes ražotāju karteli, lai īstenotu savu sapni par šokolādes fabriku. Galvenajā lomā iejutās skatītāju mīlulis Timotijs Šalame, un arī pārējo aktieru ansambli veidoja spoži un atzīti aktieri – Rovans Atkinsons kā no šokolādes atkarīgs garīdznieks, Hjū Grants kā amizantais Umpa-Lumpa un Olīvija Kolmena kā Vonkas asistentes blēdīgā audžumāte.

Timotijs Šalame tika pie iespējas cīnīties par lomu, jo režisoru Polu Kingu uzrunāja internetā klejojošie video ar Šalame dziedāšanu un dejošanu skolas uzvedumos. Turklāt pats galvenās lomas atveidotājs atzīst, ka bērnībā no sirds jūsmojis par abām “Čārlijs un šokolādes fabrika” ekranizācijām, kas uzņemtas 1971. un 2005. gadā, taču vēlējies Vonku parādīt citādāk nekā iepriekšējie šīs lomas atveidotāji Džins Vailders un Džonijs Deps. Jāpiebilst, ka filma “Čārlijs un šokolādes fabrika” (rež. Tims Bērtons, 2005) ar Džoniju Depu galvenajā lomā arī ir pieejama LMT Viedtelevīzijā.

Atlantīdas karalis atgriežas uz kinoekrāniem – “Akvamens un zudusī karaļvalsts”

Foto: Publicitātes/Warner Bros.

“Akvamens un zudusī karaļvalsts” (rež. Džeimss Vans, 2023) ir turpinājums filmai “Akvamens” (rež. Džeimss Vans, 2018) un stāsta par Arturu Kariju jeb Akvamenu – pa pusei cilvēku, pa pusei atlantīdieti. Pēc pirmās filmas notikumiem Arturs vada mierīgu dzīvi, dalot ikdienu starp sauszemi un jūras dzīlēm, ģimeni un Atlantīdas karaļa pienākumiem. Tomēr iepriekšējā filmā iemantotais ienaidnieks Melnais Manta aizvien alkst pēc atriebības, un viņš savu laiku ir veltījis, lai atrastu spēcīgu ieroci – Melno Trijžuburi. Lai stātos pretī ienaidniekam un aizstāvētu savas mājas, Akvamenam palīgā jāsauc pusbrālis Orms, ar kuru iepriekš nācās cīnīties par Atlantīdas troni.

Galvenās lomas atveidotājs Džeisons Mamoa aktīvi iesaistījās otrās filmas tapšanā. Jau laikā, kad filmēja pirmo Akvamena piedzīvojumu ekranizāciju, viņam bija idejas par to, kāds varētu būt turpinājums. Mamoa kopā ar kolēģi producentu Braienu Mendozu pat sarakstīja 50 lappušu garu sižeta aprakstu turpinājumam. Kinostudija to iegādājās, taču uzņemtā filma soli pa solim neseko aktiera sākotnējam redzējumam. Par laimi, Mamoa ļaunu prātu netur un bieži vien dalās ar idejām, kādas varētu izskatīties turpmākās filmas par Akvamenu. Tiesa, Atlantīdas karaļa nākotne uz lielajiem ekrāniem ir miglā tīta, jo daudzi “Akvamenu un zudušo karaļvalsti” uzskata par līdzšinējās DC filmu ēras noslēgumu – turpmākās DC komiksu ekranizācijas taps režisora Džeimsa Gana radošajā pārraudzībā.

Franšīze, kas turpina aizraut, – “Bada spēles”

Foto: Publicitātes/Lionsgate

“Bada spēles” (rež. Gerijs Ross, 2012) ir tāda paša nosaukuma romāna ekranizējums. Darbība notiek tālā nākotnē, kurā mūsdienu Amerikas Savienoto Valstu teritorija ir sadalīta apgabalos un kurā reizi gadā 24 pusaudži ir spiesti piedalīties Bada spēlēs – nežēlīgā cīņā par dzīvību vai nāvi. Galvenā varone Katnisa Everdīna nolemj stāties māsas vietā, lai spēlēs pārstāvētu savu mājvietu – 12. apgabalu.

“Bada spēļu” triloģija bija gan literatūras, gan kinopasaules sensācija. Tieši šī filma galvenās lomas atveidotāju Dženiferu Lorensu uznesa slavas zenītā, bet Katnisas sabiedroto atveidotāji Džošs Hačersons un Laiems Hemsvorts nevarēja ne atkauties no meiteņu uzmanības. Jaunajiem talantiem franšīzes ietvaros bija iespēja sastrādāties ar tādiem pieredzes bagātiem aktieriem kā Stenlijs Tuči, Elizabete Benksa, Vudijs Harelsons un Donalds Sazerlends. Jāpiemin, ka Sazerlenda rokās filmas scenārijs nonāca nejauši, un pēc tā izlasīšanas aktieris iestājās par iespēju tēlot prezidentu Koriolānu Snovu, jo scenārijs viņam atgādināja Stenlija Kubrika filmu “Slavas ceļi” (rež. Stenlijs Kubriks, 1957). Režisoru Geriju Rosu pārliecināja Sazerlanda vēstule, kurā aktieris skaidroja prezidenta Snova nozīmi “Bada spēļu” stāstā un savas spējas atveidot šo varoni.

Nav šaubu, ka “Bada spēļu” universs turpina aizraut gan grāmatu lasītājus, gan kinomīļus. 2020. gadā grāmatu autore Sūzena Kolinsa pārsteidza pasauli, izdodot prīkvelu “Balāde par dziedātājputniem un čūskām”, kura centrālais varonis ir prezidents Snovs jaunības dienās. 2023. gada novembrī pirmizrādi piedzīvoja arī grāmatas ekranizācija (rež. Frānsiss Lorenss, 2023). Daudzi fani gan iebilda, ka savu stāstu vairāk pelnījis nevis nežēlīgais diktators, bet gan Katnisas ciniskais mentors Heimičs Abernatijs. Šovasar arī viņi saņēma labu ziņu – Kolinsas Heimičam veltītais romāns pie lasītājiem nonāks 2025. gada pavasarī. Savukārt ekranizācija pirmizrādi varētu piedzīvot 2026. gada novembrī.

LMT Viedtelevīzijā pieejamas šīs un citas filmas, lai kopā ar Holivudas talantīgākajiem spīdekļiem uz pāris stundām varētu nodoties piedzīvojumiem!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Nepalaid garām!

Uz augšu